Βάμβουκας: Ντροπή όσα λέγονται για το νεοκλασικό της Τζανακάκη – Τα σχέδια αξιοποίησης

neoklasiko-tzanakakh1

Ο τρόπος (πολεοδομικά) αξιοποίησης του νεοκλασικού διατηρητέου κτηρίου (και του οικοπέδου) στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου, που αγοράστηκε πρόσφατα από ιδιώτη έναντι 910.000 ευρώ, είναι το επόμενο βήμα που εξετάζει η Δημοτική Αρχή των Χανίων, με στόχο την -όσο το δυνατόν ταχύτερη- ολοκλήρωση των μελετών που απαιτούνται προκειμένου, στη συνέχεια, να είναι δυνατή η αναζήτηση χρηματοδότησης για την αποκατάστασή του και τη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, το «δίλημμα» που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση η Δημοτική Αρχή είναι αν θα εξαντληθούν τα περιθώρια δόμησης ή αν το νεοκλασικό θα αποκατασταθεί ως έχει χωρίς την προσθήκη νέων κτηρίων, που θα αυξήσουν μεν τη χωρητικότητα, αλλά θα «αλλοιώσουν» τη μορφή του.

Ερωτηθείς από το HANIA.news σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτηρίου -η αγορά του οποίου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς, πέραν από τις επικρίσεις για την εν λόγω επιλογή, ο Δήμος Χανίων χρειάστηκε να καταβάλλει από ίδιους πόρους το ποσό των 410.000 ευρώ- ο κ. Βάμβουκας απάντησε ότι «έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία της αγοράς και έχουμε πάρει και τα χρήματα, τις 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Τώρα έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας να κινηθούμε όπως θέλουμε και αναζητούμε τον τρόπο και την έκταση που θα έχει η Βιβλιοθήκη. Μάλιστα έχουμε κάνει επανειλημμένως συσκέψεις με τους ανθρώπους από τον Δήμο που έχουν αυτή την ευθύνη και με τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης για να καταλήξουμε στο τι θέλουμε. Σε λίγες ημέρες θα πάρω μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας με φορείς που έχουν εμπειρία από βιβλιοθήκες εκτός Χανίων», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «μας απασχολεί αν θα εξαντλήσουμε τη δόμηση ή όχι και ποια μορφή θα έχει η Βιβλιοθήκη. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Αν εμείς θέλουμε να “φορτώσουμε” αυτό το κτήριο με κτίσματα, για τα οποία υπάρχει άδεια ή μήπως ένα τέτοιο κτήριο θα πρέπει να παραμείνει στην αρχική του μορφή και να μην το “φορτώσουμε” με κτήρια, παρόλο που θα μας εξυπηρετήσει λειτουργικά; Πρέπει να εξαντλήσουμε την άδεια; Είναι ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

 neoklasiko-tzanakakh2

Το νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η εξεύρεση χρηματοδότησης για ένα έργο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ο κ. Βάμβουκας απάντησε καταφατικά. «Και στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται το θέμα της Βιβλιοθήκης, αλλά είναι δυνατόν να βρούμε και χορηγούς, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αναγείρουμε αυτή τη Βιβλιοθήκη. Επίσης, αν περιοριστούμε στο νεοκλασικό τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν μιλά για «χορηγούς», ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι «αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης υπάρχουν ιδρύματα, φορείς που βοηθάνε. Ειδικά ένα κτήριο με αυτά τα χαρακτηριστικά, με τη βιβλιοθήκη/συλλογή του Βενιζέλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να προσελκύσεις κάποιον», σημείωσε.

ΤΑ ΠΕΡΙ «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ»

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποιου είδους εξυπηρέτηση συμφερόντων όσον αφορά στην αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς το προηγούμενο διάστημα πολλά ειπώθηκαν για την εν λόγω επιλογή του Δήμου Χανίων, ο κ. Βάμβουκας απάντησε: «Αυτό είναι πραγματικά ντροπή να λέγεται -και το λέω μετά λόγου γνώσεως- διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απόλυτα διαφανής. Φανταστείτε ότι στη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη εκλήθησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων – παρευρέθη μόνο ένας, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Επίσης, τα κτήρια που υπήρχαν προς διάθεση και είχαν τη δυνατότητα να γίνουν Βιβλιοθήκη ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου αφορούσε την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση της απόκτησης διατηρητέων κτηρίων. Άρα το ποσό των 500.000 ευρώ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο γ’ αυτόν τον σκοπό. Ακόμη, το κτήριο αυτό θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όσον αφορά στο μέγεθος και στη θέση. Αυτά τα κτήρια ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Καταλήξαμε σε τρία κτήρια. Το ένα, στην οδό Νεάρχου, είχε πρόβλημα με την τράπεζα και ήταν και πάρα πολύ ακριβό συγκριτικά με το μέγεθός του. Το άλλο ήταν στην πλατεία Δικαστηρίων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ζητούσαν πολλά χρήματα και είχαν πουλήσει και τον συντελεστή δόμησης και τα χρήματα ήταν παρόμοια, άρα δεν είχαμε πλεονέκτημα. Έμενε αυτό το κτήριο, που δεν ήταν δεδομένο ότι πωλούνταν. Επί αντικειμενικής αξίας τότε, με βάση εκτιμητή και την Εφορία, η τιμή του ήταν 1.300.000 ευρώ. Εμείς το αγοράσαμε 910.000 ευρώ, άρα είναι ντροπή να συζητούνται αυτά τα πράγματα, σε μία απόλυτα διαφανή διαδικασία. Μάλιστα, ψάξαμε κτήριο που μας υποδείχθηκε από την αντιπολίτευση και ήταν το κτήριο στην οδό Χάληδων, δίπλα στην Πινακοθήκη, το οποίο ήταν ακατάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης, αλλά και πανάκριβο, πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Το τι μπορούσαμε να επιλέξουμε ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Και νομίζω ότι αυτό το κτήριο είναι ιδανικό», κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

 bamboykas

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου έγινε με τη χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, σε πρόγραμμα του οποίου είχε υποβάλει πρόταση ο Δήμος Χανίων. Ο φάκελος κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελευθέρων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτηρίων στις πόλεις» και αξιολογήθηκε θετικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου. Το εν λόγω ακίνητο, πέραν της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του υφιστάμενου νεοκλασικού κτηρίου, έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι διαθέτει έγκυρη άδεια δόμησης 1.800 τ.μ., όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμος Χανίων.

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή