«Ακτινογραφίες» | Χαρ. Ντερμανάκη: Με απογοητεύουν οι Χανιώτες που δεν σέβονται την πόλη τους

«Φιγούρα και νεοπλουτισμός, πνεύμα, τέχνη και πολιτισμός! Και τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά, συνυπάρχουν κατά περίεργο τρόπο αρμονικά στην κοινωνική ζωή της πόλης»  , επισημαίνει η Χαρίκλεια Ντερμανάκη , μιλώντας στις «Ακτινογραφίες» , και προσθέτει: «Με γοητεύει το φως αυτής της πόλης, οι μυρωδιές της την άνοιξη, ο τρόπος ο ερωτικός που την αγκαλιάζει η θάλασσα. Με απογοητεύουν οι Χανιώτες που δεν σέβονται την πόλη τους».  

Σεμνή παρουσία, καθόλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με τα κοινά, η Χαρίκλεια Ντερμανάκη έχει άποψη -με επιχειρήματα- τόσο για όσα συμβαίνουν στην τόπο της, όσο και για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και δεν διστάζει να την εκφράσει…

«Θεωρώ ότι η χώρα διανύει τη χειρότερή της φάση, από τη μεταπολίτευση και μετά. Μεμονωμένες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες υπήρξαν και υπάρχουν. Για κάποιο λόγο δεν μπορούν τώρα, που η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, να βρεθούν και να συνυπάρξουν. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι μια αντιπολιτευτική όαση μέσα στο εντελώς απαξιωμένο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στα μάτια μου “εξιλεώνεται” από τα λάθη του ως εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Λείπουν από το πολιτικό σκηνικό άνθρωποι με μεταρρυθμιστική έμπνευση, με ορθό λόγο, με αυθεντική φιλοπατρία, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης κ.ά. Καλό το ξεκίνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη!»  , αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο για το πολιτικό πρόσωπο που ξεχωρίζει στα Χανιά; «Θαυμάζω τον Μανώλη Σκουλάκη. Ως βουλευτής και υπουργός κέρδισε σπουδαία πράγματα για τα Χανιά και ως δήμαρχος διαφήμισε την πόλη σε όλη την Ευρώπη, κέρδισε δικαστικά δημόσιους χώρους και βελτίωσε κατά πολύ την εικόνα του “Καλλικρατικού” Δήμου Χανίων. Και παραμένει ενεργός και ανήσυχος! Πολύ δραστήριος για “γέρος” και πολύ πιο “νέος” από νέους, δεν νομίζετε;»   

Για να προσθέσει, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα άλλαζε στα Χανιά; «Αφού ξέρετε… Κάτι λέγαμε πριν για “νέους” και “γέρους”».   Όσο για το τι δεν θα άλλαζε; «Τον χαλαρό ρυθμό ζωής».  

Αναλυτικότερα: 

Ποια είναι η αγαπημένη σας εποχή στα Χανιά και γιατί; 

Η άνοιξη κι ό, τι αυτή συμβολίζει για τον καθένα μας… Αναγέννηση, ανάσταση, ανάταση, κάτι που επιθυμούμε πολύ όλο τον χρόνο, αλλά εκεί, γύρω στον Απριλομάη, μας φαίνεται πιο εύκολο να το κατακτήσουμε!

Αγαπημένη δραστηριότητα στην πόλη των Χανίων;              

Οι βόλτες στην παλιά πόλη, στη Σπλάντζια, στο Κουμ Καπί, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και μια καινούρια εικόνα, μια θύμηση της ανήσυχης εφηβείας, μια κρυμένη γωνιά και κομμάτα της Ιστορίας του τόπου μου.

XARIKLEIA5

Αγαπημένος/η συγγραφέας; 

Δεν είναι ένας, ξεχωρίζω όμως τον Καζαντζάκη, τη Λιλή Ζωγράφου, τον Νίκο Θέμελη, τον Τσιφόρο και τον Τομ Ρόμπινς.

Ποιο είναι το βιβλίο που διαβάσατε τελευταία; 

«Το κορίτσι με το τατουάζ» του Στινγκ Λάρσον.

Το επόμενο βιβλίο που σκοπεύετε να διαβάσετε; 

«Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» του ιδίου.

Για ποιο λόγο θα φεύγατε από τα Χανιά προκειμένου να ζήσετε σε μία άλλη πόλη; 

Δεν το έχω σκεφτεί…Έχω ζήσει κι έχω προσαρμοστεί πολύ καλά σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Στα Χανιά επέστρεψα συνειδητά, όταν το συναποφασίσαμε με τον σύζυγό μου, που, αν και δεν είναι Χανιώτης, τα αγαπούσε πολύ και ήθελε να ζήσει εδώ.

Πέντε λέξεις που αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη ζωή στα Χανιά; 

Φιγούρα και νεοπλουτισμός, πνεύμα, τέχνη και πολιτισμός! Και τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά, συνυπάρχουν κατά περίεργο τρόπο αρμονικά στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Τι θυμάστε πιο έντονα από τα μαθητικά σας χρόνια; 

Ένα πείραμα Φυσικής στο Γυμνάσιο. Στην ερώτηση σε διαγώνισμα, πώς πρέπει να πιάσουμε ένα τούβλο που πέφτει, για να μη μας χτυπήσει το χέρι, απάντησα με σιγουριά, ότι πρέπει η παλάμη μας να κινηθεί γρήγορα… προς τα πάνω! Όταν, λοιπόν, μοίρασε τα διορθωμένα διαγωνίσματα ο κύριος Φλεμετάκης, εμένα με κάλεσε στην έδρα, να παρουσιάσω live την «καταπληκτική» μου απάντηση και βέβαια μου φούσκιασε το χέρι απο τη βίαιη πρόσκρουση με το τούβλο… Από τότε άρχισα να διαβάζω και Φυσική…

Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία; 

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών.

Αγαπημένος/η ηθοποιός από την Ελλάδα και το εξωτερικό; 

Ο Δημήτρης Χορν που δυστυχώς λίγοι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο και ο Τζακ Νίκολσον.

Facebook ή Twitter; 

Facebook. Το βρίσκω πιο «ζωντανό» και πιο οριοθετημένο.

Αγαπημένο φαγητό; 

Ο μουσακάς και οι ρουμελιώτικες χορτόπιτες!

Τι δεν τρώτε; 

Δεν τρώω κουκιά και τις πασχαλινές κοιλίτσες.

Αγαπημένο ποτό; 

Το μαρτίνι και το το κρασάκι του μπαμπά μου!

Τσικουδιά ή ουίσκι; 

Κανένα απο τα δύο.

XARIKLEIA2

Αλμυρά ή γλυκά; 

Αλμυρά, με την έννοια του φαγητού. Γλυκά τρώω σπάνια.

Μαγειρεύετε; 

Απ’ ό, τι λένε οι φίλοι και οι συγγενείς που δοκιμάζουν, μαγειρεύω πολύ καλά. Μου αρέσει πολύ η κουζίνα, το φαγητό είναι έμπνευση μαζί με αγάπη γι’ αυτούς που το προορίζεις.

Σουβλάκι ή πίτσα; 

Και τα δύο, αλλά με μέτρο.

Οικογένεια είναι… 

Οικογένεια είναι οι άνθρωποι που τους ανοίγεις την πόρτα σου όταν είσαι στενοχωρημένος, αγχωμένος, κουρασμένος, σε βρίσκουν με τις πιτζάμες και με το σπίτι άνω κάτω, αλλά εσύ χαίρεσαι πολύ που τους βλέπεις.

Θα κάνατε τατουάζ; 

Δεν υπήρξα ποτέ πανέμορφη και ντελικάτη, ούτε μου πήγαινε ο ρόλος της «γατούλας». Ο χρόνος περνάει και μας ακουμπάει όλους. Φροντίζω τον εαυτό μου και το σώμα μου χωρίς εμμονές, δεν με ενοχλούν οι ρυτίδες που μου λένε καλημέρα τα πρωινά, γιατί, απλά, είναι κάτι αναπόφευκτο. Δεν αισθάνθηκα μέχρι στιγμής την ανάγκη να κανω κάποια βελτιωτική ή εικαστική επέμβαση στο πρόσωπο και στο σώμα μου. Χώρια που είμαι και φοβητσιάρα…

Εάν η ζωή σας ήταν τραγούδι, ποιος θα ήταν ο τίτλος; 

Ο στίχος ενός τραγουδιού της Γουίτνει Χιούστον: «Learning to love your self, it is the greatest love of all».

Αγαπημένος τραγουδιστής; 

Πολλοί… Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Καζαντζίδης, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αλκίννοος Ιωαννίδης κι άλλοι.

Αγαπημένη τραγουδίστρια; 

Ελένη Βιτάλη και Adele.

Αγαπημένο τραγούδι; 

Yπάρχει μια λέξη ελληνική, που αντίστοιχή της δεν βρίσκεις σε άλλες γλώσσες. Η χαρμολύπη. Οι Έλληνες διασκεδάζουμε πολλές φορές ακούγοντας θλιμμένα τραγούδια. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι «Ο Γιάννης ο φονιάς» των Γκάτσου – Χατζηδάκη ερμηνευμένο τόσο δωρικά από τον Μανώλη Μητσιά.

Τι ζηλεύετε σε άλλους ανθρώπους; 

Ζηλεύω την «αναισθησία», με την καλή έννοια, κάποιων ανθρώπων, την έλλειψη άγχους.

Εάν είχατε την ευκαιρία να περάσετε μερικές ώρες για καφέ και γεύμα με ένα δημόσιο πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί; 

Με τον Μπαράκ Ομπάμα. Για πολλούς λόγους. Ένας πολιτικός άνδρας της υπέρβασης και της σύνθεσης!

XARIKLEIA4

Αγαπημένος συνθέτης; 

Θεωρώ τον αείμνηστο Σταύρο Κουγιουμτζή έναν από τους τέσσερις θεμέλιους λίθους του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα; 

Έναν καφέ κι ένα τσάι.

Ελληνικός ή καπουτσίνο; 

Νες καφέ.

Περιγράψτε τον εαυτό σας με πέντε λέξεις. 

Ευσυγκίνητη, ανυπόμονη, τελειομανής και γι’ αυτό ανικανοποίητη, αλλά και λίγο κτητική με τους ανθρώπους που αγαπώ. Προσπαθώ να το ελέγχω όσο μπορώ όμως, γιατί η πραγματική αγάπη απελευθερώνει, δεν δεσμεύει. Καθένας μας όμως κουβαλάει μέσα του ισόβια προίκα, πολλά…

Πέντε λέξεις με τις οποίες οι φίλοι/ες σάς περιγράφουν; 

Αυτοσαρκάζομαι συνεχώς οπότε δεν τους αφήνω και πολλά περιθώρια.. Χαίρομαι πολύ όμως όταν με χαρακτηρίζουν «καλό παιδί».

Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα του χαρακτήρα σας; 

Πιστεύω πως είμαι γενναιόδωρος άνθρωπος. Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου μου έλεγε: «Δίνε παιδί μου, νά ‘χεις».

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα; 

Όταν θυμώνω, κρατάω μούτρα κι είναι απαίσιο αυτό, γιατί με ένα απλό συγνώμη από τη μία ή την άλλη πλευρά, η κατάσταση αλλάζει αμέσως και κερδίζεις όμορφες στιγμές της ζωής με τον άνθρωπό σου ή με το παιδί σου ή με τους φίλους σου!

Έχετε κατοικίδιο ζώο; 

Έχουμε πάρει στο σπίτι δύο αδεσποτάκια: τη Λητώ και τον Αυτιά.

Ποια είναι η ιστορική προσωπικότητα που θαυμάζετε και γιατί; 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολιτικός με διορατικότητα, διπλωματική και διαπραγματευτική ικανότητα, με σφαιρική αντίληψη της πολιτικής συγκυρίας της εποχής του. Αδιαμφισβήτητα, έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε εκτός εαυτού και γιατί; 

Δεν έχω βγει ποτέ εκτός εαυτού, αλλά έχω φτάσει πολλές φορές στα όριά μου.

Αγαπημένη πόλη στην Ελλάδα, εκτός των Χανίων, για διακοπές; 

Η Πάργα, το Ναύπλιο και η Θεσσαλονίκη.

Αγαπημένη χώρα, εκτός της Ελλάδας, για διακοπές; 

Κύπρος και Νότια Ιταλία.

Ποιο είναι το επόμενο ταξίδι που προγραμματίζετε; 

Θα ήθελα να πάω στον Καναδά, γιατί γεννήθηκα εκεί, αλλά έφυγα πολύ μικρή και δεν θυμάμαι τίποτα.

XARIKLEIA6

Αγαπημένο χρώμα; 

Όλα τα χρώματα, όταν τα συναντώ σε συνθέσεις της φύσης. Το καφεκίτρινο π.χ. δεν θα το φορούσα ποτέ, αλλά το ίδιο χρώμα πάνω στα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα είναι πανέμορφο.

Το χειρότερο χρώμα; 

Η έλλειψη χρώματος.

Τι θαυμάζετε στον σύντροφό σας; 

Την τρομερά αναλυτική σκέψη του, τις ιστορικές του γνώσεις και το ζεϊμπέκικό του!

Τι σας εκνευρίζει στον σύντροφό σας; 

Η έλλειψη οργανωτικότητας και τάξης.

Κάνετε σήμερα τη δουλειά που ονειρευόσασταν στην εφηβεία; 

Ναι. Αγαπούσα τον αθλητισμό και ήθελα να γίνω καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής απο μικρή.

Γυμνάζεστε; 

Κάθε μέρα, με ευχαρίστηση.

Φοβάστε τα ταξίδια με αεροπλάνο; 

Μην πω ψέματα, τα φοβάμαι, αλλά ταξιδεύω…

Τι σημαίνει ζωή για εσάς; 

Ζωή! Φαντάσου μια πορεία σε λασπωμένο μονοπάτι. Κάποιοι περπατούν κι αφήνουν πίσω τους απλές πατημασιές. Κάποιοι άλλοι περπατούν και ταυτόχρονα ζωγραφίζουν στα πλαϊνά του μονοπατιού όμορφα σχέδια ή βοηθητικά σημάδια, να ομορφύνουν αλλά και να βοηθήσουν την πορεία αυτών που θα ακολουθήσουν.

Το αγαπημένο σας μέρος στα Χανιά; 

Το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής στη Χαλέπα.

Τι σας γοητεύει και τι σας απογοητεύει στα Χανιά; 

Με γοητεύει το φως αυτής της πόλης, οι μυρωδιές της την άνοιξη, ο τρόπος ο ερωτικός που την αγκαλιάζει η θάλασσα. Με απογοητεύουν οι Χανιώτες που δεν σέβονται την πόλη τους.

Αισιόδοξη ή απαισιόδοξη; 

Θα σου πω ένα μυστικό! Στις γυναίκες η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι σε άμεση σχέση με τις ορμόνες τους.

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι; 

Μισογεμάτο. Κι όσο πίνεις τόσο γεμίζει.

XARIKLEIA7

Ποια είναι η μεγαλύτερη τρέλα που έχετε κάνει για έναν άνδρα; 

Τον παντρεύτηκα!

Σας τρομάζει ο θάνατος; 

Με τρομάζουν οι ασθένειες που ταλαιπωρούν ψυχή και σώμα και οδηγούν στον θάνατο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; 

Να μην πάθουν κάτι αγαπημένα μου πρόσωπα.

Αγαπημένη ομάδα; 

Φιλικά προσκείμενη προς την ΑΕΚ, αλλά μάλλον άσχετη απο ποδόσφαιρο.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ζωής σας; 

Να βελτιώσω τα οικονομικά μου… Ανέφικτος στόχος, υποψιάζομαι.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί; 

Όταν έφυγε απο τη ζωή πολύ νέα, η μοναδική πρώτη μου ξαδέλφη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε με την ψυχή σας; 

Μετά το δημοψήφισμα, όταν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ.

Είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής στις παρέες σας; 

Ανάλογα με την παρέα. Με τους φίλους συνήθως εξωστρεφής.

Το μεγαλύτερο λάθος που έχετε κάνει στη ζωή σας; 

Δεν άκουσα πριν χρόνια μία γονική συμβουλή, από αντίδραση και μόνο… Και το μετάνιωσα.

Μαθαίνετε από τα λάθη σας ή τα επαναλαμβάνετε; 

Τώρα, πλέον, μαθαίνω.

Ποιον Χανιώτη και ποια Χανιώτισσα θαυμάζετε και γιατί; 

Θαυμάζω κάποιους ανθρώπους για τη στάση ζωής τους και για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται. Θαυμάζω τους περήφανους και τους μόνους, επώνυμους και ανώνυμους.

Είστε εθελοντής αιμοδότης; 

Εχω σιδηροπενία και δεν μπορώ να είμαι αιμοδότης, δυστυχώς.

Υπέρ ή κατά της δωρεάς οργάνων και γιατί; 

Η δωρεά οργάνων είναι η υπέρτατη πράξη αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο!

XARIKLEIA9

Αγαπημένη παραλία στον Νομό Χανίων; 

Σούγια και Γεωργιούπολη.

Χορεύετε; 

Δεν είμαι από αυτούς που αν ανέβουν στην πίστα ξεχνούν να κατέβουν, αλλά αν έχω καλή διάθεση θα χορέψω δυο τρεις χορούς. Μου αρέσει όμως να βλέπω άντρες να χορεύουν αρσενικό ζεϊμπέκικο και γυναίκες να χορεύουν θηλυκό κι όχι πρόστυχο τσιφτετέλι.

Τραγουδάτε; 

Επαγγελματικά, όχι πια. Αλλά όλο κι ένα ρεφραίν μουρμουρίζω στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά.

Ποιος ο πολιτικός αρχηγός που ξεχωρίζετε σήμερα και γιατί; 

Θεωρώ ότι η χώρα διανύει τη χειρότερή της φάση, από τη μεταπολίτευση και μετά. Μεμονωμένες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες υπήρξαν και υπάρχουν. Για κάποιο λόγο δεν μπορούν, τώρα που η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, να βρεθούν και να συνυπάρξουν. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι μια αντιπολιτευτική όαση μέσα στο εντελώς απαξιωμένο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στα μάτια μου «εξιλεώνεται» από τα λάθη του ως εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Λείπουν από το πολιτικό σκηνικό άνθρωποι με μεταρρυθμιστική έμπνευση, με ορθό λόγο, με αυθεντική φιλοπατρία, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης κ.ά. Καλό το ξεκίνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ποιο το πολιτικό πρόσωπο που ξεχωρίζετε σήμερα στα Χανιά και γιατί; 

Θαυμάζω τον Μανώλη Σκουλάκη. Ως βουλευτής και υπουργός κέρδισε σπουδαία πράγματα για τα Χανιά και ως δήμαρχος διαφήμισε την πόλη σε όλη την Ευρώπη, κέρδισε δικαστικά δημόσιους χώρους και βελτίωσε κατά πολύ την εικόνα του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων. Και παραμένει ενεργός και ανήσυχος! Πολύ δραστήριος για «γέρος» και πολύ πιο «νέος» από νέους, δεν νομίζετε;

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η δυσκολότερη «αποστολή» όταν μητέρα; 

Να μπορέσεις να ξεφύγεις από το άγχος που σου δημιουργεί η αγάπη προς το παιδί σου και να μην αναρωτιέσαι συνεχώς αν πράττεις σωστά! Δυστυχώς δεν περνάμε από σχολές γονέων, είμαστε όλοι μας αυτοδίδακτοι. Το ένστικτο και η φύση, μας οδηγούν.

Οδηγείτε; 

Έχω δίπλωμα, αλλά δεν οδηγώ.

Αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα; 

Αυτοκίνητο.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μεθύσατε; 

Δεν έχω μεθύσει ποτέ… Με ένα ποτηράκι, όμως, έρχομαι στο κέφι.

Η καθαριότητα είναι… 

Η καθαριότητα είναι απαραίτητη! Η τάξη, προαιρετική…

Πότε λέτε ψέματα; 

Ψέματα δεν λέω. Μπορεί όμως να μην πω όλη την αλήθεια, προκειμένου να διατηρήσω ισορροπίες.

Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή; 

Η κόρη μου!

XARIKLEIA11

Η μεγαλύτερη δυστυχία; 

Το να μην αξιωθεί κανείς να βρει την ευτυχία σε κάτι ποτέ στη ζωή του.

Αγαπημένη σας απασχόληση; 

Το γράψιμο… Ερασιτεχνικά προς το παρόν.

Ποια η σχέση σας με τα χρήματα; 

Δεν είχαμε ποτέ «μόνιμη σχέση». Όταν έρχονται, απλά περνάμε καλά!

Τι θα αλλάζατε στα Χανιά; 

Αφού ξέρετε… Κάτι λέγαμε πριν για «νέους» και «γέρους».

Τι δεν θα αλλάζατε; 

Τον χαλαρό ρυθμό ζωής.

Έρωτας ή αγάπη; 

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να δώσω ορισμό για το ένα ή για το άλλο. Τα πιο ωραία συναισθήματα για τον άνθρωπό μας, δεν έχουν αντίστοιχες λέξεις να τα περιγράψουμε…

Πιστεύετε στον Θεό; 

Ειμαι βαθιά ένθεος άνθρωπος κι ας με έχουν παρεξηγήσει… Πιστεύω στον ένα και μοναδικό για όλα τα πλάσματα του κόσμου Θεό! Στον Θεό της αγάπης, της δικαοσύνης, της ισότητας. Πιστεύω στον Θεό που ο Άνθρωπος έχει μέσα του! Το θέμα είναι να τον ανακαλύψει…

Πιστεύετε στον άνθρωπο; 

Πιστεύω στους ανθρώπους που κοιτάνε ψηλά και αναζητούν.

Τελικά, ο γυαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε; 

Ο γυαλός πάντα στραβός είναι… Εμείς δεν είμαστε ούτε καλοί καπετάνιοι, ούτε καλό πλήρωμα, ούτε καλοί επιβάτες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ 

Η Χαρίκλεια Ντερμανάκη γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, από γονείς μετανάστες εκεί. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στα Χανιά. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το αντικείμενο των σπουδών της και με τη μουσική. Ασχολείται με τα κοινά, γιατί θεωρεί ότι «είναι υποχρέωση τού κάθε πολίτη να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται, αν θέλει να έχει το δικαίωνα να παραπονιέται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά». Είναι παντρεμένη με τον Πανιώτη Βυτινιώτη κι έχουν μία κόρη δέκα ετών.

XARIKLEIA3

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο