Γ. Δασκαλάκης: Απαράδεκτη η κατάσταση στα Δικαστήρια Χανίων

daskalakhs-giannhs

Την οργή και την αγανάκτηση του δικηγορικού κόσμου των Χανίων για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη στο εξαιρετικά μικρό, παλιό και ασυντήρητο δικαστικό μέγαρο των Χανίων εξέφρασε, μιλώντας στο HANIA.news, ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Δασκαλάκης.

Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε ότι οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν, σε καμία περίπτωση, για τη στοιχειωδώς ικανοποιητική λειτουργία των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα -συν τοις άλλοις- να υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Τόνισε, δε, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει αναδείξει πολλάκις το πρόβλημα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει διαχρονικά. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχουμε ένα γραφείο για τους ειρηνοδίκες και οι ειρηνοδίκες είναι εννέα. Και πολλές φορές η αίθουσα των ειρηνοδικών χρησιμοποιείται για ακροατήριο…».

 dikasthria4

«Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Χθες είχαμε Πρωτοδικείο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι δικαστές, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι διάδικοι. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αυτή την κατάσταση την έχουμε παρουσιάσει κατ’ επανάληψη. Έχουμε στείλει τόσα έγγραφα στο Υπουργείο και δεν έχουμε, δυστυχώς, μία απάντηση», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.

 dikasthria2

Και πρόσθεσε: «Πρέπει άμεσα να υπάρξουν χώροι, για να μπορέσουν οι δικαστές και οι δικηγόροι να κάνουν τη δουλειά τους και ο κόσμος να αισθάνεται αξιοπρεπής και ότι βρίσκεται σ’ ένα χώρο που απονέμεται δικαιοσύνη. Πρέπει κάποτε να σεβαστούν τον θεσμό της δικαιοσύνης, που είναι η τρίτη εξουσία, είναι ισχυρή εξουσία και είναι και το μόνο αποκούμπι που έχει απομείνει στην κοινωνία».

 dikasthria3

ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι «χώροι για να λειτουργήσουν τα δικαστήρια υπάρχουν αρκετοί. Υπάρχει χώρος εκεί που ήταν το παλιό Πειθαρχείο. Είναι ένας χώρος ελεύθερος. Παρακαλώ τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να παρέμβει για να φτιαχτεί αυτός ο χώρος προκειμένου να βάλουμε τα αρχεία των δικαστηρίων και να ανακουφιστεί η λειτουργία των δικαστηρίων. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα, αν και έχει αδειάσει το κτήριο μετά από παράκληση του Δικηγορικού Συλλόγου στον Δήμο Χανίων. Ο Δήμος άδειασε τον χώρο, είναι ελεύθερος και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Επίσης, έχουμε απευθυνθεί, εδώ και τρία χρόνια, μετά από άδειασε η Δικαστική Φυλακή, που βρίσκεται δίπλα μας, στο Υπουργείο. Αυτό το κτήριο των φυλακών έχει καταντήσει ένα βρωμερό κτήριο, που είναι απαράδεκτο να υπάρχει σε αυτή την πολιτισμένη περιοχή και όμως τρία χρόνια είναι κενό, δεν γίνεται τίποτα κι εμείς εδώ ασφυκτιούμε. Υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι, υπεύθυνοι υπουργοί, υπεύθυνοι παράγοντες να δουν ότι αυτό το κτήριο πρέπει κάποτε να χρησιμοποιηθεί; Στο τέλος, θα αρχίσω να κάνω μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου», δήλωσε οργισμένος ο κ. Δασκαλάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «το μόνο που απομένει είναι ν’ αλλάξει η χρήση του κτηρίου και από -πρώην- φυλακή να διατεθεί για τη λειτουργία των δικαστηρίων και αυτή η υπογραφή δεν έχει μπει τώρα και τρία χρόνια».

 dikasthria1

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων σημείωσε, ακόμη, ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων νοικιάζει ένα διαμέρισμα και έχει εκεί αρχεία των δικαστηρίων. Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το ενοίκιο, να μας κάνουν έξωση και να βγάλουν τα αρχεία στον δρόμο. Να έρθει ο Υπουργός να τα μαζέψει. Είναι τρόπος αυτός αντιμετώπισης των δικαστηρίων από μία ευνομούμενη πολιτεία; Είναι δυνατόν να μένουν αχρησιμοποίητα τόσα κτήρια γύρω από τα δικαστήρια και να μην μπορούμε εμείς να λειτουργήσουμε τον χώρο της δικαιοσύνης;»

 daskalakhs-giannhs

Τέλος, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι «χρειάζονται άμεση συντήρηση οι σκάλες των κτηρίων, διότι θα γλυστρήσουν άνθρωποι και θα σκοτωθούν».

 dikasthria5

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή