ΕΟΠΥΥ | 500 γιατροί από ολόκληρη τη χώρα έχουν διακόψει τη σύμβασή τους

GIATROS

Γυρίζουν την πλάτη τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι γιατροί, διακόπτοντας έστω και άτυπα, με το να μη δέχονται ασφαλισμένους, τις συμβάσεις τους.

Τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προανήγγειλε προσλήψεις γιατρών που θα στελεχώσουν τα λεγόμενα «ιατρεία γειτονιάς», καθώς και ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο οποίο ένας γιατρός θα αντιστοιχεί σε 2.000 πολίτες, οι ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ δυσανασχετούν λόγω χρεών (ακόμη εκκρεμούν πληρωμές Μαρτίου 2016).

Σύμφωνα με στοιχεία, 500 κλινικοί γιατροί από ολόκληρη τη χώρα έχουν διακόψει, οι περισσότεροι ατύπως, τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως δεν χρεώνουν καμία επίσκεψη ή μερικοί πραγματοποιούν ελάχιστες, δηλαδή μόλις 10 επισκέψεις από τις 200 που δικαιούνται κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούν για ραντεβού και δεν βρίσκουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2015 το γραφείο καταγγελιών δέχτηκε 414 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 124 αφορούσαν στη διαθεσιμότητα των γιατρών. Για το 2016, τα στοιχεία φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το επτάμηνο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ δέχτηκε 177 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 51 αφορούσαν στο ίδιο πράγμα, τη διαθεσιμότητα των κλινικών γιατρών.

Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Αννα Μαστοράκου, υπάρχουν δύο κατηγορίες: Οι γιατροί που δεν κάνουν χρήση των επισκέψεων ΕΟΠΥΥ και εκείνοι που έχουν μεγάλη ζήτηση και πραγματικά εξαντλούν τις επισκέψεις τους σε δύο-τρεις ημέρες. Πρόκειται κυρίως για περιζήτητες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, σε μικρές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κλινικών γιατρών ανέρχεται σε 5.500 για όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και 3.500 με εργαστήρια.

Πηγή: e-typos.com
Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή