Χανιά | Πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης και άγχους για εμπόρους – επαγγελματίες

agxos

Ψυχολογική υποστήριξη αναζητούν ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και έμποροι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν -όπως και πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών- πρωτοφανείς συνθήκες άγχους και οικονομικής δυσπραγίας εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και της διαχρονικής φοροεπιδρομής.

Τα αποτελέσματα από την τρίμηνη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα από τον ψυχολόγο Μανώλη Καργάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Επιμελητήριο Χανίων, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Σε αυτό το διάστημα (15/07/2016 – 12/09/2016), 103 άτομα επικοινώνησαν με την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης. Το 75% των περιπτώσεων αφορούσαν μέλη και οικογένειες της ΟΕΒΕΝΧ και το 25% υπόλοιπες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες από τον Νομό Χανίων και το Ρέθυμνο. Το 65% ήταν γυναίκες και το 35% άνδρες.

Από τις επικοινωνίες αυτές προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Καργάκη, ότι είναι έντονη η ανάγκη των επιχειρηματιών και των πολιτών γενικότερα για υποστήριξη και βοήθεια καθώς «οι έντονες συγκυρίες έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα σύνολο ψυχοσυναισθηματικών εντάσεων και ενοχικών συναισθημάτων που οι πολίτες είναι δύσκολο να διαχειριστούν χωρίς υποστήριξη».

Οι αγχώδεις διαταραχές, η διαχείριση κρίσεων πανικού, η καταθλιπτική συμπτωματολογία και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, τα οικογενειακά προβλήματα ήταν τα κυριότερα θέματα των τηλεφωνικών συζητήσεων μεταξύ του ψυχολόγου και των συμπολιτών μας, οι οποίοι ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη.

Αναλυτικότερα, ανά κατηγορία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Καργάκης:

• ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ: είχαμε 15 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: είχαμε 22 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ: είχαμε 5 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: είχαμε 26 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ: είχαμε 7 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: είχαμε 22 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: είχαμε 3 περιστατικά με αυτή ως κύρια θεματολογία.
• ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: είχαμε 2 περιστατικά με αυτή τη θεματολογία.
• ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: είχαμε 1 περιστατικό με αυτή ως κύρια θεματολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Καργάκη, τα χαρακτηριστικά των καλούντων συχνά έμπαιναν σε παραπάνω από μια κατηγορία. Η ταξινόμηση έγινε με βάση την αιτία που κάλεσαν και όχι με το αποτέλεσμα της διερεύνησης. Επιπροσθέτως, στο μεγαλύτερο ποσοστό των καλούντων, παράλληλα με το ψυχολογικό κομμάτι γινόταν και ενημέρωση για τα νέα προγράμματα.

Καταλήγοντας, ο κ. Καργάκης διευκρίνισε ότι «δεν είναι δυνατή περαιτέρω διάθεση στοιχείων λόγω της δέσμευσης στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και συνομιλιών».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.oebenx.gr (Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης).
Τηλέφωνο: 2821 111 714.

 oebenx

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή