Βίλα Σβαρτς | Ένα ιστορικό μνημείο των Χανίων αφημένο στο… έλεος του χρόνου (εικόνες)

villa7-ok

Εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη παραμένει, επί δεκαετίες, η Βίλα Σβαρτς, ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο στη Χαλέπα Χανίων, που εδώ και πολλά χρόνια έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, χωρίς ωστόσο, εκτότε, να γίνει τίποτα ουσιαστικό για την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Η βίλα κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1860, από τη βαρόνη Σβαρτς για ιδιοκατοίκηση. Από το 1865 υπήρξε το επίκεντρο κάθε κοινωνικής και φιλανθρωπικής κίνησης στην Κρήτη, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και εκείνα της Αρμοστείας στο νησί.

villa1

Τον περασμένο Ιούλιο, με πρωτοβουλία του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου Μιχάλη Κοτζαμιχάλη πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού του κτηρίου, οι οποίες διήρκησαν μερικές ημέρες, ωστόσο, πέραν τούτου, ουδέν…

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ερωτηθείς σήμερα από το HANIA.news για το αν υπάρχουν κάποια σχέδια από τη Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση της Βίλας Σβαρτς, σημείωσε, αρχικά, ότι τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά πριν την οικονομική κρίση, υπήρχαν ευκαιρίες που δυστυχώς χάθηκαν.

villa12

«Πλέον, αυτό που σκεφτόμαστε είναι να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μιας μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε όταν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδοτική ευκαιρία να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας. Ουσιαστικά, δηλαδή, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό βήμα για ν’ αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η βίλα Σβαρτς αποτελεί ένα παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας. Είναι από τα σημαντικότερα κτίσματα των Χανίων. Κτισμένο στον τύπο της βίλας, το κτήριο διακρίνεται για την κομψότητα, την ισορροπία των όγκων του και τη λιτότητα των μορφών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η διαμόρφωση της κύριας εισόδου, που ανοίγεται στην αυλή, με τη μαρμάρινη σκάλα και το προστώο καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος του κτίσματος.

Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τη φ31/58650/5388/28.12.74 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ15/15.01.75, τεύχος 2.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της Βίλας Σβαρτς…

Φωτογραφίες: Παύλος Μπουζάκης

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή