Ψυχοκοινωνική στήριξη για 7.500 άπορες οικογένειες στην Κρήτη

aporoi

Τα συνοδευτικά μέτρα, που είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων» (ΤΕΒΑ), πρόγραμμα που υλοποιείται από την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Κρήτης – Tμήμα Κοινωνικής Εργασίας, παρουσιάστηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ειδική εκδήλωση, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών.

Για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς ανέφερε: «Σήμερα παρουσιάζουμε τα συνοδευτικά μέτρα της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους απόρους. Σήμερα γίνεται η έναρξη των συνοδευτικών μέτρων, που αφορούν κυρίως την ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών. Αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω του ΤΕΙ Κρήτης, με το οποίο έχουμε υπογράψει σχετική σύμβαση και συγκεκριμένα με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Αφορούν σε ένα μεγάλο βαθμό σχολές γονέων, ημερίδες και σεμινάρια ανά Περιφερειακή Ενότητα και σε ειδικό επίπεδο στήριξη ανά άτομο που χρίζει βοήθειας. Τα συνοδευτικά μέτρα που θα υλοποιηθούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αφορούν περίπου 7.500 οικογένειες στο νησί».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, αναφερόμενος στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος “βασικής υλικής συνδρομής” προχωράει στην έναρξη των συνοδευτικών μέτρων που έχουν γίνει με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης. Ειδικότερα, ξεκινάει με την ψυχοκοινωνική στήριξη των άπορων ατόμων και οικογενειών με σεμινάρια και ημερίδες που θα γίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο θα κάνει το διατροφικό μέρος, ενώ τον οικονομικό προϋπολογισμό θα κάνει η Ένωση Καταναλωτών. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που έχει κάνει 4 κατανομές ειδών στα άτομα που το δικαιούνται, θα συνεχίσει με την κατανομή που πρόκειται να γίνει αύριο, 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα μοιραστεί το ελαιόλαδο, 30 τόνοι σε δύο δόσεις», σημείωσε ο κ. Επιτροπάκης.

 teba-aporoi

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζει μια δράση συνεργασίας μαζί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με το οποίο έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και έχουμε εγκριθεί ως εταίροι στο πρόγραμμα “Τζαστ” για τα φτωχά παιδιά. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε φτωχές οικογένειες να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης του Κοινωνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 29 Σεπτεμβρίου για τη σχολική διαρροή, ένα φαινόμενο που μαστίζει την Κρήτη λόγω αδυναμίας των οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να εργάζονται για να επιβιώσουν».

Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Χλιαουτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε αναλάβει τη στήριξη με στοχευμένες παρεμβάσεις, τις δράσεις αυτές που έχει υιοθετήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, για τις ευπαθείς οικογένειες. Οι δράσεις αυτές που θα υλοποιηθούν αφορούν στους γονείς, αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία, ανάγκη και αφορά στα παιδιά τους. Προσκαλώ την επιστημονική κοινωνική κοινότητα του νησιού μας να “αγκαλιάσει” αυτή την προσπάθεια και όσο περισσότερο γίνεται να προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή