Ζουνάκι Πλατανιά | Η γενέθλια γη «υποδέχθηκε» τον ήρωα Κοσμά Γιαννακάκη (εικόνες)

giannakakis16-ok

Σαράντα δύο χρόνια μετά, η γενέθλια γη, στο Ζουνάκι Πλατανιά, άνοιξε την «αγκαλιά» της και υποδέχθηκε με συγκίνηση και αγάπη τα οστά του ήρωα Κοσμά Εμμ. Γιαννακάκη, του 21χρονου καταδρομέα, ο οποίος επέβαινε στη μοιραία πτήση του μεταγωγικού αεροσκάφους «Νοράτλας», που απογειώθηκε από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου 1974 προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή του «Αττίλα», ωστόσο κατέπεσε χτυπημένο από (φίλια) αντιαεροπορικά πυρά, ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη Μακεδονίτισσα.

 giannakakis1

 giannakakis15

 giannakakis5

 giannakakis4

 giannakakis3

 giannakakis7

 giannakakis6

Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στον Τύμβο που στήθηκε για να θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον «Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.

Σήμερα, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, οι ψυχές των συγγενών, των συμπολεμιστών και των παλαιών φίλων του Κοσμά Γιαννακάκη γαλήνεψαν, υποδεχόμενες, με έντονα συναισθήματα, τα οστά του αδικοχαμένου παλικαριού.

 giannakakis12

Η κηδεία του Κοσμά Γιαννακάκη έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Ζουνάκι, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Ο ανιψιός του Κοσμά Γιαννακάκη, Λουκάς Γιαννακάκης, ευχαρίστησε «όσους βοήθησαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» και πρόσθεσε: «Εδώ, στον τόπο μας, στα Χανιά, έχουμε ακόμα ένα υπόλοιπο. Είναι η πρώτη ταυτοποίηση που έχει γίνει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει, δεν έχει αποδοθεί στην οικογένεια. Είναι η οικογένεια Τζιλιβάκη. Οι συμπολεμιστές τη γνωρίζανε πάρα πολύ καλά. Η αδελφή του, λοιπόν, κι εγώ καταφύγαμε σε δικαστικές διαμάχες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Μερικοί εξ ημών δικαιωθήκαμε. Είναι, όμως, κάποιοι άλλοι που περιμένουν ακόμα. Πρέπει να δικαιωθούν. Σας ευχαριστώ».

 giannakakis13

Για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και τον Κοσμά Γιαννακάκη μίλησε ο π. Νικόλαος Νεραντζάκης, ο οποίος συνεπηρετούσε με τον εκλιπόντα, αλλά δεν είχε μεταβεί στην Κύπρο.

 giannakakis8

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε ότι «σήμερα ο Δήμος Πλατανιά, εδώ στο Ζουνάκι, υποδέχεται τα λείψανα του ήρωα Κοσμά Γιαννακάκη του Εμμανουήλ, [εφέδρου ανθυπασπιστή (ΚΔ) της Α’ Μοίρας Καταδρομών ηρωικού πεσόντα κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974]. Ενός νέου, ο οποίος με αυταπάρνηση και απόλυτη συναίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα, μαζί με τους συμπολεμιστές του, πρόστρεξαν να βοηθήσουν και να πολεμήσουν για την αδελφή Κύπρο, η οποία δεχόταν την  πουλη εισβολή του Αττίλα. Ο θάνατός του, την ώρα του καθήκοντος, στην υπεράσπιση του υψίστου αγαθού της Ελευθερίας, μόνο σε ήρωα αρμόζει».

 giannakakis11

 giannakakis14

 giannakakis10

Και ο κ. Μαλανδράκης συνέχισε: «Κοσμά Γιαννακάκη, σήμερα σε υποδεχόμαστε, μετά από 42 χρόνια, στη γη που γεννήθηκες, μεγάλωσες και αγάπησες, στο Ζουνάκι. Η ζωή σου μπορεί να ήταν πολύ σύντομη, αλλά η τιμή και η δόξα που άφησες πίσω σου, για την οικογένειά σου, για τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και τον τόπο σου είναι  πολύ μεγάλη. Το μήνυμα που έστειλες εσύ και οι συμπολεμιστές σου με τη θυσία σας και τον ηρωισμό σας είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Σημειώνεται ότι σήμερα η κρητική γη «υποδέχθηκε» και τα οστά του καταδρομέα Στυλιανού Πρινιανάκη, από τους Στόλους Ηρακλείου.

 giannakakhs-kosmas

Κοσμάς Γιαννακάκης

 prinianakhs

Στυλιανός Πρινιανάκης

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ’74

Υπενθυμίζεται ότι για την εξέλιξη αυτή, ο Σύλλογος Κομμάντος ’74 είχε ενημερώσει τα μέλη του με σχετική επιστολή και τα καλούσε να τιμήσουν τους συμπολεμιστές τους.

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος σημείωνε τα εξής:

Προς
-Συγγενείς πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας
-Συμπολεμιστές μας
-Συγγενείς θανόντων στην ειρήνη συμπολεμιστών μας
-Δημάρχοντες γενέτειρων πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας, όπως αναφέρονται στο τέλος της επιστολής

Κοινοποίηση
-Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
-Πανελλήνιο Σύλλογο Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας
-Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ
-Καταδρομικά και Κυπριακά Σωματεία Ελλάδας
-Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων
-Φίλους του Συλλόγου μας
-Δνσεις ΓΕΣ:ΔΕΝΔΙΣ και ΓΕΣ/ΔΕΠΑΘΑ

Θέμα: «Υποδοχή των οστών των πεσόντων στην Κύπρο την 22α Ιουλίου 1974 στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», δεκαπέντε (15) Ηρώων συμπολεμιστών μας και ενός (1) αεροπόρου στο αεροδρόμιο του Τατοΐου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου».

Αγαπητοί συγγενείς, συμπολεμιστές και λοιποί νάστε πάντα καλά, από συγγενείς πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας πληροφορηθήκαμε, ότι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου θα γίνει τελετή υποδοχής των οστών των παρακάτω δεκαπέντε (15) Ηρώων συμπολεμιστών μας και ενός (1) αεροπόρου και τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης, στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. (Τα οστά θα έρθουν την ίδια ημέρα από την Κύπρο).

1. Αεροπόρος
Άνθιμος Ηλίας

2. Καταδρομείς
Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ Χάβαρι Ηλείας
Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ Ζουνάκι Χανίων
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου Μεσοχώρι Λάρισας
Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου Βάρκιζα Αττικής
Λιγδής Χρήστος του Λουκά Αταλάντη Φθιώτιδας
Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου Ζαχάρω Ηλείας
Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου Πλάτανος Τρικάλων
Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ Στόλοι Ηρακλείου
Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους Χαμόλακος Κεφαλληνίας
Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα Κολιάκιο Αργολίδας
Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη Κορφές Καλαβρύτων
Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα Περιστέρι Αττικής

Επίσης μας γνώρισαν μέχρι σήμερα, ότι θα γίνουν οι κηδείες των οστών των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας: Λιγδή Χρήστου στην Αταλάντη, 8 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο Πρινιανάκη Στυλιανού, 9 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή στους Στόλους Ηρακλείου και Χριστόπουλου Αθανάσιου, 4 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη στο Περιστέρι.

Με νεότερη επιστολή μας θα σας ενημερώσουμε και για την τελετή και για τις ημερομηνίες και τόπους των κηδειών των υπολοίπων συμπολεμιστών μας.
Παρακαλούμε όλους τους συμπολεμιστές να πράξουν, ότι έκαναν σαράντα δύο χρόνια, το ιερό χρέος τους με την απόδοση φόρου τιμής στα οστά και τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και οι Συγγενείς των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του, ευχαριστούν διαχρονικά όλους τους Δημάρχοντες των δήμων, στους οποίους γεννήθηκαν και με τον ηρωικό τους θάνατο δόξασαν οι πεσόντες για την Πατρίδα συμπολεμιστών μας:
Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αταλάντης, Βούλας Βάρης Βάρκιζας, Γόρτυνας, Διδυμοτείχου, Επιδαύρου, Ζαχάρως, Καλαβρύτων, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Πλατανιά, Τιρνάβου και Τρικάλων, που θα παραλάβουν οστά για κηδεία και των υπόλοιπων Δήμων, που δε θα παραλάβουν οστά, Αίγινας, Αιγάλεω, Άρτας, Ηρακλείου, Καβάλας, Μαλεβυζίου, Μαρκοπούλου, Πάτρας, Φαιστού, Χαλκιδέων και Χανίων και τον τ. Υπουργό κ Ιωάννη Λαμπρόπουλο, γιατί με πράξεις και ενέργειες του σε συνεργασία και με το Σύλλογό μας, έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συντοπιτών τους με την ανέγερση μνημείων (προτομών σε εμφανή σημεία στον τόπο καταγωγής του, ονομασία οδών-γηπέδων, κοινόχρηστων χώρων κλπ), έτσι:
-κατέστησαν αιώνια τη μνήμη τους
-απέδωσαν τη μέγιστη δυνατή τιμή και ηθική ικανοποίηση στους συγγενείς, τους φίλους και τους συγχωριανούς τους,
-αναγνώρισαν και δικαίωσαν έμπρακτα τη θυσία τους και τέλος
-συνετέλεσαν στη δημιουργία παραδείγματος μίμησης και εθνικού φρονηματισμού κυρίως για τους νέους της περιοχής τους.

«Θα ακολουθήσουν «τα ευχαριστήρια» για τη διαχρονική από το έτος 1974 συμπεριφορά των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας για το ίδιο θέμα στην αμέσως επόμενη επιστολή».

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΒΙΝΤΕΟ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ, ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Δείτε ένα πραγματικά ενδιαφέρον βίντεο – ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Καθημερινή» για τη μεγάλη έρευνα που οδήγησε στον επαναπατρισμό των οστών.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος / Κάμερα: Enri Canaj & Γιώργος Μουτάφης / Γραφικό βίντεο: Βαγγέλης Νάκας / Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή