Δυνατότητα υδρολίπανσης των ελαιώνων από τα παραπροϊόντα των ελαιουργείων

elaioygeio

Επιπρόσθετες δυνατότητες στα μικρής και μεσαίας δυναμικότητας ελαιουργεία (<200 τν/ημέρα) για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, δίνεται με τροποποίηση σχετικής ΚΥΑ, που αφορά τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων στα Ελαιουργεία, και η οποία τίθεται σε διαβούλευση.

Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών και εργαστηριακών ερευνών των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των παραπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας και την διεθνή εμπειρία, υιοθετείται η μέθοδος της φερτάρδευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων, που ως τώρα προβλεπόταν ότι, έπειτα από προεπεξεργασία, οδηγούνται σε εδαφοδεξαμενές προς εξάτμιση, στο εξής μπορούν να διατίθενται και για υδρολίπανση ελαιώνων μέσω ελεγχόμενης διασποράς υπό συγκεκριμένους όρους.

Οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της προτεινόμενης διάταξης. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016.

Το σχέδιο ΚΥΑ βρίσκεται αναρτημένο στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του ΥΠΕΝ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιούμενες διατάξεις προέκυψαν ως αποτέλεσμα των εργασιών διυπουργικής ομάδας, που εργάσθηκε για το θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ελαιουργείων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και ειδική γραμματεία Υδάτων) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή