Μ. Κοκκινάκη: Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Βάμβουκα έμειναν στα λόγια

kokkinakh-lipsakis

Για ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντοπολίτευσης, Μαρία Κοκκινάκη, δίνοντας συνέχεια στον δημόσιο διάλογο για τα οικονομικά του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλη Σκουλάκη, η κα Κοκκινάκη είχε κάνει λόγο για υστέρηση εσόδων ύψους 6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, γεγονός που επισημάνθηκε σε ξεχωριστό ρεπορτάζ του HANIA.news.

Απαντώντας, με επιστολή του προς το HANIA.news, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης είχε χαρακτηρίσει «ανυπόστατες» τις καταγγελίες και είχε κάνει λόγο για «πυροτέχνημα», σκοπός του οποίου, όπως ανέφερε, ήταν «η δημιουργία αλγεινών εντυπώσεων για την οικονομική διαχείριση από την παρούσα Δημοτική Αρχή».

Σήμερα, η κα Κοκκινάκη επανέρχεται στο θέμα και ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή όχι μόνο για τα πεπραγμένα της στον οικονομικό τομέα, αλλά γενικότερα για τις επιλογές της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει «οδηγούν σε απαξίωση την κοινωνική πολιτική και σε αντιαναπτυξιακές προοπτικές τον Δήμο».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Αρχικά, η κα Κοκκινάκη αναφέρεται στα οικονομικά του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή δηλώνει ικανοποιημένη από την επίτευξη των στόχων που έθεσε για το α’ εξάμηνο του 2016. Σε απάντηση όσων, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχάλης Βλαχάκης αποκαλεί “πυροτεχνήματα”, παραθέτω αυτολεξεί σημεία της εισηγητικής έκθεσης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του β’ τριμήνου 2016, που η Διεύθυνση της Οικονομικής Υπηρεσίας συνέταξε και διαβίβασε στην Οικονομική Επιτροπή», σημειώνει η κα Κοκκινάκη.

Και συνεχίζει: «Αναφέρει λοιπόν η Υπηρεσία στην έκθεσή της: Με βάση το Ν. 3852/2010, Ν. 3979/2011, Ν. 4257/2014 ορίζονται τα εξής: “… εάν στον προϋπολογισμό ενός Δήμου έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα, το Δημοτικό Συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση αυτού, μειώνοντας τα παραπάνω έσοδα και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμιά περίπτωση ελλειμματικός”.

Ορισμένα συμπεράσματα από τον πίνακα αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού.

1) Ως προς την εισπραξιμότητα, συνολικά, με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό: «Το ποσοστό εισπραξιμότητας ως προς τον προϋπολογισμό, συνολικά, ανέρχεται στο 23, 989%, ενώ ως προς τα βεβαιωθέντα στο τρίμηνο ανέρχεται στο 35, 8%».

2) Ως προς την επίτευξη στόχου εσόδων, συνολικά, βάση αρχικού προϋπολογισμού: «Από τον στόχο α’ εξαμήνου για έσοδα 44.978.102, 62 ευρώ, εκτελέστηκε ποσόν 38.715.696, 57 ευρώ, δηλαδή λιγότερη εκτέλεση -6.262.406, 05 ή -13, 923%».

3) Ως προς την επίτευξη στόχου εξόδων, συνολικά, βάση αρχικού προϋπολογισμού: «Από τον στόχο α’ εξαμήνου για έξοδα (δαπάνες – επενδύσεις) 34.223.537, 28 ευρώ, εκτελέστηκαν 22.924.135, 69, εκτελέστηκαν δηλαδή λιγότερα 11.299.401, 59 ή 33, 016%».

Κατόπιν τούτων η Οικονομική Επιτροπή τροποποιεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο δράσης και την στοχοθεσία του Δήμου με την παρακάτω αιτιολογία: “Λόγω του ότι υπάρχει απόκλιση στην είσπραξη εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 (απόκλιση αρνητικού χαρακτήρα λογίζεται η υστέρηση εσόδων έναντι του τιθέμενου στόχου), η Οικονομική Επιτροπή καλείται να προβεί στην αναμόρφωση του πίνακα στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων”».

Απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Χανίων, η κα Κοκκινάκη τονίζει ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο, κάτι που έσκασε αυτό το εξάμηνο, αναφορικά με τις καθυστερήσεις των ροών χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κ.λπ. που επικαλείστε για την απόκλιση των εσόδων, είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί τους Ο.Τ.Α τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια, γιατί δεν το προβλέψατε! Και αν ως προς τα έσοδα, με βάση τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου, η Δημοτική Αρχή μοιάζει ικανοποιημένη από την εισπραξιμότητα, που όμως υπολείπεται των στόχων που είχε θέσει, είναι άραγε το ίδιο ικανοποιημένη και για τα λιγότερα κατά 11, 3 εκατ. που εκτελέστηκαν για δαπάνες και επενδύσεις; “Η τιμολόγηση και η πληρωμή επενδύσεων παρατηρείται χαμηλή σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 6, 09%” αναφέρει η Υπηρεσία. Και εάν ένας Δήμος δεν μπορεί να απορροφήσει μέρος της κρίσης προς όφελος των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας και να λειτουργήσει ενισχύοντας την αγορά από την αναπτυξιακή δραστηριότητά του, αλλά αντιθέτως ασκεί φοβικές πολιτικές εσωστρέφειας και λιτότητας, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν οραματικοί στόχοι για δράσεις που θα προσδώσουν υπεραξία στον Δήμο αλλά απλή συντηρητική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου», επισημαίνει η κα Κοκκινάκη.

Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε στο HANIA.news η κα Κοκκινάκη

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Εν συνεχεία, η κα Κοκκινάκη ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή για μια σειρά από θέματα, τονίζοντας τα εξής:

«Όπως είπε και ο πρώην δήμαρχος κ. Σκουλάκης, εμείς δεν θα βγούμε στα κεραμίδια για τα νούμερα καθ’ εαυτά. Εμείς διαμαρτυρόμαστε συνολικά για την οικονομική πολιτική που ασκείτε, για τις προτεραιότητες που ως Δημοτική Αρχή θέτετε και που οδηγούν σε απαξίωση την κοινωνική πολιτική και σε αντιαναπτυξιακές προοπτικές τον Δήμο. Οι κατά κόρον απευθείας αναθέσεις προμηθειών έργων και μελετών, δημιουργούν συχνά συνθήκες αδιαφάνειας και γκρίζων καταστάσεων. Τα ενοίκια που εξακολουθεί να πληρώνει ο Δήμος, για κτήρια που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι υπηρεσίες και το συμβόλαιο μίσθωσης τους έχει λήξει από 31/12/2014.

Ο γηρασμένος στόλος των απορριμματοφόρων των οποίων η ετήσια δαπάνη συντήρησης μαζί με τα ανταλλακτικά μπορεί να ξεπερνά τις 200.000 ετησίως. Οι κακοί χειρισμοί στους πλειστηριασμούς για εκμισθώσεις θέσεων στον αιγιαλό, που στέρησαν τον Δήμο από έσοδα. Η συρρίκνωση, λόγω πόρων, του τεχνικού προγράμματος. Η εγκατάλειψη των περιαστικών ημοτικών ενοτήτων στη τύχη τους. Οι πολίτες, οι δημότες μας κ. Δήμαρχε περίμεναν ένα Δήμο δραστήριο, ενεργό, πρωτοπόρο, εξωστρεφή που να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς, γιατί ήταν πολλές οι υποσχέσεις που δώσατε προεκλογικά αλλά και στην έναρξη της θητείας σας για δράσεις και παρεμβάσεις που όμως δεν υλοποιούνται.

Επιγραμματικά ορισμένες απ’ αυτές:

• Η ενίσχυση των δαπανών κοινωνικής πολιτικής.
• Το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, κοινωνικό υπνωτήριο.
• Η αξιοποίηση ημοτικών κτηρίων για δημιουργία φοιτητικής στέγης.
• Η αγορά οικοπέδων για τις κτηριακές ανάγκες σχολείων (για τα Κουνουπιδιανά μάς λέγατε πως απαιτούνταν λίγος χρόνος και χαμηλό κόστος).
• Η ολιστική προσέγγιση των θεμάτων υγείας.
• Η επίλυση του κυκλοφοριακού, πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.
• Ο πεζόδρομος Κλαδισός – Χρυσή Ακτή – Άγιοι Απόστολοι.
• Η αναδιαμόρφωση της Πλατείας 1866, οι αναπλάσεις στη Νέα Χώρα.
• Το Ιατρείο Ζώων.
• Η συνέχιση των πεζοδρομήσεων στην παλιά πόλη (π.χ. Χάληδων).
Και τόσα άλλα μικρά και μεγαλύτερα που θα συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και σήμερα, δύο χρόνια μετά, μοιάζουν ξεχασμένα».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή