Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς | Ο αρχαίος όρκος των βοσκών και οι επιχειρηματικές… συμφωνίες τιμής

samaria-kentrikh

… «νη Ζα». Ο αρχαίος όρκος των κατοίκων των ορεινών περιοχών και κυρίως των βοσκών (που σημαίνει κυριολεκτικά «μα τον Δία») και ο σπάνιος κρητικός αίγαγρος συνθέτουν το σήμα ποιότητας που δίδει εδώ και λίγο καιρό ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (ΦΔ-ΕΔΣ) σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις, που είτε λειτουργούν είτε δραστηριοποιούνται στα όρια του δρυμού και οι οποίες δέχονται να συμμετέχουν σε μία προφορική συμφωνία τιμής για την τήρηση των συμφωνηθέντων! Εξ ου και η χρήση του αρχαίου όρκου των βοσκών, που είχε, αλλά κι εξακολουθεί να έχει, τόσο βαθιά ριζωμένη ισχύ, που αν ο πιθανός δράστης, σε περιπτώσεις ζωοκλοπών, τολμούσε να τον επικαλεστεί, απαλλασσόταν από κάθε υποψία.

Η καθιέρωση διαδικασιών πιστοποίησης που οδηγούν στην απονομή σημάτων ποιότητας είναι πρακτική ευρέως διαδεδομένη από χρόνια στο εξωτερικό (π.χ. Ιταλία, Γαλλία). Στις χώρες αυτές εθνικοί και τοπικοί φορείς (όπως Υπουργεία, Επιμελητήρια κ.ά.), έχοντας αντιληφθεί εγκαίρως τη σημασία και τον ρόλο της ποιότητας στην ανάπτυξη του τοπικού και τουριστικού προϊόντος, καθιέρωσαν ειδικά σήματα για την πιστοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων.

 drymos

Στη λογική αυτή και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπτυξη αντίστοιχου συμφώνου ποιότητας και στη συνέχεια απονομή ειδικού σήματος ποιότητας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια αρμοδιότητάς του. Μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε μία από τις πέντε ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες απαιτούμενες προδιαγραφές:

1. Εστίαση.
2. Τουριστικά καταλύματα.
3. Τρόφιμα και ποτά πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
4. Παροχή υπηρεσιών τουρισμού.
5. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Σε όλες τις κατηγορίες προσφέρονται τρία επίπεδα διάκρισης: επαρκής, ανώτερη και πλήρης, για επιχειρήσεις που καλύπτουν τα ελάχιστα, περισσότερα ή όλα τα κριτήρια αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης, μιλώντας χθες στο HANIA.news στο περιθώριο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 3ου Workshop, που διοργανώνει στα Χανιά η UNESCO, με θέμα «Αποκαλύπτοντας το ανεξερεύνητο δυναμικό της βιόσφαιρας γύρω από τη Μεσόγειο», επεσήμανε ότι «ένας από τους στόχους μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κρήτη, να τους ενημερώσουμε για το σήμα ποιότητας και να τους ζητήσουμε να το δείξουν στους πελάτες τους, τους οποίους θέλουμε και ως πελάτες, αλλά και ως “ελεγκτές”, καθώς εμείς δεν έχουμε κάποιον “βαρύ” μηχανισμό ελέγχου των επιχειρήσεων που έχουν λάβει σήματα ποιότητας, τις οποίες ελέγχουμε κατά διαστήματα, αλλά αν μας πει κάποιος ότι δεν βρήκε αυτά που προβλέπονται βάσει σήματος, εμείς θα πάμε στην επιχείρηση και θα ζητήσουμε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, διαφορετικά θα αφαιρέσουμε το σήμα και θα το δημοσιοποιήσουμε κιόλας. Από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, αυτή η πρακτική θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει ο Φορέας Διαχείρισης».

 lyberakhs-petros2

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης

Στο 3o Workshop συζητούνται, μεταξύ άλλων, και οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δικτύων και συνεργειών γύρω από τα μνημεία και τους φυσικούς τόπους της Κρήτης που δρομολογεί η Περιφέρεια, με πρώτο στόχο την ταυτοποίηση, ανάδειξη και προώθηση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πολιτιστικής διαδρομής, που θα διασυνδέει, κατά τρόπο ενιαία, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, τα τρία, δηλαδή, φυσικά μνημεία του νησιού που είναι ενταγμένα στην UNESCO και αποτελούν πηγές έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο κ. Λυμπεράκης τόνισε, ακόμη, ότι «ένας άλλος στόχος που είναι άδηλος, αλλά είναι, νομίζω, σημαντικός είναι να λειτουργήσουν, επειδή έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα οι προστατευόμενες περιοχές, ως υποδείγματα για τις γύρω περιοχές. Δεν έχει νόημα να έχεις μια καλή πρακτική στην προστατευόμενη περιοχή, αν δεν μπορείς να τη διαχύσεις σε μεγαλύτερη έκταση. Εφ’ όσον πετύχει αυτή η προσπάθεια, θα είναι πιο εύκολο να γίνει και σε άλλες περιοχές».

Ερωτηθείς αν οι επιχειρηματίες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης, ο κ. Λυμπεράκης απάντησε ότι «υπάρχει και ενδιαφέρον, αλλά και επιφύλαξη από τον κόσμο. Οτιδήποτε έρχεται από κρατικές δομές, παρά το γεγονός ότι ο Φορέας δεν είναι “βαριά” κρατική δομή, οτιδήποτε προέρχεται από το κράτος, ο κόσμος το βλέπει με επιφύλαξη. Έχουμε προσεγγίσει πάνω από 140 επιχειρήσεις. Από αυτές δεν είναι όλες πρόθυμες, είναι όμως κάποιες που είναι στα όρια και θεωρούμε ότι με την πρακτική που έχουμε με τους ήδη πιστοποιημένους, αλλά και με αυτή τη συνέργεια με την Περιφέρεια Κρήτης, θα γίνει πιο εύκολο να δεχθούν να συμμετέχουν».

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΙΜΗΣ

Το Σύμφωνο Ποιότητας στηρίζεται σε μια προφορική συμφωνία τιμής, εξ ου και η χρήση του αρχαίου όρκου των βοσκών «νη Ζα» που έχει επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση αυτοαξιολογείται με βάση τα κριτήρια που την αφορούν, στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη κατηγορία. Στη συνέχεια καλεί τον Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος διαπιστώνει τη συμβατότητα της επιχείρησης με τα κριτήρια και επιπλέον προτείνει, εάν χρειαστεί, τρόπους ανόδου της σε ανώτερη κατηγορία. Αμέσως, η επιχείρηση λαμβάνει το σχετικό σήμα που θα μπορεί να αναρτήσει στο χώρο της και εντάσσεται στους σχετικούς καταλόγους και τόπους προβολής που θα έχει δημιουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης. Η προφορική συμφωνία τιμής έχει δύο απαράβατα προαπαιτούμενα: Η επιχείρηση αυτοδεσμεύεται και τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δεσμεύεται να προσφέρει στην επιχείρηση όλα τα προνόμια προβολής που προαναφέρθηκαν, αλλά και να προστατέψει το κύρος του συμφώνου, διακόπτοντας τα προνόμια αυτά, και δημοσιεύοντας τη διακοπή αυτή, στην περίπτωση που η επιχείρηση πάψει να πληροί τα κριτήρια στα οποία η ίδια έχει δεσμευτεί. Ο Φορέας τονίζει ότι τα προτεινόμενα κριτήρια δεν είναι απόλυτα. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Συμφώνου θα τεθούν σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους για την τελειοποίηση και αναβάθμισή τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θα υπάρξει μονομερής αλλαγή των κριτηρίων από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Η ανάπτυξη του συμφώνου ξεκινά με την ενημέρωση των επιχειρήσεων με δημοσιεύματα και απ’ ευθείας επαφές με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Όταν συγκεντρωθεί ελάχιστος αριθμός ενδιαφερόμενων, θα απονεμηθούν τα πρώτα σήματα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει σειρά δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού για το τι ακριβώς σημαίνει το σήμα και σε ποιες επιχειρήσεις έχει απονεμηθεί.

 FARAGGI-SAMARIAS

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στη φάση της ανάπτυξής του (μέχρι το 2016) το σήμα ποιότητας θα απονέμεται δωρεάν. Μετά τη φάση αυτήν, το κόστος της απονομής θα επανυπολογιστεί, αναλόγως με την τότε υφιστάμενη κατάσταση. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα κυμανθεί από δωρεάν, έως μια ελάχιστη ετήσια εισφορά ανά επιχείρηση που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα €200.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, το σύμφωνο ποιότητας έχει μόνον κερδισμένους: Πρώτοι κερδισμένοι είναι το Φυσικό Περιβάλλον και ο Πολιτισμός. Η απονομή σήματος ποιότητας, δηλώνει επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σεβόμενη ακριβώς τα στοιχεία εκείνα του περιβάλλοντος, αλλά και του πολιτισμού και της παράδοσης, που κάνουν την περιοχή ελκυστική στους έλληνες και ξένους επισκέπτες, καταναλωτές και χρήστες υπηρεσιών. Εξίσου κερδισμένες θα είναι οι επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά η οικονομία του τόπου δεδομένων των δράσεων και δραστηριοτήτων που προβλέπονται σε συνεργασία Φορέα – επιχειρήσεων.

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΡΚΟΣ

Η φράση «νη Ζα» σημαίνει κυριολεκτικά «μα τον Δία». Ο αρχαίος όρκος των κατοίκων των ορεινών περιοχών και κυρίως των βοσκών, επιβίωσε μέχρι σήμερα, ξεκινώντας συνήθως με τη διατύπωση «νη Ζα φάσκω σου και κάτεχέ το…» και καταλήγοντας π.χ. με «δεν ξέρω για την υπόθεση που με ρωτάς» που επικαλούνταν σε περιπτώσεις ζωοκλοπών. Ο όρκος είχε, αλλά κι εξακολουθεί να έχει, τόσο βαθιά ριζωμένη ισχύ, που αν ο πιθανός δράστης τολμούσε να τον επικαλεστεί, απαλλασσόταν από κάθε υποψία. «Θεωρήσαμε ότι μια συμφωνία τιμής δεν θα μπορούσε να έχει καταλληλότερο τίτλο από τον αρχαίο αυτόν όρκο», σημειώνει ο Φορέας.

Δείτε ΕΔΩ τις 10 πρώτες επιχειρήσεις που έλαβαν το σήμα ποιότητας.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το Σύμφωνο Ποιότητας και την απονομή Σήματος Ποιότητας σε επιχειρήσεις στα όρια αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή