Χανιά | Σημαντικές προσωπικότητες στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής

europe

Το 5ο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής, με τίτλο «Μία Κρίση, Δύο Κρίσεις, Πολλαπλές Κρίσεις», θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, στο ξενοδοχείο «Kiani Beach Resort», στις Καλύβες Χανίων.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι «η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στη συνέχιση του διαλόγου που ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια με τη συμμετοχή διακεκριμένων κοινωνικών επιστημόνων, πολιτικών, τεχνοκρατών, εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και ανθρώπων της αγοράς. Ο σκοπός του φετινού Φόρουμ είναι η ανάγνωση, η κατανόηση και η σύνθεση τρόπων αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εν προκειμένω της προσφυγικής κρίση, της κρίσης χρέους, της τραπεζικής κρίσης και των αποσχιστικών τάσεων. Θα συζητήσουμε για τις πολιτικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις προκλήσεις του χρέους, της οικονομικής στασιμότητας, του αποπληθωρισμού και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες – και δη την ελληνική. Όπως πάντα, πρόθεσή μας είναι να διεξαγάγουμε διεπιστημονική συζήτηση σε ευρωπαϊκή συγκριτική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις πολωμένες διακυβερνητικές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Στο Φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Paulo Pinto de Albuquerque (δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ο κ. Christopher Hill (επίτιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Κέμπρητζ), ο κ. Pietro De Matteis (πρόεδρος και συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος), η κ. Vicky Pryce (οικονομολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Centre for Economics & Business Research) και ο κ. Wes McGrew (πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα).

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρήστος Ροζάκης (επίτιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Διακιωμάτων), ο κ. Νίκος Βέττας (καθηγητής Οικονομικών στην ΑΣΟΕ και διευθυντής του ΙΟΒΕ), ο κ. Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη (καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην βουλευτής με το Ποτάμι) και η κ. Ελένη Βαρβιτσιώτη (επίσημη Αανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή» στις Βρυξέλλες). Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και θα απευθύνει καταληκτικό χαιρετισμό ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.

Το διήμερο εργασιών θα διεξαχθεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Μετά το συνέδριο, θα σταλεί μία σύντομη περίληψη των πρακτικών της εκδήλωσης, καθώς και σύνδεσμοι σε σύντομες συνεντεύξεις του κάθε συνέδρου.

ΤΟ GPPF

Το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής (Greek Public Policy Forum) είναι μία ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και την προώθηση της έρευνας πάνω σε θέματα που άπτονται της ελληνικής δημόσιας πολιτικής (policy). Η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Μάιο του 2011 και έκτοτε έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα εκτενές δίκτυο αποτελούμενο κατά βάση από Έλληνες της νεότερης γενιάς που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, κυρίως της Βρετανίας.

Αποτελεί μία «πολιτική» (αλλά αυστηρά μη κομματική) προσπάθεια που ξεκίνησε με εφαλτήριο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και στοχεύει να λειτουργεί ως πλατφόρμα ποιοτικού διαλόγου για θέματα δημόσιας πολιτικής στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στενή ομάδα των «πολιτών» αποτελείται από τους: Άρη Χ. Γεωργόπουλο (επίκουρο καθηγητή Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, [email protected]), Νικήτα Κωνσταντινίδη (επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Instituto d’ Empresa, [email protected]), Ηλία Ντίνα (αναπληρωτή καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, [email protected]), Χριστόφορο Ουρετζιάν (οικονομικό αναλυτή, DG ECFIN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, [email protected]), Κυριάκο Παπαδάκη (Decidendi Consultants, [email protected]) και Βασίλη Π. Τζεβελέκο (αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, [email protected]).

Μέχρι στιγμής το Φόρουμ έχει διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων για διαφορετικές πτυχές της κρίσης στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Νότιγχαμ, του London School of Economics, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να προσφέρουν μία καλά οργανωμένη βάση για διάλογο σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και να λειτουργήσουν ως δημόσια «αγορά», στην οποία ασκείται κριτική, αποδομούνται μύθοι και στερεότυπα και κατατίθενται ιδέες και προτάσεις για την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή