«Μύλος» σε σχολείο των Χανίων εξαιτίας κενών και μιας… εγκυκλίου!

2o-koynoypidianon

Προβλήματα στην… πρωινή υποδοχή των 255 μαθητών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η εφαρμογή, κατά γράμμα, εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, δεν επιτρέπει την είσοδο των παιδιών στο σχολείο νωρίτερα από τις 8 το πρωί (και έως τις 08.10), με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένα να περιμένουν εκτός του αύλειου χώρου, αρκετά, δε, εξ αυτών χωρίς συνοδούς καθώς μεταφέρονται εκεί με σχολικά λεωφορεία.

«Η εικόνα αυτή των συνωστισμένων γονέων και παιδιών έξω από τα κάγκελα, χωρίς κανένα δικαίωμα εισόδου (όπως υποδεικνύεται από την εν λόγω εγκύκλιο) σε έναν μη ασφαλή και κατάλληλο χώρο αναμονής χωρίς κάποιο στέγαστρο, αποτελεί εικόνα παρακμής, θλίψης και ουδεμία σχέση έχει με το όραμα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, φιλικό, φιλόξενο που στόχο έχει πάνω απ’ όλα να αγκαλιάσει τους μαθητές και να τους εντάξει ομαλά και με σεβασμό στους κόλπους του», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε έγγραφό του, το οποίο έχει αποστείλει από τις 13 Σεπτεμβρίου σε όλους τους συναρμόδιους φορείς ζητώντας την εξεύρεση λύσης.

Παράλληλα, «με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και με απόλυτο και αμέριστο σεβασμό στο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί», ο Σύλλογος προτείνει τα εξής:

«• Έναρξη της εισόδου των μαθητών στον χώρο του σχολείου στις 7:45 και λήξη στις 8:10 με δυνατότητα εισόδου των γονέων στον αύλειο χώρο σε αυτό το διάστημα.
• Την πρόσληψη σχολικού τροχονόμου.
• Την εκπόνηση και εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης».

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Στέλλα Λειβαδιωτάκη, κληθείσα από το HANIA.news να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση, επεσήμανε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έχουν διοριστεί ακόμη δάσκαλοι Αγγλικών και Εικαστικών, με αποτέλεσμα να «λείπουν» περισσότερες από 35 ώρες εβδομαδιαίως από το πρόγραμμα, το οποίο καλύπτουν εκ των ενόντων οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί με υπερωρίες. Εξαιτίας αυτών των κενών δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη (07.00 – 08.00, με ελάχιστο όριο 10 μαθητές), σημείωσε η κα Λειβαδιωτάκη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η είσοδος των μαθητών στο προαύλιο πριν από τις 8 το πρωί, όπως ορίζει η εγκύκλιος.

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Ακολουθούμε την εγκύκλιο. Έχω μιλήσει και με το Υπουργείο. Φανταστείτε αν, χωρίς να έχει λειτουργήσει η πρωινή ζώνη και χωρίς να υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, χτυπήσει κάποιο παιδί. Τι θα γίνει μετά; Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω σε κίνδυνο το σχολείο, τους συναδέλφους ή οτιδήποτε άλλο, επειδή δεν έχει στελεχωθεί το σχολείο», τόνισε η κα Λειβαδιωτάκη.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά 3-4 γονέων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, έχουν «σηκώσει» το συγκεκριμένο θέμα «επί σκοπού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο». Σημείωσε, δε, ότι πέρυσι το ολοήμερο λειτούργησε τον Νοέμβριο, υπήρχαν μεν παράπονα, αλλά δεν είχε δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα.

Τέλος, η Λειβαδιωτάκη σημείωσε ότι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων μάς προτείνει να ανοίγουμε νωρίτερα τις πόρτες, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. «Εγώ λέω δώστε μου εντολή εκτέλεσης κι εγώ θα ανοίξω, για να είμαστε καλυμμένοι. Όμως αυτό δεν έχει γίνει», επεσήμανε η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών.

2okoynoypidianon2

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης, μιλώντας στο HANIA.news, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί από άλλο σχολείο αυτή η ένταση. Είναι γνωστό ότι κάθε σχολείο επιλύει το θέμα αυτό με ιδιαίτερο τρόπο μπορούμε να πούμε. Έχουμε υπόψιν μας το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών, προσπαθούμε να δώσουμε λύση, έχοντας προσωπικό στη διάθεσή μας τις επόμενες ημέρες, γιατί αυτή τη στιγμή “λείπουν” ώρες από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών και δεν μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονα πρωινή ζώνη και ολοήμερο πρόγραμμα, μετά τη 1 το μεσημέρι. Άλλα σχολεία έχουν βρει ευελιξία και μπορούν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μηλιαράκης.

Ο κ. Μηλιαράκης ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος πρότεινε εγγράφως να ανοίγουν νωρίτερα οι πόρτες για την είσοδο των μαθητών στον αύλειο χώρο, χωρίς ωστόσο να δώσει σχετική εντολή. «Δεν λέω εντέλεσθε, γιατί θα ήμουν παράνομος», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με έγγραφό του που, σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε αυτό, έχει αποσταλεί στις δύο διευθύντριες των σχολείων (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, το Γραφείο του Υπουργού Παιδείας, τον Δήμαρχο Χανίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, επισημαίνει τα εξής:

«Τρεις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την κατά γράμμα και απόλυτη εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 139808/Δ1/31-8-2016 εγκυκλίου του ΥΠΕΘ περί “Λειτουργίας Δημοτικών σχολείων για το 2016-2017 ” σας γνωστοποιούμε την κατάσταση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών.

Πρόκειται για δύο συστεγαζόμενα σχολεία (ένα 12θέσιο Δημοτικό και ένα 2θέσιο Νηπιαγωγείο), χωροθετιμένο στην κορυφή ενός λόφου στον Άγιο Ονούφριο Χανίων, με σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση με τα πόδια, με ένα μόνο δρόμο προσέγγισης – αποχώρησης, που αριθμεί περί τους 300 μεταφερόμενους μαθητές και εξ’ ορισμού με διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Αυτόματα αυτό σημαίνει:

• Πως σε μια οικογένεια όπου υπάρχουν αδέλφια τέκνα του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αυτά έχουν διαφορετική ώρα προσέλευσης όπου τα μισά θα εισέρχονται και τα υπόλοιπα θα περιμένουν ασυνόδευτα εκτός του αύλειου χώρου με ταυτόχρονη κατασπατάληση του εργασιακού χρόνου των γονέων. Να σημειωθεί πως τα παιδιά αυτά μπορεί να ανήκουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στις ευαίσθητες ηλικίες των 6-7 ετών.

• Κάποια σχολικά λεωφορεία καταφτάνουν στο σχολείο έως και 15’ πριν το άνοιγμα της αυλόπορτας, οπότε ένας αριθμός παιδιών περιμένει απ’ έξω χωρίς συνοδούς εφόσον είναι μεταφερόμενοι μαθητές.

• Οι υπόλοιποι γονείς προκειμένου να μην αφήσουν τα παιδιά τους να περιμένουν ασυνόδευτα απ’ έξω, και δεδομένου του δεκάλεπτου περιορισμού,  καταφτάνουν ακριβώς στο άνοιγμα της αυλόπορτας με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προσέλευση και άτακτη στάθμευση σχεδόν 200 οχημάτων σε έναν υπαίθριο περιορισμένο χώρο στον οποίο ουδεμία μέριμνα τροχονόμησης δεν έχει ποτέ ληφθεί παρά τις κινήσεις και τα έγγραφα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων . Εξ’ ορισμού λοιπόν ο δεκάλεπτος περιορισμός εισόδου 250 μαθητών είναι ανέφικτος.

• Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και κατά την έξοδο των μαθητών.

Η εικόνα αυτή των συνωστισμένων γονέων και παιδιών έξω από τα κάγκελα, χωρίς κανένα δικαίωμα εισόδου (όπως υποδεικνύεται από την εν λόγω εγκύκλιο) σε έναν μη ασφαλή και κατάλληλο χώρο αναμονής χωρίς κάποιο στέγαστρο, αποτελεί εικόνα παρακμής, θλίψης και ουδεμία σχέση έχει με το όραμα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, φιλικό, φιλόξενο που στόχο έχει πάνω απ’ όλα να αγκαλιάσει τους μαθητές και να τους εντάξει ομαλά και με σεβασμό στους κόλπους του.

Αντίθετα καλλιεργεί αίσθηση φόβου, άγχους, ανασφάλειας τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά και βαθιά απογοήτευση σε όλους αυτούς που θεωρούν την Παιδεία το ύψιστο ιδανικό που η Πολιτεία οφείλει στα παιδιά της (Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 16).

Η εν λόγω εγκύκλιος απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος τα οποία καλούνται να την εφαρμόσουν με τη στοιχειώδη ευελιξία και το στοιχειώδη νου κατά περίπτωση; Τι γίνεται στις περιπτώσεις -όπως στο σχολείο μας- που η πιστή εφαρμογή της δημιουργεί αλλεπάλληλα προβλήματα;

Οποιαδήποτε εγκύκλιος ή νόμος θα έπρεπε να εξυπηρετεί τις ανάγκες και το συμφέρον όλης της σχολικής κοινότητας ειδάλλως ουδείς λόγος ύπαρξης αυτών υφίσταται. Αντιθέτως μια μη ρεαλιστική και εφαρμοστέα εγκύκλιος θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ανακληθεί προτού μόνης της αυτοαναιρεθεί.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκπροσωπώντας 300 οικογένειες δεν κατανοούμε πως ακριβώς διαφυλάσσεται η ασφάλεια των παιδιών μας όταν αυτά περιμένουν ασυνόδευτα έξω από τον αύλειο χώρο, σε ένα μη ασφαλές πάρκινγκ, εκτεθειμένα στον ήλιο και την βροχή με 200 οχήματα να κινούνται και να σταθμεύουν άτακτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και με απόλυτο και αμέριστο σεβασμό στο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί μας προτείνουμε:

• Έναρξη της εισόδου των μαθητών στον χώρο του σχολείου στις 7:45 και λήξη στις 8:10 με δυνατότητα εισόδου των γονέων στον αύλειο χώρο σε αυτό το διάστημα.
• Την πρόσληψη σχολικού τροχονόμου.
• Την εκπόνηση και εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση καθυστέρησης λήψης αποτελεσματικών μέτρων ή ανεύρεσης οριστικής λύσης οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί εκτός του αύλειου χώρου, στον χώρο αναμονής θα αναζητηθούν ευθύνες πρωτίστως στη Διεύθυνση του σχολείου, στον Σύλλογο Διδασκόντων, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθιας Εκπαίδευσης Χανίων και σε όλους τους συναρμόδιους. Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι μέριμνα της σχολικής κοινότητας μέσα και έξω του αύλειου χώρου. Παρακαλούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση και ενέργειες σας».

2 σχόλια

 • *jskf16 Reply

  23 Σεπτεμβρίου 2016 at 22:33

  Ξεφτιλα!

 • Γιαννης Reply

  23 Σεπτεμβρίου 2016 at 22:36

  Το ζορι τους ειναι να μπουν μεσα στο σχολειο και τιποτα αλλο! Εχουν λυμενα ολα τους τα προβληματα βλεπεις και ασχολουνται με ……!Αλλα οι γονεις ολα τα ξερουν , σιγα μην αφησουν τους δασκαλους να κανου τη δουλεια τους! Ντροπη…

  Υ.Γ.Δεν ειμαι δασκαλος! Για να ξερετε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή