Στ. Θεοδωράκης από Χανιά: Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit

theodorakis-stayros

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη «διακεκαυμένη ζώνη» και δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο επικεφαλής του Κινήματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο 5ο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής, με τίτλο «Μία Κρίση, Δύο Κρίσεις, Πολλαπλές Κρίσεις», στις Καλύβες Χανίων, επεσήμανε ότι η συμμετοχή στην πολιτική των δημιουργών -δηλαδή αυτών που παράγουν- είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που συνήθως επικρατεί σε περιόδους κρίσεις.

«Γιατί οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές, φτάνουν μέχρι την καρδιά των πολιτών και εμείς δεν μπορούμε ούτε να ξεβουλώσουμε τα αυτιά τους; Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ήταν το πρόβλημα που είχαν πάντα οι όμοιοί μας. “Για κάθε περίπλοκο πρόβλημα υπάρχει πάντα μία απάντηση που είναι καθαρή, απλή και απόλυτα λάθος”, έλεγε κάποιος, 100 χρόνια πριν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του.

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος στην κρίση ακούει κυρίως τους δημαγωγούς. Και ο λαϊκισμός είναι κατά βάση ίδιος στην αυλή του Τσίπρα, του Όρμπαν, του Φάρατζ , κάποιες φορές και του Κόρμπιν, του Γκρίλο, του Τραμπ. Και οι φθαρμένες ηγεσίες όταν αναμετρούνται με τους δημαγωγούς χάνουν. Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή των δημιουργών -αυτών που παράγουν- στην πολιτική. Να μπω εγώ, να μπεις εσύ, να μπει ο άλλος. Ποτάμια, ρυάκια, χείμαρροι, ποταμοί πολιτικής. Της λογικής, της καινοτομίας, της εξέλιξης. Αν δεν το κάνουμε, δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για μας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η χώρα θα δυσκολεύεται και η κοινωνία θα υποφέρει όσο δεν το παίρνουμε απόφαση ότι η λύση είναι οι μεγάλες αλλαγές. Απλώς το να εφαρμόζουμε τα μνημόνια κούτσα – κούτσα, σιγά – σιγά με μικρές αναβολές, ανακυκλώνουμε ουσιαστικά την κρίση. Θα πρέπει να το τολμήσουμε και αυτό είχε πει εξ αρχής το Ποτάμι, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Επιγραμματικά: Λιγότερο δημόσιο, λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Αν καταργήσουμε το κομματικό κράτος θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τα μνημόνια».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις καθηγητών, οι οποίοι συμμετέχουν στο συνέδριο, σύμφωνα με τους οποίους η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «δεν ξέρω τι ξέρουν οι καθηγητές που εγώ δεν ξέρω. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχουμε ξεπεράσει κανέναν κίνδυνο. Θεωρώ δηλαδή ότι η χώρα είναι πάντα στη διακεκαυμένη ζώνη. Και αν δεν υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα με την Ευρώπη και δεν προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή εάν δεν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σαν χώρα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του νέου έτους, θα έχουμε την καινούργια πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η χώρα δεν ενταχθεί, εάν κατορθώσουμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να ενταχθούμε σε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να προχωρήσει μπροστά, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει. Αντί, δηλαδή, να έχει ως προτεραιότητα, να λύσει τα μέτωπα, να απαντήσει σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, ενδιαφέρεται κυρίως για ρυθμίσεις προς όφελος του κομματικού της κράτους. Για συμβιβασμούς, για δευτερεύουσες αλλαγές, που όχι μόνο δεν πάνε τη χώρα μπροστά, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά την πάνε προς τα πίσω».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και θα πρέπει να υπάρχει εδώ μια συνευθύνη. Και όταν λέω συνευθύνη δεν εννοώ μερικά λεφτά προς τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει το έχουμε πει από την αρχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα να είναι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κάθε περιοχή της χώρας, αφορά όλους τους νομούς, αφορά και όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι Ευρωπαίοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σ’ ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά».

Ερωτηθείς αν «το διαχειριζόμαστε σωστά τελικά», ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση τσαλαβουτάει και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθεί, αλλά προφανώς χρειάζεται μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια. Γιατί όλοι οι στόχοι που έχουμε βάλει, έχουν πέσει έξω. Και βλέπετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα νησιά. Πολλά προβλήματα στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, στα hot spots των νησιών. Και αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ότι τίποτα απ’ αυτά που λέει στους τοπικούς πληθυσμούς, στους μετανάστες στους πρόσφυγες, στις δομές, στις ΜΚΟ, στην Ευρώπη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώνεται».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή