Υποδομές και συμπεριφορές ντροπής! Αφιλόξενη πόλη τα Χανιά για ΑμεΑ και… γονείς!

pezodromio1

Την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πόσο αφιλόξενη πόλη είναι -διαχρονικά- τα Χανιά, όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και γονέων που κυκλοφορούν με παιδικά καρότσια, ακόμη και σε πολύ κεντρικούς δρόμους, όπου τα πεζοδρόμια είναι παλαιά και είτε δεν υφίστανται οι αναγκαίες ράμπες είτε υπάρχουν ζημιές που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή κίνηση είτε ανθρώπινες παρεμβάσεις και παρανομίες κάνουν δύσκολη τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας, είχαν σήμερα ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και συνεργάτες του.

 pezodromio8

Το… πεζοδρόμιο της επί της οδού Κορνάρου. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…

 pezodromio4

Ακόμη και στο τμήμα της οδού Αποκορώνου που αναπλάστηκε πρόσφατα, τα άτομα με αναπηρία αντιμετώπισαν προβλήματα στην κίνησή τους!

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», αν και η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» η Δημοτική Αρχή επέλεξε να καλέσει άτομα με αναπηρία, αλλά και μητέρες με τα παιδιά τους για να περπατήσουν σε δρόμους στο κέντρο της πόλης και να καταγράψουν ορισμένα, έστω, από τα προβλήματα. Η εικόνα, σε γενικές γραμμές, ήταν αποκαρδιωτική. Ειδικά όταν τα άτομα με αναπηρία και οι μητέρες με τα παιδιά τους στα καρότσια χρειάστηκε να… προσπαθήσουν να κινηθούν σε πεζοδρόμια, τα οποία δεν πληρούν καμία σύγχρονη προδιαγραφή αναφορικά, κυρίως, με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

 pezodromio9

Αδύνατον να περάσει…

Ο κ. Βάμβουκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι στόχος της σημερινής πρωτοβουλίας ήταν «να περπατήσουμε μαζί, να δούμε τα προβλήματα που έχουν οι υποδομές της πόλης μας και να καταγράψουμε και τη συμπεριφορά μας, εμάς των Χανιωτών, όσον αφορά στα εμπόδια που βάζουμε στους ανθρώπους που πρέπει να κινηθούν».

 pezodromio2

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας συνομιλεί με άτομα με αναπηρία

Ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι στόχος είναι, επίσης, «να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχουν. Όσον αφορά στις υποδομές της πόλης, εμείς, ως Δήμος, κάνουμε και θα κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια να τις βελτιώσουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει. Όσον αφορά στη συμπεριφορά μας, πρέπει να γίνει και από εμάς και απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μια εκστρατεία να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας. Είναι πάρα πολύ βασικό. Δεν μπορεί μονίμως και μόνο να μας φταίει το κράτος, ο Δήμος, ο Δήμαρχος. Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας».

 pezodromio5

Από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Σε πολλά πεζοδρόμια, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, «απουσιάζουν» οι ράμπες για τα καρότσια

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Χανίων Αμαλία Μπασιά επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα -κι επειδή το Σωματείο έχει όλες τις ομάδες των αναπηριών- είναι η προσβασιμότητα γενικώς. Προσβασιμότητα δεν είναι μόνο οι ράμπες. Είναι και η ηλεκτρονική προσβασιμότητα, είναι και των κωφών η προσβασιμότητα, που δεν υπάρχει ένας διερμηνέας κωφών στον Δήμο για να μπορεί να βοηθάει στις συναλλαγές τους, είναι τα ακουστικά σήματα που αφορούν τους τυφλούς, αλλά κυρίως, βέβαια, είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν καθόλου οι ανάπηροι με καρότσι. Και ομολογουμένως τα τελευταία δέκα χρόνια στις αναπλάσεις όλων των συνοικιών που έγιναν έχουμε περάσει ως αναπηρικό κίνημα αυτά που θέλουμε. Όμως, Χανιά δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης και ορισμένες συνοικίες. Στις υπόλοιπες συνοικίες, που είναι πολύ παλιές, είχαν φυτέψει δέντρα με απλωτό ριζικό σύστημα, που πέταξε στις πλάκες και θέλουν ανάπλαση. Και είναι και η νοοτροπία των ανθρώπων, που δεν σκέφτονται ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και να περιφρουρήσουν τους χώρους και να τους σεβαστούν».

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε η κα Μπασιά, «ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για γενική προσβασιμότητα και οι πολίτες να θυμούνται ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και να σέβονται τα δικαιώματα των αναπήρων. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Δώστε μας τα εργαλεία να ζήσουμε».

 pezodromio6

«Μπλόκο» στην οδό Κορνάρου! Δεν πάει παραπέρα!

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

Στη σημερινή δράση παραβρέθηκε και ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Γιώργος Λυμπινάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε, με όσο προσωπικό διαθέτουμε, να διευκολύνουμε τους οδηγούς, να απομακρύνουμε τα παράνομα σταθμευμένα, ειδικά από τις εισόδους των αναπηρικών καροτσιών (ράμπες) και επίσης θέλουμε να πούμε στους οδηγούς ότι πρέπει να αποκτήσουμε κυκλοφοριακή συνείδηση. Να μην αφήνουμε τα αυτοκίνητα ειδικά σε διπλές σειρές (σ.σ. διπλοπαρκαρίσματα), ώστε να διακόπτουμε την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Από το καλοκαίρι έχουμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης των κεντρικών οδών της πόλης, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το συνεχίσουμε, όμως δεν θέλουμε να ερχόμαστε κατασταλτικά. Πρέπει, σιγά – σιγά, να αποκτήσουμε συνείδηση, να παρκάρουμε στα πάρκινγκ, υπάρχουν αρκετά, και να περπατάμε περισσότερο στην πόλη».

 pezodromio10

Οδός Κορνάρου. Η κίνηση στα πεζοδρόμια αποδείχθηκε… μη εφικτή και τα άτομα με αναπηρία, όπως και οι μητέρες με τα καρότσια τους «κατέβηκαν» στον δρόμο!

O περίπατος στην πόλη ξεκίνησε από την πλατεία Κολοκοτρώνη και ολοκληρώθηκε, μέσω των οδών Αποκορώνου, Κορνάρου (η αποκατάσταση και ανάπλαση των πεζοδρομίων της οποίας έχει ήδη δημοπρατηθεί) και Τζανακάκη, στον Δημοτικό Κήπο και σε αυτόν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων, Γιώργος Λυμπινάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Χανίων, Ευτύχης Μαρκαντωνάκης, εκπρόσωποι Σωματείων ΑμεΑ και πολιτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινή μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι στη δράση συμμετείχαν το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε., η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το Τμήμα Τροχαίας, Σωματεία ΑμεΑ, ομάδες πολιτών, που διεκδικούν την απρόσκοπτη μετακίνησή τους, το Δημοτικό Πάρκινγκ «ΚΥΔΩΝ» και ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης της πόλης μας, τους οποίους ευχαρίστησε ο κ. Βάμβουκας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σήμερα, Πέμπτη, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του ΔΟΚΟΙΠΠ του Δήμου Χανίων θα είναι ανοιχτό για το κοινό έως τις 19.00. Οι δημότες, που θα το επισκεφθούν, θα ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Δείτε το βίντεο που «ανέβασε» στην επίσημη σελίδα του στο YouTube ο Δήμος Χανίων:

1 σχόλιο

  • MAGDALENA TODOROVA Reply

    10 Δεκεμβρίου 2016 at 11:56

    Kali mera ine alitxia i dromi ine xalia den exi rambes kataly ke na anevyme sto pezodromio exyne glastres,karekles apota magazia tabeles ke polla diafora kanis den mas dini dromo na perasyme yte kan mas kitane poles fores my exi tixi sto Kep otan pao meta fevgondas giana peraso tin ali meria sto dromy perimeno arketi ora pernane ta amaksia xoris kamia dropi emis perimenome giati den exome tina kanyme ke ipomoni avto afy avti den mas sevonde tina kanyme emis i amea den imaste antropi ego giavto den vgeno perisotero ime spiti,,,ifela napo ke kati akoma giati sti stasi to leoforio den vazyne ena dio leoforia mono gia mad tys amea ta ala leoforia den exyne rambes ta perisitera krima felyme na pame kemis sto nosokomio ika kapy ala kanis den mas skeftonde makari nato kanete avto ke tys dromys,,,na niosome ke mis kati oti zyme s avtiti politia,,,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή