Κυκλοφοριακό, ΠοδηΛάτρεις, Δήμαρχος Χανίων και… ερωτικά αξεσουάρ

KYKLOFORIAKO

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της συλλογικότητας ΠοδηΛάτρεις και του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, που η αφετηρία της -δημόσια τουλάχιστον- «τοποθετείται» χρονικά στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, όταν εστάλη στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μία ανακοίνωση, το ύφος της οποίας ήταν ομολογουμένως απαξιωτικό για τη Δημοτική Αρχή, ενώ το περιεχόμενό της «δριμύ» και ειρωνικό.

Θυμίζω τον πρόλογο εκείνης της πρώτης ανακοίνωσης από τους ΠοδηΛάτρεις (ακολούθησαν και άλλες): «Ουφ Δήμαρχε Βάμβουκα! Ημέρα χωρίς ΙΧ με δωρεάν στάθμευση για τα… ΙΧ; Ποιoς απ’ τους φωστήρες της άπαιχτης ομαδάρας σας το σκέφτηκε; Και κυρίως ποιoς το υπέγραψε ως “καλή ιδέα”; Ποιοοοος κύριε Δήμαρχε;».

Ανεξάρτητα της γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για τον Δήμαρχο Χανίων -τον όποιο Δήμαρχο- και τους συνεργάτες του -τους όποιους συνεργάτες του- το ύφος της ανακοίνωσης είναι… προβληματικό και αποδυναμώνει τη δύναμη των -όποιων- επιχειρημάτων. Ειδικά, δε, από τη στιγμή που πρόκειται για ανυπόγραφο κείμενο, την ευθύνη του οποίου δεν αναλαμβάνει ουσιαστικά κανένα φυσικό πρόσωπο. Και ας ανέφεραν, σε επόμενη ανακοίνωσή τους, οι ΠοδηΛάτρεις ότι δραστηριοποιούνται 12 χρόνια και ότι τους γνωρίζει ο Δήμαρχος, επιχειρώντας -ανεπιτυχώς- να υπερασπιστούν το γεγονός ότι «ξιφομαχούν» και καταγγέλλουν εκ του ασφαλούς, καλυπτόμενοι πίσω από τη συλλογικότητα, δηλαδή, εν πολλοίς, πίσω από μια «επώνυμη» και δραστήρια παρέα (αλλά τίποτε άλλο, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στη νομική υπόσταση).

Επί της ουσίας, τώρα.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής των Χανίων για δωρεάν στάθμευση των αυτοκινήτων στο Δημοτικό Πάρκινγκ της οδού Περίδου και σε τρεις κεντρικούς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (Γρηγορίου Ε’ 9-11, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Μπουνιαλή και Αποκορώνου) ήταν εύστοχη και απολύτως ορθή. Και αυτό γιατί, πρωτίστως, ήταν ρεαλιστική και είχε την εξής λογική, που εύκολα γίνεται αντιληπτή: Ούτως ή άλλως εκατοντάδες οδηγοί, οι οποίοι, ως γνωστόν, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους -και- την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα θα κατέβουν στο κέντρο της πόλης με τα αυτοκίνητά τους. Ας έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα να σταθμεύσουν δωρεάν στα κλειστού τύπου πάρκινγκ προκειμένου αφ’ ενός να μη διπλοπαρκάρουν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (χαρακτηριστικά παραδείγματα οι οδοί Τζανακάκη, Κυδωνίας και Αποκορώνου, όπου σχεδόν καθημερινά γίνεται το… έλα να δεις) και αφ’ ετέρου να μη «σβουρίζουν» στο κέντρο (προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα) έως ότου βρουν ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

Το λάθος ήταν ότι αυτή η πραγματικά «καλή ιδέα», που ειρωνεύτηκε ο συγγραφέας της πρώτης ανακοίνωσης της συλλογικότητας ΠοδηΛάτρεις, δεν έγινε ευρύτερα γνωστή στους δημότες. Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης δεν είχαν πολλή δουλειά την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, ενώ αρκετοί οδηγοί, οι οποίοι είχαν σταθμεύσει τα οχήματά τους σε αυτούς, πήγαν ταμείο για να πληρώσουν, κατά την αναχώρησή τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι αγνοούσαν την εν λόγω πρωτοβουλία. Με άλλα λόγια; Καλή σκέψη, αλλά προχειρότητα στην υλοποίηση. (Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης).

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τους ΠοδηΛάτρεις για το μη κλείσιμο ενός δρόμου τη συγκεκριμένη μέρα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, είναι κατανοητές και εν πολλοίς δικαιολογημένες. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το κλείσιμο ενός δρόμου για λίγες ώρες, στη διάρκεια της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, είναι περισσότερο μια δράση συμβολικού χαρακτήρα. Θα μπορούσε, ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία και τον ανάλογο εκτελεστικό σχεδιασμό (ζήτημα στο οποίο η Δημοτική Αρχή ακόμη προσπαθεί να βρει τα… πατήματά της, για να το θέσω κομψά), να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και να υπάρξει προστιθέμενη αξία σε αυτήν τη δράση, αντί να αποτελεί ένα… πυροτέχνημα, μια υποχρέωση που… πρέπει να βγει και φέτος.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Δημοτική Αρχή, αναπτύσσοντας συνέργειες, να έχει ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα μία στοχευμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης, με συγκεκριμένες δράσεις σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, συνδιοργανώνοντας, ταυτόχρονα, σε πρώτη φάση, έναν σχετικό διαγωνισμό σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, με έπαθλα ποδήλατα, αξεσουάρ ποδηλάτου, αλλά και δωρεάν μετακινήσεις για τα μέλη των οικογενειών των διακριθέντων μαθητών, με το Αστικό ΚΤΕΛ, για ένα χρόνο. Η βράβευσή τους θα μπορούσε να γίνει στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ενώ οι δράσεις θα κορυφώνονταν την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν σ’ έναν κεντρικό δρόμο, ο οποίος θα παρέμενε κλειστός από το πρωί έως αργά μετά το μεσημέρι (και αφού θα είχε προηγηθεί πολυήμερη «εκστρατεία» ενημέρωσης των οδηγών). Ποδηλατοπορείες, ποδηλατικοί αγώνες για μικρούς μαθητές, παιχνίδια και ενημέρωση για θέματα κυκλοφορίας στην πόλη, με τη χρήση γιγαντοθόνης και δημοφιλείς ομιλητές, και άλλα πολλά. Και με «συμπρωταγωνιστές» και συνδιοργανωτές τη σχολική κοινότητα, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες, τους πολίτες που διακρίνονται για την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο φορέα. Προτάσεις ενδεικτικές όλες τούτες. Θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές και καλύτερες ιδέες, προς αυτήν την κατεύθυνση, που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Στα σημαντικότερα εκ των υπολοίπων ζητημάτων που θέτουν στις ανακοινώσεις τους οι ΠοδηΛάτρεις έχουν -λίγο πολύ- δίκιο, ανεξαρτήτως του… προβληματικού ύφους των ανακοινώσεών τους. Θα συμφωνήσω μαζί τους ότι το αυτοδιοικητικό προσωπικό έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, κατώτερο των περιστάσεων αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καίριου προβλήματος. Θα συμφωνήσω ότι στα Χανιά επικρατεί, εν πολλοίς, η εξουσία των καταστηματαρχών, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Θα συμφωνήσω ότι δεν είναι δυνατόν, έως ότου γίνουν ριζικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού (καλά… κρασιά), να μην υλοποιούνται αποσπασματικές μεν, στοχευμένες δε, προτάσεις ειδικών για μερική έστω βελτίωση της υφιστάμενης εξόχως προβληματικής κατάστασης. Θα συμφωνήσω ότι ο περιορισμός του χάους στους δρόμους είναι θέμα πολιτικής απόφασης, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει καθημερινά, διαρκώς και χωρίς εξαιρέσεις τη δουλειά της αναφορικά με την παράνομη στάθμευση.

Δεν έχουν δίκιο, ωστόσο, όταν ισχυρίζονται ότι, φέτος, την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, «ο κ. Βάμβουκας καταδίκασε την πόλη σε ένα μοναδικό μποτιλιάρισμα κι όλους όσους προτιμάνε να ποδηλατούν ή να περπατούν σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία». Ούτε μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η επισήμανσή τους ότι «ούτε που διανοούμαστε να ποδηλατήσουμε αυτήν την Πέμπτη (σ.σ. Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο) σε μια πηγμένη από ΙΧ πόλη». Σεβαστή ως απόφαση, αλλά αναρωτιέται κανείς: Πώς… ποδηλάτησαν την επόμενη Πέμπτη (προχθές) σε μία -και πάλι- «πηγμένη πόλη», χωρίς να έχει κλείσει ουδείς κεντρικός δρόμος; Τότε δεν υπήρχε κίνδυνος, δεν υπήρχε πρόβλημα;

Εν κατακλείδι: Πέραν από τα δικαιολογημένα παράπονα, αλλά και πέραν από τις αντιπαραθέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως υποκρύπτουν, η δυστυχία είναι πώς σε ό, τι αφορά στο κυκλοφοριακό, η πόλη έχει… καταδικαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Πρωτίστως εξαιτίας της αβελτηρίας και της πολιτικής ατολμίας στο συγκεκριμένο ζήτημα των -κατά καιρούς-αιρετών της, αλλά και σειράς λανθασμένων αποφάσεων. Και, δευτερευόντως, εξαιτίας του ελλείμματος κυκλοφοριακής παιδείας της πλειονότητας των κατοίκων της, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο περισσότερο ως… μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης και… ερωτικό αξεσουάρ και λιγότερο ως αυτό που ουσιαστικά είναι: ένα χρήσιμο μέσο μεταφοράς.

6 σχόλια

 • Μανωλης Φιτσανακης Reply

  29 Νοεμβρίου 2016 at 15:49

  Το κλασικό φερέφωνο του δημάρχου που βρίσκει καλή ιδέα την ιδέα του δημάρχου του, ενώ την χλευάζουν ακόμη κατά τσιμέντα.
  Δείτε τι γίνεται παραεξω από τον μικρόκοσμο σας και μετά να έχετε γνώμη ως δημοσιογράφος.
  Δημότης

  • Ομάδα Σύνταξης Reply

   29 Νοεμβρίου 2016 at 16:02

   Σας ευχαριστούμε για τη «συμβολή» σας (sic) στον δημόσιο διάλογο και για τα μαθήματα δημοκρατίας, που εμμέσως κάνετε.
   Είναι προφανείς οι βαθιές δημοκρατικές σας καταβολές και ο σεβασμός που εμπράκτως δείχνετε στη διαφορετική άποψη.

   Χωρίς εκτίμηση
   Γιώργος Γεωργακάκης

 • M.Φιτσανακης Reply

  29 Νοεμβρίου 2016 at 18:49

  Προσπαθώ να βρω μία παρόμοια πρόταση από τους 7000 δήμους που παίρνουν μέρος στο ,mobility week και δεν βρίσκω.

  Άρα πρέπει να ζητησω συγνώμη για το ύφος μου αφού πράγματι ή πρόταση για δωρεάν πάρκινγκ (μεχρι τις 12…) είναι πρωτοποριακή.

  • Ομάδα Σύνταξης Reply

   29 Νοεμβρίου 2016 at 23:09

   Τελείτε υπό σύγχιση… διαρκείας.
   Ίσως να οφείλεται στην… ανάγνωση και των 7.000 προτάσεων των 7.000 Δήμων, που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή ΕΒδομάδα Κινητικότητας.
   Αν όντως αυτό συμβαίνει, το κατανοώ κι έχετε τη συμπάθειά μου.
   Αν ποτέ ζητούσατε συγνώμη, η οποία οφείλω να σας πω ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή, θα έπρεπε να το κάνετε όχι για το ύφος, αλλά για το απαράδεκτο περιεχόμενο του σχολίου σας, το οποίο είναι συκοφαντικό, προσβλητικό και -εν γνώσει σας- απολύτως αναληθές, κύριε Μανώλη, Κώστα, Γιάννη, ή όπως αλλιώς -πραγματικά- σας λένε.

   Χωρίς εκτίμηση
   Γιώργος Γεωργακάκης

 • Giorgos Siganos Reply

  1 Δεκεμβρίου 2016 at 11:29

  Διαβάζοντας την αντιπαράθεση θλίβομαι για το χάιδεμα των αυτιών του δημάρχου. Το δια ταύτα φαίνεται και δεν χρειάζονται περισσότερα.
  Αν εσείς σαν δημοσιογράφοι είστε ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση στην πόλη και δεν θέλετε να προωθήσετε κάτι σύγχρονο όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Δείτε το γειτονικό Ρέθυμνο. Έπρεπε καθημερινά να βομβαρδίζετε τις αρχές με τις ιδέες και τις προτάσεις που έχουν πει κατά καιρούς οι ποδηλάτρεις και που τα λένε σε όλους τους δημάρχους χωρίς εξαιρέσεις.
  Φαντάζομαι ότι θα πίνετε και καφέ όπως οι δημοτικοί άρχοντες απέναντι από τον Δήμο, εκεί που καταπατείτε εξόφθαλμα το πλακάκι των τυφλών στο όνομα ενός φρέντο.
  Σιγανός Γ.
  Συγκοινωνιολόγος

  • Ομάδα Σύνταξης Reply

   2 Δεκεμβρίου 2016 at 00:17

   Η αλήθεια είναι, κύριε Σιγανέ, ότι εμείς, ως (και όχι σαν) δημοσιογράφοι είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι από αυτήν την κατάσταση στην πόλη και… δεν θέλουμε να προωθήσουμε κάτι σύγχρονο, όπως υποστηρίζετε.
   Τούτο, άλλωστε, προκύπτει αβίαστα όχι μόνο από το κείμενο που διαβάσατε (sic), αλλά και από όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν στον Δήμο Χανίων.

   Παράθετω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, από το οποίο προκύπτει εμφανώς, όπως πολύ… εύστοχα αναφέρετε, ότι χαϊδεύουμε τ’ αυτιά του δημάρχου και γενικώς των αιρετών.

   «Στα σημαντικότερα εκ των υπολοίπων ζητημάτων που θέτουν στις ανακοινώσεις τους οι ΠοδηΛάτρεις έχουν -λίγο πολύ- δίκιο, ανεξαρτήτως του… προβληματικού ύφους των ανακοινώσεών τους. Θα συμφωνήσω μαζί τους ότι το αυτοδιοικητικό προσωπικό έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, κατώτερο των περιστάσεων αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καίριου προβλήματος. Θα συμφωνήσω ότι στα Χανιά επικρατεί, εν πολλοίς, η εξουσία των καταστηματαρχών, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Θα συμφωνήσω ότι δεν είναι δυνατόν, έως ότου γίνουν ριζικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού (καλά… κρασιά), να μην υλοποιούνται αποσπασματικές μεν, στοχευμένες δε, προτάσεις ειδικών για μερική έστω βελτίωση της υφιστάμενης εξόχως προβληματικής κατάστασης. Θα συμφωνήσω ότι ο περιορισμός του χάους στους δρόμους είναι θέμα πολιτικής απόφασης, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει καθημερινά, διαρκώς και χωρίς εξαιρέσεις τη δουλειά της αναφορικά με την παράνομη στάθμευση».

   Παραθέτω, επίσης, ένα ακόμη κείμενο, που αποδεικνύει πόσο ευχαριστημένοι είμαστε γενικώς από τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

   http://hania.news/2016/04/18/%ce%b1%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b2%ce%b9/

   Έχετε δίκιο, λοιπόν. Δικαιολογημένη, επομένως, η θλίψη.
   «Το διά ταύτα φαίνεται και δεν χρειάζονται περισσότερα», για να χρησιμοποιήσω -και πάλι- τα δικά σας λόγια.

   Γιώργος Γεωργακάκης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή