Κρήτη & UNESCO | Τα τρία μοναδικά φυσικά μνημεία του νησιού αξιοποιούνται ενιαία!

faraggi-samarias

Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δικτύων και συνεργειών γύρω από τα μνημεία και τους φυσικούς τόπους της Κρήτης δρομολογεί η Περιφέρεια, με πρώτο στόχο την ταυτοποίηση, ανάδειξη και προώθηση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πολιτιστικής διαδρομής, που θα διασυνδέει, κατά τρόπο ενιαία, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, τα τρία, δηλαδή, φυσικά μνημεία του νησιού που είναι ενταγμένα στην UNESCO και αποτελούν πηγές έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Παράλληλος στόχος είναι η τουριστική αξιοποίηση του ισχυρού brand name UNESCO, με τη νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα για προφανείς λόγους.

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και σημαντικής προσπάθειας, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις παρουσιάζονται, μαζί με άλλες από διάφορες χώρες, στο 3ο Workshop, που διοργανώνει η UNESCO, με θέμα «Αποκαλύπτοντας το ανεξερεύνητο δυναμικό της βιόσφαιρας γύρω από τη Μεσόγειο», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες (φωτογραφία) και ολοκληρώνονται αύριο, στους χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

workshop1

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, νομικός Περιβάλλοντος Δημήτρης Μιχελογιάννης, μιλώντας στο ΗΑNIA.news, ανέφερε ότι «εμείς χτίζουμε σταδιακά αυτό που ανακοινώσαμε στο “Κρήτη και UNESCO”, μια φυσική διαδρομή που θα ενώνει τους τρεις φυσικούς τόπους της Κρήτης, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO: τη Σαμαριά που είναι Απόθεμα της Βιόσφαιρας, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, που είναι γεωπάρκα. Υπάρχει μία ομάδα εργασίας, το έχουμε δουλέψει αρκετά, χρειάζεται να υπάρξει και επικοινωνία με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις για να το σχηματοποιήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, γιατί χρήματα από το ΕΣΠΑ θα βρούμε. Το θέμα είναι να “χτίσουμε” κάτι που θα είναι αποτελεσματικό και όχι απλά να απορροφήσουμε χρήματα. Να “χτίσουμε” κάτι που θα συμβάλλει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάδειξη της ενδοχώρας, ως ξεχωριστού και αυτοτελούς προορισμού».

mixelogiannis-dimitris

Δημήτρης Μιχελογιάννης

Ο κ. Μιχελογιάννης τόνισε, ακόμη, ότι «η Περιφέρεια Κρήτης έχει, τα τελευταία χρόνια, παρακολουθήσει το θέμα των εγγραφών κρητικών μνημείων και φυσικών τόπων στην UNESCO, έχουμε παρακολουθήσει διάφορες συναντήσεις στο εξωτερικό και έχουμε δικτυωθεί. Τον Απρίλιο φέραμε στα Χανιά τον Philip Pypaert, υπεύθυνο του Γραφείου Βενετίας της UNESCO, ο οποίος ενθουσιάστηκε με τη δυναμική και της περιοχής της Σαμαριάς και με τον προορισμό Χανιά, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, και με δική του πρωτοβουλία έφερε αυτό το τριήμερο workshop, τα έξοδα του οποίου (μεταφορά, διαμονή κ.λπ.) καλύπτει εξ ολοκλήρου η ίδια η UNESCO».

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ

Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη, μιλώντας στο HANIA.news στο περιθώριο των εργασιών του Workshop, σημείωσε ότι «η στόχευση είναι να δημιουργήσουμε αυτή τη διαδρομή, δηλαδή να πάρουμε αυτές τις τρεις περιοχές, καθεμία από τις οποίες δουλεύει αυτή τη στιγμή μόνη της και είναι στο δίκτυο της UNESCO και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το brand name της UNESCO, προβάλλοντας την Κρήτη και ως ένα προορισμό που έχει φυσικά μνημεία της UNESCO».

Η κα Κασωτάκη πρόσθεσε ότι «αυτό δεν το έχουμε κάνει καθόλου μέχρι σήμερα. Έχουμε αυτή την τύχη να έχουμε τρία φυσικά μνημεία της UNESCO, ενώ δεν έχουμε κανένα μνημείο πολιτιστικό στην Κρήτη ενταγμένο στο δίκτυο της UNESCO. Ατυχώς… Έχουμε, όμως, φυσικό περιβάλλον. Οπότε, ο στόχος μας είναι αφού το έχουμε αυτό, να το αξιοποιήσουμε, δημιουργώντας αυτό το δίκτυο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό το δίκτυο καλύπτει όλη την Κρήτη, από το δυτικό άκρο έως το ανατολικό άκρο. Διατρέχουμε όλη την Κρήτη και διατρέχουμε κατά κύριο λόγο την ενδοχώρα της Κρήτης. Είναι ό, τι πρέπει για να μπορέσουμε πάνω εκεί να στήσουμε, αφού έχουμε αυτές τις δυνατότητες, κάποιες διαδικασίες εναλλακτικού τουρισμού στην πράξη και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικές εμπειρίες σε αυτές τις περιοχές. Αν δείτε σήμερα την τουριστική καμπάνια της Κρήτης η λέξη UNESCO δεν υπάρχει πουθενά. Η Κρήτη πάει έξω, λέει incredible Crete, όμως η λέξη UNESCO δεν υπάρχει πουθενά. Τη λέξη UNESCO που άλλοι τη χρησιμοποιούν τρελά ως brand name για να προσελκύσουν κόσμο στην περιοχή τους, εμείς δεν την έχουμε αξιοποιήσει καθόλου. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα και της έχουμε κλείσει τα μάτια. Η Περιφέρεια, λοιπόν, στη νέα της καμπάνια, στη νέα τουριστική προβολή που θα κάνει για τα επόμενα χρόνια, αυτό το brand name θα το βάλει μέσα στην καμπάνια της πάρα πολύ δυνατά».

kasotakh

Μαρία Κασωτάκη

Η κα Κασωτάκη υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ο δεύτερος, για να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, είναι να κάνεις πράγματα στις περιοχές αυτές. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ενιαία ταυτότητα σε αυτές τις τρεις περιοχές. Έχοντας την ίδια σήμανση. Έχοντας βασικά σημεία υποδοχής, στα οποία ο κόσμος θα ενημερώνεται με τον ίδιο τρόπο. Κάνοντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούν να διευκολύνουν τους επισκέπτες να κινούνται. Σε πρώτη φάση. Έχει φάσεις το project. Ο στόχος μας είναι, σε αυτή τη φάση, να εμπλέξουμε πάρα πολύ τον κόσμο. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ζεις σε μία τέτοια περιοχή. Για να μπορέσεις κι εσύ να βάλεις το δικό σου λιθαράκι. Πρέπει, λοιπόν, να το δεις ως μια ευκαιρία. Και να το δουν ως μια ευκαιρία για να κάνουν πράγματα. Κι εκεί θα έρθει η δεύτερη φάση της δουλειάς μας, που είναι να μπούμε πλέον μέσα στην επιχειρηματικότητα και να δούμε πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε», επεσήμανε η κα Κασωτάκη, τονίζοντας ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «έχει υποστηρίξει πολύ αυτή την πιλοτική εφαρμογή».

workshop3

Από την πρώτη ημέρα των εργασιών του Workshop, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων

workshop2

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή