Οι… Μανιάτες αποδείχθηκαν Κρητικοί! – Ιταλοί ψάχνουν τις ρίζες τους στα… Χανιά!

PLATANIAS-ITALIA5

Πατεράκηδες, Δαμηλάκηδες, Βακωνάκηδες, Δρακάκηδες, Πατρικάκηδες, Θεοδωράκηδες, Βλαχάκηδες, Φρονιμάκηδες, Δρακακάκηδες, Μαυριδάκηδες, Κοτσιφάκηδες, Μπαρότσηδες, Ψαράκηδες και άλλες Κρητικές οικογένειες συναντά κανείς στα ληξιαρχεία του Δήμου της… Μοντρέστα, στη Σαρδηνία της Ιταλίας!  Το γεγονός αυτό, που έγινε πρόσφατα γνωστό, άλλαξε άρδην τη θεωρία ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν τις ρίζες τους στη Μάνη και, πλέον, έχει ξεκινήσει μία έρευνα για την αποτύπωση της ακριβούς ιστορικής πραγματικότητας.

Ο δήμαρχος της Μοντρέστα και πρόεδρος του Συνδέσμου 11 Δήμων της συγκεκριμένης ευρύτερης περιοχής της Σαρδηνίας, Αντόνιο Μέρα Ζέντα , μαζί με στενό του συνεργάτη, επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι τον Δήμο Πλατανιά, αναζητώντας τις… ρίζες τους. Στο δημαρχείο της περιοχής είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη , με αντιδημάρχους, αλλά και με Χανιώτες οικογενειών, τα επώνυμα των οποίων συναντά κανείς στα ληξιαρχεία της πατρίδας τους.

Ο κ. Μαλανδράκης καλωσόρισε «τον πρόεδρο – δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο της Μοντρέστα, τον Αντόνιο Μέρα Ζέντα  ή και Ζεντάκη , κατά μία έννοια, κρητικό επίθετο. Η συνάντησή μας γίνεται μετά από μία πρωτοβουλία που είχε ο φίλος συντοπίτης μας, ο ψυχίατρος κ. Αντώνης Μαυριδάκης , διότι αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι η περιοχή που σήμερα είναι δήμαρχος ο κ. Αντόνιο Μέρα Ζέντα είναι μία περιοχή, η οποία είχαν μετοικήσει Κρητικοί και μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένες οικογένειες που είναι καταγεγραμμένες σε έναν πάπυρο, το οποίο θα μας τον δώσει αργότερα. Αυτές οι οικογένειες, πριν από πάρα πολλά χρόνια, είχαν πάει στην περιοχή της Σαρδηνίας και παρότι αρχικά υπήρξαν αναφορές ότι κατάγονταν από περιοχή της Μάνης. Απ’ ό, τι φαίνεται τελικά από τη μεταγενέστερη έρευνα ήταν οικογένειες Κρητικών και μάλιστα ως επί το πλείστον της ευρύτερης περιοχής του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά».  

Ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά τον υποδεχόμαστε σήμερα, μαζί με τον αντιδήμαρχό του, προκειμένου αφ’ ενός να ανταλλάξουμε αυτές τις ιστορικές πολιτιστικές αναφορές, τις οποίες έχουμε και απ’ την άλλη, με δεδομένο ότι είναι πρόεδρος σε ένα μεγάλο Σύνδεσμο 11 Δήμων, περίπου 15.000 κατοίκων, να δούμε τα χαρακτηριστικά και να αναπτύξουμε, τα επόμενα χρόνια, ένα μοντέλο συνεργασίας, πέραν από αδελφοποίηση, αλλά και συγκεκριμένα θέματα που συζητήσαμε, όπως η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων που έχουν στη μεγάλη ενδοχώρα της περιοχής τους, κτηνοτροφικά προϊόντα και θέματα που έχουν να κάνουν με την επισκεψιμότητα της κάθε περιοχής».  

PLATANIAS-ITALIA1

Ο Δήμαρχος της Μοντρέστα τόνισε, από την πλευρά του, ότι «είμαστε σε αναζήτηση της ρίζας μας. Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να πάει λίγο πιο βαθιά και να δει τα πραγματικά γεγονότα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Μοντρέστα είναι ελληνική. Έχουν γραφτεί διάφορα, κυρίως από ιστορικούς, ότι η προέλευση των πρώτων κατοίκων ήταν από τη Μάνη, που αρχικά πήγαν στην Κορσική και μετά στη Σαρδηνία. Οι νέες έρευνες όμως -και αυτό αναζητάμε, γι’ αυτό και είμαστε εδώ για πρώτη φορά- δείχνουν ότι κάτι διαφορετικό έχει συμβεί. Με βάση τα στοιχεία από το Ληξιαρχείο του Δήμου μας προκύπτει ότι πρόκειται για οικογένειες που προέρχονται από την Κρήτη, από τα Χανιά»  , είπε ο κ. Ζέντα.

PLATANIAS-ITALIA7

Ο ψυχίατρος Αντώνης Μαυριδάκη ς εξήγησε ότι «σε επίσκεψή μου το 2012, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασηγωνιωτών, προσκεκλημένος του φίλου κ. Γύπαρη, για πρώτη φορά εγώ έρχομαι σε επαφή με τη εποχή της Μοντρέστα και για πρώτη φορά βλέπω ότι οι πρώτοι άποικοι, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν πολιτογραφηθεί ως Μανιάτες, δεν είναι Μανιάτες, αλλά ξεκάθαρα οικογένειες Κρητών. Κρήτες που είχαν φύγει μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1669. Υπολογίζουμε το διάστημα από 1670 έως 1700, είναι μία έρευνα, που τρέχει και στην οποία έχει εμπλακεί το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι. Ο Αντόνιο έχει μαζί του ένα βιβλίο με την πρώτη επίσημη αναφορά για το θέμα αυτό, δηλαδή στην καινούρια ανάγνωση της ιστορίας, όσον αφορά τον Δήμο Μοντρέστα και ποιοι δημιούργησαν αυτόν τον Δήμο.  Η έρευνα τρέχει για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να δούμε και την ιστορική, πολιτική, θρησκευτική, γεωστρατηγική διάσταση. Ο καθηγητής που έγραψε το πρώτο σχετικό βιβλίο αποκαλεί εργαστήρι έρευνας τη Μοντρέστα. Εργαστήρι που μπορεί να μελετήσει κανείς και να δει πώς διαχρονικά λειτουργεί η θρησκεία, η πολιτική, η οικονομία και εντέλει πώς γράφεται η ιστορία. Ήταν και εξακολουθεί να είναι απορίας άξιο για μένα -και αυτό είναι και το κίνητρο της έρευνάς μου- για ποιο λόγο είχαν πολιτογραφηθεί όλοι Μανιάτες, για ποιο λόγο για πρώτη φορά έχουμε γραπτά στοιχεία το -άκης, των επιθέτων της Κρήτης και άλλα πράγματα, που θα δούμε στην πορεία». 

Ο κ. Μαυριδάκης επεσήμανε ότι «οι συγκεκριμένοι κάτοικοι της Μοντρέστα δεν μιλάνε ελληνικά. Η διάλεκτος που μιλάνε έχει στοιχεία από την αρχαιοελληνική γλώσσα. Το γιατί δεν μιλάνε, το γιατί δεν βρίσκονται απόγονοι αυτών των οικογενειών σήμερα στον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, είναι αντικείμενο έρευνας».  

PLATANIAS-ITALIA2

Παράλληλα, ο κ. Μαυριδάκης ανέφερε ότι «στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη τη Σαρδηνία έχουμε πολλά επίθετα που είναι ελληνικά και μάλιστα πολλά τελειώνουν σε -άκης. Είναι σπουδαία η νέα ανάγνωση της ιστορίας αυτής, διότι η Μοντρέστα και ο εποικισμός της από 250.000 Κρήτες ήταν ένα μεγαλόπνο σχέδιο των Γενοβέζων, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε όλη αυτή η προσπάθεια»  , σημείωσε.

Και κατέληξε: «Με επίθετα, όπως Πατεράκης, Δαμηλάκης, Βακωνάκης, Δρακάκης, Πατρικάκης, Θεοδωράκης, Βλαχάκης, Φρονιμάκης, Δρακακάκης, Μαυριδάκης, Κοτσιφάκης και δύο σπουδαίοι, Μπαρότσης και Ψαράκης, οι οποίοι είναι αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις χρόνια πριν δεχθούν οι Γενοβέζοι να τους βοηθήσουν να φύγουν από την Κρήτη. Οι απόγονοι της οικογένειας Μπαρότση είναι οι σημερινοί Μάντακες, από τους Λάκκους. Γνωρίζουμε, ακόμη, ότι οι Ψαράκηδες των Χανίων γνωρίζουν αυτή την ιστορία, ότι, δηλαδή, πρόγονοί τους έφυγαν από δω και, μέσω Κορσικής, κατέληξαν στη Σαρδηνία».  

PLATANIAS-ITALIA6

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή