Ένταση, διαξιφισμοί και υποσχέσεις στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Χανίων

TRAPEZA6-OK

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Χανιά η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Από τη μία πλευρά, η Διοίκηση της Τράπεζας, με αιχμή του δόρατος τον πρόεδρο Μιχάλη Μαρακάκη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ακόμη και για την τιμή των μερίδων, ζητώντας συνένωση δυνάμεων και όχι πόλεμο, ενώ από την άλλη, δεκάδες παριστάμενοι, επιτέθηκαν με σφοδρότητα και σκληρούς χαρακτηρισμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκαν, μέσω του προγράμματος «Αποδίδω», με αποτέλεσμα να χάσουν τους κόπους μιας ζωής.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ομιλία του Μαρακάκη, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στο γενικό οικονομικό περιβάλλον και στη συνέχεια παρουσίασε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, λέγοντας, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «οι καταθέσεις της Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2015 διαμορφώθηκαν σε 328, 4 εκατ. ευρώ από 485, 6 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 32, 4% και αντανακλώντας τις συνθήκες που επικράτησαν στην τραπεζική αγορά κατά το 2015».

Μάλιστα, ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κατέχει μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις του Νομού Χανίων, που ανέρχεται σε 25, 2%, ενώ για το σύνολο της Κρήτης το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώθηκε σε 6, 3%».

 TRAPEZA1

Ο κ. Μαρακάκης επεσήμανε ότι «η σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζάς μας και της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης αποτελεί, πλέον, παρελθόν. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αντιμετωπίζοντας με επιτυχία το δύσκολο αυτό εγχείρημα, πέτυχε να διατηρήσει αναλλοίωτο τον τοπικό της προσανατολισμό και τοπικό χαρακτήρα και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Παρόλα αυτά, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Μπροστά μας, πλέον, βρίσκεται η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση της συνολικής ανάκαμψης του τόπου μας και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «για το 2016, η στοχοθέτηση της Τράπεζάς μας επικεντρώνεται στους παρακάτω άξονες:

• Αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιορισμός του σχετικού δείκτη σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
• Βελτιστοποίηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τόσο σε επίπεδο Τράπεζας, όσο και σε επίπεδο Ομίλου.
• Προσέλκυση των καταθέσεων που έφυγαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν κατά το 2015.
• Συνέχιση της παροχής της ζωτικής σημασίας ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
• Απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Τράπεζας, μέσω της “Κρητικά Ακίνητα” και της “Κρητικές Συμμετοχές”.
• Συνεχής εξέλιξη των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και πλήρη ικανοποίηση των πελατών μας, μέσα από ένα εύρος ποιοτικών και ευέλικτων, αλλά και παράλληλα κεντροποιημένων διαδικασιών.
• Ενίσχυση της κερδοφορίας και των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας, με απώτερο σκοπό η ενδυνάμωση των μεγεθών να φανεί στην τιμή της συνεταιριστικής μερίδας.
• Η λειτουργία τεσσάρων νέων υπηρεσιακών μονάδων στην Αττική».

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των θεμάτων της τακτικής γενικής συνέλευσης με τους τόνους να διατηρούνται χαμηλοί. Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν άνοιξε κατάλογος ομιλητών και πήραν τον λόγο παριστάμενοι μεριδιούχοι.

 TRAPEZA7

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 

Ο παπά Γιώργης Σχοινοπλοκάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Να ζητήσω τη συμπάθεια του κ. Μαρακάκη, ο οποίος στην κατακλείδα της ομιλίας του ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους στη δραστηριότητα του φάσματος της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, αλλά εγώ, κύριε Μιχάλη, νομίζω ότι παραλείψατε να ευχαριστήσετε τα μεγάλα κορόιδα. Και ο υποφαινόμενος αποτελεί ένα εξ αυτών, θύμα της νομίμου ληστείας, που μας δέσανε τα χέρια και μας ληστέψανε, διότι επικαλούνται τους νόμους τώρα, οι κύριοι κρατούντες… Εμπιστεύτηκα την Τράπεζα Χανίων και η Τράπεζα Χανίων δεν μας προστάτευσε. Μπορούσε να μας προστατεύσει. Είμαι το μεγάλο κορόιδο των 3.396 μερίδων επί 35 ευρώ. 110.000 ευρώ κεφάλαιο. Το οποίο όταν εκάναμε τη Χρυσή Επένδυση και το Αποδίδω μας ελέγανε ότι τα λεφτά μας δεν κινδυνεύουνε για είκοσι χρόνια και είχαμε κάνει και ρήτρα, αν τυχόν και σπάσει η μετοχή, να τα πάρουμε και πάλι με 35… Ό, τι, λοιπόν, είναι νόμιμο αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο».

 TRAPEZA18

Ο κ. Κουνάλης σημείωσε: «Με κάλυψε πλήρως ο ιερέας. Θέλουμε να μάθουμε τι έγιναν τα λεφτά μας. Όλοι είχαμε βάλει κάποια χρήματα, είχαμε μπει από τη Χρυσή Επένδυση, είχαμε μια εξασφαλισμένη εγγύηση των χρημάτων μας και ξαφνικά, με δόλιο, εμείς νομίζουμε, τρόπο, δηλαδή μας έχετε εξαπατήσει, και μας φέρατε ένα τοξικό Αποδίδω, με το οποίο την πατήσαμε όλοι και χάσαμε τα λεφτά μας. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Εμείς έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Ποιοι άνθρωποι ρευστοποίησαν το 2015; Υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους δώσατε χρήματα το 2015. Ρευστοποίησαν το 2015. Θέλουμε να μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και με ποια σειρά. Θέλουμε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουμε γίνει μέτοχοι με τη θέλησή μας. Ούτε τζογαδόροι ήμασταν. Το ότι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση κατά βάση είναι δική σας η ευθύνη και πρέπει να την αναλάβετε. Πρέπει να βρείτε λύσεις. Εμείς θέλουμε λύσεις. Υπάρχει και ο δικαστικός δρόμος, ο δρόμος της Δικαιοσύνης, αν αναλάβετε αυτή την ευθύνη θα την έχετε. Απ’ ό, τι έχω συνειδητοποιήσει έρχεται τσουνάμι αγωγών και θα είστε εσείς υπεύθυνοι αν η Τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη θέση».

 TRAPEZA8

Η κα Βλογέρη τόνισε ότι «εγώ τη ζημιά την έπαθα στην Αθήνα, στο υποκατάστημα του Περιστερίου». Η ίδια έκανε λόγο για «εξαπάτηση» και ζήτησε να μάθει «με ποιο τρόπο θα πάρουμε τα χρήματα, αν τα πάρουμε. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ξαναβάλει κεφάλαια στην Τράπεζά σας, την εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά. Ένας από αυτούς ομολογώ ότι είμαι κι εγώ. Δεν ξέρω, πραγματικά, αν έχω κάνει καλά. Απλά ήθελα να δω, επειδή δεν ήξερα ποιο δρόμο ν’ ακολουθήσω, εάν θα μου δείχνατε αυτό που πίστευα, μέχρι τότε, ότι έχουν οι Κρητικοί. Την παλικαριά. Μέχρι στιγμής δεν την έχω δει αυτή την παλικαριά. Την οικογένειά μου τη διαλύσατε. Ο αδελφός μου είναι στον Καναδά εξαιτίας σας…».

 TRAPEZA12

Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση ή τοποθέτηση γύρω από την εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Δεν πιστεύω ότι εσκεμμένα η Τράπεζα Χανίων το έκανε αυτό, γιατί δεν τη συμφέρει. Τη συμφέρει να υπάρχει και να προχωρήσει. Για να προχωρήσει, όμως, η Τράπεζα και να έχει ουσία όλο αυτό το πρόγραμμα, με διάφορες εταιρείες, στις οποίες έχετε επενδύσει κ.λπ., σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε τον τρόπο ρευστοποίησης και να μας πείτε πότε θα μπορούσε να ανέβει η τιμή της μερίδας και θα μπορούσατε να είχατε μελετήσει ώστε να δίνατε κάτι για να γλυκαθούν αυτοί οι μαινόμενοι άνθρωποι. Να βρείτε έναν τρόπο για να γίνεται αγοραπωλησία των μερίδων, ώστε να έχουμε κι εμείς μέλλον, αλλά και η Τράπεζά σας».

 TRAPEZA13

Η κα Κουτσουνάκη τόνισε ότι «η κοπέλα είπε ότι αναζητά την κρητική λεβεντιά, εγώ βλέπω μόνο αρπακτικά και τίποτε άλλο, αλλά αυτά ίσως είναι υποκειμενικά. Και βλέπω αρπακτικά, που δεν πήραν μόνο το χθες κάποιων ανθρώπων, γιατί αν σηκωθούν εκεί τα παιδιά από τον Πλάτανο, με τα μπράτσα, που δεν τα έκαναν στα γυμναστήρια, αλλά στα θερμοκήπια και στις ελιές, αυτά τα λεφτά τα έβγαλαν με σκληρή δουλειά και με ιδρώτα, και δεν τους πήρατε μόνο το χθες, τα χρόνια που ξόδεψαν για να βγάλουν τα λεφτά, τους παίρνετε και το αύριο, γιατί αυτά τα λεφτά τα είχαν για να κάνουν κάποια πράγματα, δεν τα είχαν για να τα φάτε εσείς. Για τον εαυτό τους τα είχαν. Είπατε ότι η Τράπεζα είχε σκοπό να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες. Πώς το εννοείτε αυτό; Αρπάζοντας το χρήμα από τις τοπικές κοινωνίες; Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς θα αναπτυχθεί ο Πλάτανος, όταν όλο το χρήμα του Πλατάνου εξαφανίστηκε. Λέτε ότι η τιμή των μεριδίων είναι τώρα στα 14 ευρώ; Δηλαδή, εγώ αν σας φέρω τώρα 1.000 μερίδια θα μου δώσετε 14.000 ευρώ; Δεν θα μου δώσετε, οπότε αφού κανείς δεν τα αγοράζει η αξία τους είναι μηδέν. Σας κοροϊδεύουν όλους όταν σας λένε ότι η αξία των μεριδίων είναι 14 ευρώ. Μηδέν είναι, αφού κανείς δεν σας δίνει χρήματα. Και τρίτον, εγώ κατάλαβα από τον ορκωτό λογιστή ότι στο άρθρο 2.2 υπάρχει, λέει, ένα κενό, διότι δεν μιλάει για τους κινδύνους. Αυτό είναι τεράστιο θέμα».

 TRAPEZA14

Ο κ. Δρακάκης ανέφερε ότι «μας κλέψατε το παρόν και το μέλλον μας και τα συναισθήματα αγωνίας και απελπισίας μετατρέπονται σε συναισθήματα οργής, έντονης οργής, συναισθήματα που δεν είχα νιώσει ποτέ μου και τα νιώθω τώρα, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω».

 TRAPEZA15

Η κα Κυδωνάκη επεσήμανε ότι «… όταν πήγα στην Τράπεζα δεν μου έδωσαν να καταλάβω ότι θα παίξω Χρηματιστήριο. Αντιθέτως, μου είπαν ότι χωρίς να ρισκάρω καθόλου, αυτή είναι μια προθεσμιακή, παρόμοια κατάσταση, που θα έχει και καλύτερη απόδοση, χωρίς κανένα κίνδυνο. Και στη Σητεία της Κρήτης και στην Αθήνα έγινε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι αυτό; Θα μπορέσετε να μου πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί και έχουν χαθεί τα χρήματά μας; Καθαρή ερώτηση, γιατί δεν σας κρύβω ότι στα καταστήματά σας κανείς δεν απαντάει σε αυτό. Δεν λέει κανένας τίποτα. Συν ότι οι διευθυντές των καταστημάτων και γενικά και οι υπάλληλοι, μας κοιτάνε με πολύ ύφος και πάρα πολλή υπεροψία. Δεν είμαστε συνεταίροι γιατί το θέλαμε…».

 TRAPEZA16

Ο κ. Κωστογιαννάκης είπε ότι «είχα τα λεφτά σε προθεσμιακή, για το επιτόκιο. Με ψήσανε. Κάποια στιγμή μου είπανε 14 ευρώ η μερίδα και δεν ξέρω πότε θα τα πάρεις. Σαν τον κύριο, πρώτη φορά στη ζωή μου πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται κακά πράγματα για άλλους ανθρώπους».

 TRAPEZA17

Ο κ. Αχλιόπας υπογράμμισε ότι «καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την απογοήτευση που έχουμε όλοι. Τα λεφτά μας θα τα πάρουμε, αν τα πάρουμε, όταν πάει καλά αυτή η Τράπεζα. Δεν είμαι υποστηρικτής του Δ.Σ. Πονάω κι εγώ όσο πονάτε όλοι, ίσως λίγο παραπάνω, αλλά ορισμένα πράγματα είναι δεδομένα. Ακούστηκαν διάφορα. Ότι μας εξαπάτησαν. Κανένας δεν μας εξαπάτησε», είπε, γεγονός που προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από δεκάδες παριστάμενους. «Η πρότασή μου», κατέληξε ο κ. Αχλιόπας, «είναι να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, βοηθώντας την Τράπεζα… Με πιστόλια, με μαχαίρια τα λεφτά δεν μπορούμε να τα πάρουμε, γιατί δεν υπάρχουν. Βοηθήστε. Να κάνει και το Διοικητικό Συμβούλιο πιο σωστή δουλειά, να το ελέγξουμε… Με ύβρεις και με απειλές δεν γίνεται…».

 TRAPEZA19

Ο κ. Δεικτάκης ανέφερε: «… εγώ θέλω να ρωτήσω ποιο είναι το όφελος των τραπεζικών υπαλλήλων, από τον διευθυντή μέχρι τον προϊστάμενο και τον τελευταίο υφιστάμενο στο να πιέζουν τον κόσμο να κάνει κάθε μηνιαίο κόπο χρυσή μετοχή στο Αποδίδω και ποιο το όφελος το δικό σας. Θέλω να ρωτήσω γιατί όταν ο πελάτης πήγαινε να ρευστοποιήσει δεν τον άφηναν. Του έλεγαν ότι τον συμφέρει να πάρει δάνειο, από το να ρευστοποιήσει τη μετοχή. Θέλω να ρωτήσω τα δικά σας οφέλη απ’ όλες τις φαλιριμένες επιχειρήσεις που έχετε αγοράσει, ουσιαστικά, ποια είναι; Να σας δώσω συγχαρητήρια για την κόντρα με τον κ. Τσατσαρωνάκη, που πήρε τις μετοχές του και σηκώθηκε κι έφυγε, όταν ήρθε σε κόντρα για τον Χιωτάκη. Πονώ τον τόπο μου, δεν έχω κανένα όφελος, αισθάνομαι τυχερός γιατί έχω αγοράσει μία μετοχή δικιά σας και δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ».

 TRAPEZA22

Ο κ. Μαρής σημείωσε ότι «έχω καταγωγή από τα Χανιά, μένω Ηράκλειο, είμαι επιχειρηματίας του Ηρακλείου και από την πρώτη στιγμή η Τράπεζα Χανίων ήταν ένα εργαλείο για μένα. Επένδυσα στην Τράπεζα. Είμαι κι εγώ ένας από εσάς που έχω χάσει αρκετά χρήματα, αλλά συνεχίζω να στηρίζω την Τράπεζα, γιατί αν θα κλείσει αύριο το πρωί… Εγώ θα συνεχίσω να στηρίζω την Τράπεζα, γιατί αν δεν πάει μπροστά και τα υπόλοιπα που έχουμε, τα 5 ή τα 14, θα χαθούν και αυτά. Δεν ήρθα εδώ να διαπληκτιστώ με κανένα. Είμαστε στην ίδια κατηγορία. Άλλος λίγος, άλλος πολύ. Δεν ξέρετε εσείς πόσο πονάω εγώ, ούτε εγώ πόσο πονάτε εσείς. Θα ήθελα να δεσμευτεί το πάνελ (σ.σ. Διοίκηση) ότι θα δώσει μια απάντηση σε όλους εμάς, που είμαστε εδώ κι έχουμε χάσει τα χρήματα, να μας πει με ποιο τρόπο στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις υποχρεώσεις και να μη χαθεί ούτε ένα πενηνταράκι από τον κρητικό λαό. Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε όλοι, ό, τι μπορεί ο καθένας, τη στήριξή του, και να δεσμευτεί το προεδρείο ότι θα δώσετε μια καθαρή εγγύηση στους ανθρώπους αυτούς ότι τα λεφτά τους θα τα πάρουν πίσω κάποια στιγμή, όποτε μπορέσει η Τράπεζα και όποτε ορθοποδήσει το κράτος».

 TRAPEZA24

Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε πως «κατανοώ ότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπική πικρία, έχει το δικό του προσωπικό δράμα, διότι έχασε κόπους, διαψεύστηκαν προσδοκίες και το μέλλον των παιδιών του και του ιδίου είναι υπό αμφισβήτηση. Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι θυμωμένος, έχει δικαίωμα να απαιτεί λύσεις. Αυτό είναι βέβαιο, δεν μπορεί κανείς να το στερήσει αυτό και εν μέρει οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες. Ωστόσο, αν προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα φέρνοντας ο καθένας τη δική του προσωπική, πικρή και άδικη, ιστορία στη συζήτηση δεν πρόκειται να βγάλουμε ποτέ συμπέρασμα. Για ποιο λόγο; Γιατί ο καθένας, όντας μη ειδικός ή, αν θέλετε, ελλιπώς ενημερωμένος, έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Και όταν είμαστε σε συνθήκες κρίσης ή απόγνωσης, εύκολα υιοθετούμε και άλλα δαιμονοποιημένα συμπεράσματα. Στόχος είναι να βγουν ψύχραιμα συμπεράσματα. Για να μπορέσουμε να δούμε τι είναι δίκαιο, τι είναι το άδικο, πού είναι η αμαρτία και πού δεν είναι. Όταν κατηγορούμε αδίκως είναι μεγάλη αμαρτία…», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις.

 TRAPEZA28

 TRAPEZA27

«Πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν σε αυτό το βήμα, μέσα στην απόγνωσή τους, μίλησαν για επένδυση», συνέχισε ο ίδιος. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεχωρίζουμε τι είναι η επένδυση, σε σχέση με την αποταμίευση. Δεν υπάρχει επένδυση, η οποία είναι σίγουρη. Υπάρχει αποταμίευση, που ενδεχομένως είναι σίγουρη. Η Τράπεζα, παλαιότερα, στα πρώτα προγράμματα που έκανε, δημιούργησε τη λεγόμενη Χρυσή Κατάθεση, η οποία είχε ένα πολύ καλό επιτόκιο και συνόδευε τις μερίδες… Ο άνθρωπος που βάζει τα λεφτά του στην Τράπεζα και παίρνει μερίδες δεν γνωρίζει ότι η απόδοση των μερίδων συναρτάται από την απόδοση της Τράπεζας; Έχω χάσει πολλά χρήματα και εγώ και η οικογένειά μου. Ωστόσο, είμαι σε θέση να γνωρίζω τη φύση των πραγμάτων», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «σε έναν οργανισμό που χρησιμοποιεί κεφάλαιο για να λειτουργήσει, ο οργανισμός αυτός αναλαμβάνει κάποιο κίνδυνο, εν προκειμένω, μία τράπεζα αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο των πιστούχων της, δηλαδή των ανθρώπων που παίρνουν δάνεια. Όταν η οικονομία πέσει και μπει σε ύφεση οι πιστούχοι δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα. Αυτό, βάσει διεθνών κανονισμών, αφαιρείται ως ζημιά από τα κεφάλαια της τράπεζας. Αυτό συμβαίνει διεθνώς. Αναλόγως, όταν η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπου οι πιστούχοι είναι σε θέση να βγάλουν χρήματα και να επιστρέψουν κεφάλαιο και τόκους, η τράπεζα κάνει κάποια κέρδη και αυτό αντανακλά στην αξία των μερίδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι προλαλίσαντες κάλεσαν να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Οφείλουμε να στηρίξουμε την τράπεζα. Ο τρόπος είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο, αν όχι στήριξη, στην τράπεζα για να δημιουργήσει και να παράγει πλούτο. Αντί να μπαίνουμε σε καυγάδες και να μαλώνουν οι μέτοχοι που στηρίζουν με αυτούς που δεν στηρίζουν, γιατί όταν κάποιος βάλλεται κατά της τράπεζας βάλλεται και κατά των υπολοίπων μετόχων. Προφανώς, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια…».

 TRAPEZA26]

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των προαναφερθέντων, αλλά και άλλων ομιλητών, τον λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Μαρακάκης προκειμένου να δώσει απαντήσεις.

Αρχικά, ο κ. Μαρακάκης εξήγησε «γιατί η μετοχή από 35 έγινε σήμερα 14. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στις αρχές του 2015, έκανε έλεγχο σε όλο το τραπεζικό σύστημα και ανάγκασε όλες τις τράπεζες να κάνουν ανακεφαλαοποίηση, λόγω των κακών δανείων που έχουν. Το 50% περίπου του χαρτοφυλακίου των τραπεζών έχει κόκκινα δάνεια. Η μία ανάγκη που επέβαλε την ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν δικιά μας επιλογή. Έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας λέει, Χανίων, 67 εκατ. πρόσθετες προβλέψεις, όταν είκοσι χρόνια λειτουργίας η Τράπεζα είχε 48 εκατ. προβλέψεις. Σ’ ένα χρόνο μας έβαλε 67 εκατ. πρόσθετες προβλέψεις και να πάμε στα 115 εκατ. Τι σημαίνει αυτό; Ευτυχώς που η Τράπεζα είχε κεφάλαια. Ήταν η τράπεζα που όλα τα χρόνια δεν χρειάστηκε καμία ανακεφαλαιοποίηση. Όταν οι συστημικές τράπεζες είχαν φαλιρίσει τρεις φορές και είχαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από την πλάτη του ελληνικού λαού για να είναι ζωντανές σήμερα, η δική μας τράπεζα είχε τόσα κεφάλαια που δεν χρειαζόταν ποτέ ανακεφαλαιοποίηση».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση μεριδιούχου, ο οποίος είπε: «Λέτε ψέματα. Παίρνοντας τα λεφτά μας και κάνοντάς τα μερίδες, παρουσιάζατε ίδια κεφάλαια. Ψέματα είναι αυτό; Και όταν εγώ ρωτούσα αν η Τράπεζα πάει καλά για να βάλω τα λεφτά μου, οι υπάλληλοι μού έλεγαν ότι ο δείκτης είναι 14 και στις άλλες τράπεζες είναι 8».

«Σου τα έλεγαν καλά. Είχαν δίκιο και ήταν έτσι τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μαρακάκης, με τον μεριδιούχο να επιμένει: «Τις καταθέσεις μας τις παρουσιάζατε ως κεφάλαιο εσείς».

Ακολούθως, ο κ. Μαρακάκης συνέχισε, λέγοντας: «Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, για τις πρόσθετες προβλέψεις να αφαιρέσουμε από τα κεφάλαιά μας 67 εκατ. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αύξηση για 18, ουσιαστικά. Αυτές ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες, μετά την αφαίρεση των 67. Γι’ αυτό σας λέω ότι καλά σας είχαν πει ότι υπήρχαν κεφάλαια τέτοια που δεν είχαμε πρόβλημα. Τον Ιούλιο του 2015, σε αυτή την αίθουσα, αποφασίσαμε όλοι μαζί, να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 35 ευρώ. Θα το θυμάστε καλά. Και μάλιστα μια αύξηση 31 εκατ. για να θωρακίσουμε περισσότερο την Τράπεζα. Αμέσως συνεργαστήκαμε με την Επενδυτική Τράπεζα, με μια μελετητική εταιρεία, μια εταιρεία συμβούλων, ένα νομικό γραφείο των Αθηνών, με τους ορκωτούς μας, όλο το καλοκαίρι δεν τους άφησα ήσυχους, δεν πήραν άδειες, για να ολοκληρώσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 35 ευρώ.

 TRAPEZA2

Τον Οκτώβριο η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να κάνει αλλαγή του Καταστατικού των Συνεταιριστικών Τραπεζών, για να μπουν θεσμικοί επενδυτές. Τι σημαίνει θεσμικός επενδυτής; Σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα, πέραν από το 2% που έλεγε ο νόμος και το Καταστατικό των τραπεζών να μπορεί να μπει μέχρι και 50%, αλλά με εξουσία 35%. Ήμασταν αναγκασμένοι, γιατί δεν γνωρίζαμε αν μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά αυτά και μάλιστα με πρωτοβουλία των Συνεταιριστικών Τραπεζών έγινε η αλλαγή του νόμου. Εμείς, όμως, ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε την αύξηση και περιμέναμε την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε και μας ανάγκασαν, με την αλλαγή του Καταστατικού, λόγω του νόμου, να κάνουμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που να είναι προσιτή για τους θεσμικούς επενδυτές. Οι θεσμικοί επενδυτές δεν μπαίνουν πάνω από τη λογιστική αξία της μετοχής. Και η λογιστική αξία της μετοχής, εκείνη τη στιγμή, μετά την αφαίρεση των 67 εκατ., είχε κατέβει στα 6 ευρώ.

Έπρεπε, λοιπόν, η αύξηση να γίνει μεταξύ 3, που είναι η ονομαστική αξία, και των 6 ευρώ. Εμείς αποφασίσαμε 5. Απευθύνθηκα σε όλους τους μετόχους και τους είπα ελάτε να βοηθήσουμε, γιατί αλλιώς θα κλείσει η Τράπεζα. Ανταποκρίθηκαν και μαζέψαμε 21, εκατ. Οι νέοι τριπλασίασαν τα λεφτά τους. Οι παλιοί, που άκουσαν, δεν έχασαν. Αυτό που μας λυπεί πραγματικά είναι αυτοί που δεν συμμετείχαν. Αυτοί έχουν απωλέσει περίπου το 60%. Εκεί εμείς λυπόμαστε. Δεν τα έφαγε κανένας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα δεν έχει χάσει λεφτά και δεν έχει χάσει κανένας λεφτά, γιατί δεν έχει ρευστοποιήσει σήμερα. Τα λεφτά είναι στην Τράπεζα. Είνναι σε προβλέψεις, έναν άλλο κωδικό από το κεφάλαιο. Ειπώθηκαν από κάποιους ειδικούς -και από τον κ. Χριστοδουλάκη και τον ευχαριστώ και από τον κ. Μαρή και από τον κ. Αχλιόπα και κάποιους άλλους- ότι αν τυχόν κλείσει η Τράπεζα σήμερα χάσαμε τα λεφτά όλοι, κύριοι. Θέλετε να χάσουμε τα λεφτά; Θέλετε να την κλείσουμε; Αν θέλετε να την κλείσουμε, αυτή είναι λογική να χάσουμε τα λεφτά. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ένα πράγμα. Τα λεφτά της Τράπεζας δεν έχουν χαθεί. Έχουν πάει σε ένα λογαριασμό προβλέψεων, που είναι 115 εκατ.

 TRAPEZA11

Θέλω να με ακούσετε. Τα λεφτά, λοιπόν, δεν έχουν χαθεί. Τα λεφτά είναι στην Τράπεζα. Όμως, για να γυρίσουν στο κεφάλαιο και να μεταφραστεί σε αξία της μετοχής θα πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε και σε αυτόν θέλω να είστε δίπλα όλοι μαζί και όχι απέναντι. Αν θέλετε μέσα σε λίγο διάστημα να πάρουμε τα λεφτά μας. Κι εγώ είμαι από αυτούς και από εσάς που δεν έχω ρευστοποιήσει μετοχή ποτέ. Αγόραζα μετοχές συνέχεια. Και είχα κι εγώ Αποδίδω και είμαι στην ίδια κατηγορία με εσάς. Θεωρώ, όμως, ότι είναι λάθος να είμαστε απέναντι. Βοηθήστε, η Τράπεζα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχει ένα κενό σήμερα στην τραπεζική αγορά. Δεκαοκτώ τράπεζες έκλεισαν. Σήμερα υπάρχει μεγάλο κενό. Μπορούμε να αναπτυχθούμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά μας θέματα. Τις δικές μας δανειοδοτήσεις. Δεν θα τα δώσουμε στα fund του εξωτερικού. Θα τα διαχειριστούμε εμείς. Και σε λίγο διάστημα τα λεφτά θα είναι πίσω στα κεφάλαιά μας και η αξία των μετοχών μας θα μεγαλώσει. Δεν μπορώ να προσδιορίσω χρονοδιάγραμμα. Δεν θέλει πόλεμο, θέλει να συνενώσουμε δυνάμεις. Αυτό θέλω να σας πω. Όσον αφορά τη ρευστοποίηση, δεν είναι στο χέρι της Τράπεζας σήμερα να κάνει ρευστοποίηση. Η ρευστοποίηση, δυστυχώς, είναι με την έγκριση σήμερα -λόγω της έκρυθμης κατάστασης που υπάρχει- στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ζήτησα εγγράφως πριν από λίγο διάστημα, για να είμαι σήμερα σε θέση να σας απαντήσω αν μπορούμε ή όχι. Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι προς το παρόν μας είπε όχι. Απαγορευτικό μέχρι νεοτέρας. Σας υπόσχομαι, όμως, ένα πράγμα. Με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου που θα κάνουμε τη σωστή και με κάποιες άλλες κινήσεις, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί η αξία της μετοχής σε τέτοιο βαθμό που θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης (ακούγονται ειρωνικά χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες)».

 TRAPEZA20

«Καταλαβαίνω», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων, «την ειρωνεία από κάποιους. Εγώ σας είπα τα πράγματα με το όνομά τους. Χωρίς να θέλω να εξοργίσω κανένα, θέλω, όμως, να πω την αλήθεια στους μετόχους μας, γιατί έχουμε 25.000 και πλέον μετόχους και αυτοί που παραπονέθηκαν είναι περίπου 200 άνθρωποι σήμερα. Εγώ δεν λέω ότι εσείς δικαιολογημένα δεν φωνάζετε και δεν έχετε ένα δίκιο. Όμως, θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα: ότι η επένδυση στον λογαριασμό Αποδίδω, ποια ήταν, για να ξέρετε; Για να μην κοροϊδευόμαστε, γιατί σας έχουν παραμυθιάσει και κάποιοι κερδοσκόποι. Όποιοι είχαν μετοχές έπρεπε να επιβραβευθούν και γι’ αυτό δίναμε στους μεν δανειολήπτες ένα καλύτερο επιτόκιο, στους δε καταθέτες ένα καλύτερο επιτόκιο σ’ ένα μέρος της κατάθεσης. Αυτό ήταν το Αποδίδω. Δεν πάσχει το Αποδίδω. Τώρα, αν τυχόν έγινε κακή ερμηνεία και αν τυχόν κάποιοι δεν κατάλαβαν, να ξέρουν ότι πάντα υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός. Σας ζητάω χάρη. Σας ζητάω να φύγουμε όλοι μια γροθιά. Το συμφέρον της Τράπεζας και το συμφέρον όλων μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να βοηθήσουμε την Τράπεζα. Είναι σε ευνοϊκή Τράπεζα. Είναι μια Τράπεζα που ξένα funds του εξωτερικού, ξένες τράπεζες του εξωτερικού θέλουν να επενδύσουν. Δεν συμφέρει άμεσα να ξεπουλήσουμε την τράπεζα».

 TRAPEZA30

Καταλήγοντας, ο κ. Μαρακάκης σημείωσε ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ευαίσθητες επιχειρήσεις. Η δυσφήμιση δημιουργεί προβλήματα. Είπε ο κ. Χριστοδουλάκης κάτι, ότι ναι μεν κάποιοι έχουν χάσει κι εμείς αναγνωρίζουμε ότι έχουν χάσει αφού δεν συμμετείχαν στην αύξηση, όμως είναι και 25.000 που δεν θέλουν να χάσουν τις οικονομίες τους, που είναι εδώ πέρα. Και θα αντιδράσουν. Εγώ δεν λέω και δεν απειλώ, εγώ θέλω να είμαστε όλοι μαζί και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Ελάτε του χρόνου, που του χρόνου, που θα είναι εκλογές, να μπείτε να τη λειτουργήσετε εσείς την Τράπεζα. Εγώ δεν θα είμαι, αν τυχόν το θέλετε εσείς έτσι, αλλά θέλω να πω ένα πράγμα. Βοηθήστε και θα δείτε τα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο διάστημα. Μάλιστα, μετά από λίγες ημέρες, μετά τα αποτελέσματα αυτά τα σημερινά, θα έρθει η αποτίμηση, βάσει του άρθρου που θα ψηφίσουμε σήμερα (σ.σ. τροποποίηση του άρθρου 11 του Καταστατικού της Τράπεζας Χανίων). Θα δείτε ότι ακόμα θα υπάρξει μία αλλαγή στην τιμή. Μετά από λίγες ημέρες…».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε και το μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Χανίων, δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος ζήτησε, επίσης, τη στήριξη της Τράπεζας. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες επί των θεμάτων της γενικής συνέλευσης.

 TRAPEZA5

 TRAPEZA31

1 σχόλιο

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Reply

    20 Αυγούστου 2016 at 02:54

    Εις απάντηση αυτού του καλέσματος, ο Αρτέμης Σώρρας, προσπαθώντας για ακόμα μια φορά να συνδράμει στην κεφαλαιοποίηση αλλά και για να υποστηρίξει τους μετόχους αλλά και την τράπεζα ούτως ώστε να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι των επενδυτών της, σήμερα κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης για να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου των 25 εκ Ε όπως ανακοινώθηκε καθώς και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει περεταίρω βοήθεια εάν το χρειαστεί. Τι θα απαντήσει άραγε η Τράπεζα σε αυτή την προσφορά; Θα λάβει υπεύθυνη θέση έναντι των μελών της ή θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη ιστορία των προηγούμενων παράνομων και καταχρηστικών θέσεων των άλλων τραπεζών;
    http://alfeiospotamos.gr/?p=18926

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο