«Χρυσάφι» το ροδέλαιο! Στις 8.500 ευρώ πωλείται φέτος το λίτρο!

rodelaio

Το ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια γίνεται όλο και πιο ζωηρό στην Ελλάδα και μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός η ζήτηση από αγορές του εξωτερικού. Πρόσφατα, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή από την Ταϊβάν βρέθηκε στην Κοζάνη όπου οι εκπρόσωποι του Εμποροβιοτεχικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας και του Δήμου Κοζάνης τους φιλοξένησαν σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις αρωματικών φυτών. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στο ροδέλαιο, που παράγει ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου.

«Δώσαμε μια πολύ μικρή ποσότητα ροδέλαιου καθότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όχι μόνο της Ταιβάν αλλά και άλλων πελατών που μας κτυπούν συνεχώς την πόρτα», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημοσθένης Τυρεκίδης.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά, με στόχο να πεισθούν παραγωγοί και νέοι που θέλουν να ασχοληθούν περιστασιακά με τη γη να βάλουν αρωματικό τριαντάφυλλο που είναι μια αποδοτική καλλιέργεια «αφού μπορεί να προσφέρει καθαρό εισόδημα ανά στρέµµα γύρω στα 500 ευρώ, εφόσον η απόδοση είναι 400-500 κιλά το στρέµµα».

Από τα 400 στρέμματα τριαντάφυλλου που καλλιεργείται στην περιοχή του Βοΐου ο στόχος είναι να φτάσει για φέτος στα χίλια και μέσα στην επόμενη τριετία να αγγίξει τα πέντε χιλιάδες στρέμματα.

Καθοριστική συμβολή στην καθιέρωση της καλλιέργεια του τριαντάφυλλου και στη δημιουργία του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών, είχε ο Γιώργος Κασαπίδης βουλευτής της ΝΔ, και γεωπόνος του Συνεταιρισμού. «Έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Σουηδία, Γερµανία, Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και πρόσφατα από την Ταιβάν, δυστυχώς όμως η παραγωγή µας δεν αρκεί να καλύψει τις παραγγελίες τους. Ακόμη και 4.000 στρέµµατα τριαντάφυλλου να είχαμε σήμερα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στη διάθεση του ροδόνερου και το ροδέλαιου που είναι περιζήτητα», τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κασαπίδης.

Φέτος η τιμή του ροδέλαιου αναμένεται στις 8.500 ευρώ το λίτρο και του ροδόνερου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 ευρώ το λίτρο. Εκτός από το ροδέλαιο και το ροδόνερο, που γίνονται ανάρπαστα στην αγορά, ο συνεταιρισμός, από τα παράγωγα του τριαντάφυλλου, δημιουργεί παστέλι, λουκούμια, καραμέλες και τσάι. Επίσης, παράγει αιθέρια έλαια, από τα οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση, αφού μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα.

Οικονομοτεχνικές μελέτες που έχει εκπονήσει ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών καταδεικνύουν ότι η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου είναι μια αποδοτική οικογενειακή δραστηριότητα για τους ανθρώπους της υπαίθρου και μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο κερδοφόρα εάν κάποιος αποφασίσει να την κάνει από 100 στρέμματα και πλέον.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή