Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων… σε δασικές εκτάσεις της Κρήτης και με το νόμο!

aporrimmata-sma

Τροπολογία που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ενδεχομένως και αντιδράσεις κατά περίπτωση, καθώς δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των συνοδών τους έργων, σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις της Κρήτης και της Εύβοιας έφεραν σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως αποκαλύπτει το HANIA.news, παρουσιάζοντας κατ’ αποκλειστικότητα την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία αυτή αναμένεται να «λύσει τα χέρια» σε δημάρχους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εξεύρεση χώρου για την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εξαιτίας των αντιδράσεων κατοίκων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, όπου υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ΣΜΑ σε περιοχή του Κακοδικίου.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν για όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου η δυσκολία εξεύρεσης κατάλλων προς τούτο χώρων λόγω καθεστώτος αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, τουριστικής ανάπτυξης, προσβασιμότητας και εγγύτητας οικισμών είναι μεγάλη, αλλά εξαιρούνταν η Εύβοια και η Κρήτη. Τα ως άνω έργα υποδομής εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αφού αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών απορριμμάτων και υποβοηθούν τα έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρεται η εξαίρεση της Εύβοιας και της Κρήτης, δεδομένου ότι και στις περιοχές αυτές είναι απαραίτητοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ως απαραίτητες υποδομές διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, παραδείγματος χάρη για λόγους μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών προς αξιοποίηση είτε άλλων αποβλήτων (συμμείκτων, βιοαποβλήτων, προδιαλεγμένων οργανικών) προς περαιτέρω επεξεργασία, σε ανάλογες μονάδες».

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται, ακόμη, ότι «ο λόγος της άρσης είναι ότι ανάλογοι περιορισμοί και προβλήματα χωροθέτησης υποδομών με τα υπόλοιπα νησιά συναντώνται και στις δύο μεγάλες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η ρύθμιση», όπως αναφέρεται, «θα βοηθήσει στην οριστική παύση λειτουργίας ενεργών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στις περιοχές αυτές και στην αποτροπή δημιουργίας νέων, θα βοηθήσει δε στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας».

Δείτε την αιτιολογική έκθεση:

 tropologia01

 tropologia02

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή