ΣΕΔΗΚ: Στα 75 εκατ. ευρώ οι ζημιές για τους ελαιοπαραγωγούς

ELIES

Tην έκταση και την ένταση των ζημιών στην ελαιοκομία κατά Δήμους του νησιού, όσο και τα ζημιογόνα αίτια που τις προκάλεσαν, παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με υπόμνημά του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να καταστεί δυνατή η συσχέτισή τους με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις άλλες πηγές κρατικών ενισχύσεων και η τεκμηρίωση αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ, «αυτό κρίθηκε αναγκαίο γιατί από πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων πολιτικών και τοπικών παραγόντων προκύπτει ότι υπάρχει κάποια ασάφεια και σύγχυση σε ό, τι αφορά τη φύση των ζημιών. Χρησιμοποιούνται ορολογίες, όπως ακαρπία, σχινοκαρπία, μικροκαρπία κ.λπ., που δεν αποτελούν αίτια αλλά συνέπειες, που μπορούν να προκύψουν από καιρικά αλλά και από μη καιρικά αίτια. Αποτέλεσμα, να παραπέμπονται για άλλη μια φορά στις καλένδες των ΠΣΕΑ που αποτελούν μια διαδικασία ευτελών και πολύ χρονοβόρων αποζημιώσεων, οι οποίες όταν δίδονται, συνήθως δίδονται απο την επόμενη κυβέρνηση».

Με το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ διευκρινίζεται πλήρως ότι «οι ζημιές προκλήθηκαν απο ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης -που αναφέρονται ως καύσωνες στον Κανονισμό- και έπληξαν άλλα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο της άνθησης και άλλα κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση. Και οι μεν ζημιές στην άνθηση, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων έπληξαν σε επίπεδο Κρήτης 8 εκατ. περίπου ελαιόδεντρα κατά 45%, δυστυχώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, κακώς δεν αποζημιώνονται. Όμως οι ζημιές μετά την καρπόδεση που έπληξαν την παραγωγή 10, 5 εκατ. δέντρων σε ποσοστό πάνω απο 50% είναι σαφώς αποζημιώσιμες», τονίζει ο ΣΕΔΗΚ.

 ELIES-PINAKAS

Καταλήγοντας, ο ΣΕΔΗΚ σημειώνει ότι «επομένως, τα αιτήματα που πρεπει να εξετάσει η Πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα είναι:

• Αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση από τον ΕΛΓΑ όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του.
Αποζημίωση των ζημιών στην άνθηση από ΠΣΕΑ για φέτος και από ΕΛΓΑ στο μέλλον μετά απο τροποποίηση του Κανονισμού του.
Επίσπευση της καταβολής των πενιχρών, έστω, αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ των απωλειών του 2013».

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος που κατέθεσε ο ΣΕΔΗΚ μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή