Τα σχέδια αξιοποίησης της πρώην Γαλλικής Σχολής από το Πολυτεχνείο Κρήτης

gallikh-sxolh4-ok

Την αξιοποίηση του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής σχεδιάζει η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχοντας ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο με στόχο, συν τοις άλλοις, να συμβάλλει στη μετατροπή της Χαλέπας στη συνοικία μουσείων των Χανίων, αναβαθμίζοντας έτσι περαιτέρω τη συγκεκριμένη ιστορική γειτονιά και δίδοντας μια άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν της πόλης.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Ιδρύματος, Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος μίλησε στο HANIA.news, αυτό μπορεί να επιτευχθεί προσδίδοντας έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα στην πρώην Γαλλική Σχολή, μέσω:

Φιλοξενίας σημαντικών συλλογών.

Αναβάθμισης των δύο αιθουσών συνεδριάσεων/τελετών του κτηρίου, οι οποίες, σε συνέργεια με τις υποδομές του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, αλλά και της πόλης των Χανίων (συνέδρια με παράλληλες συνεδρίες).

Λειτουργίας καφέ/εστιατορίου στον προαύλιο χώρο και πανέμορφο κήπο της, αποφέροντας έσοδα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ανακουφίζοντας το Ίδρυμα τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι «σήμερα, μπροστά στην πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζουμε, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τουριστικά τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς μας, και να φωνάξουμε την εθνική μας ταυτότητα» και πρόσθεσε ότι «το κεντρικό θέμα των συλλογών που μπορούν να φιλοξενηθούν στη Γαλλική σχολή θα πρέπει να είναι λαογραφικού – ιστορικού χαρακτήρα, κάτι που αρμόζει στην ιστορία των κτηρίων της περιοχής και εξυπηρετεί υπάρχουσες ανάγκες της πόλης».

gallikh-sxolh5

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συλλογές αυτές μπορούν να αναδειχθούν και να συνδεθούν με το Πολυτεχνείο καλύτερα μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και περιλαμβάνουν:

• Τη λαογραφική συλλογή Φραντζεσκάκη, δωρεά της Ελένης Φραντζεσκάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ειδών ρουχισμού λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και φυλάσσεται σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

• Τη συλλογή της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), η οποία περιλαμβάνει σημαντικής αξίας αντικείμενα, τόσο ιστορικού χαρακτήρα, όπως μεταλλική κάλπη από τις αρχές του 1900, πολύγραφο αντίστασης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και λαογραφικού χαρακτήρα. Η διοίκηση της ΙΛΑΕΚ είναι εν γνώσει της πρότασής μας για τη φιλοξενία του υλικού της στον προτεινόμενο χώρο και στηρίζει ένθερμα το εγχείρημα. Μάλιστα, σήμερα υλικό της ΙΛΑΕΚ έχει αποθηκευτεί και φυλάσσεται σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Άλλες ιδιωτικές συλλογές, οι οποίες σήμερα είτε δεν εκτίθενται, ή χρησιμοποιούν χώρους που δεν αναδεικνύουν την αξία του υλικού. Αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν με τη μορφή δανεισμού, περιστασιακά ή και μόνιμα.

gallikh-sxolh2

ΠΡΩΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε, ακόμη, ότι «παράλληλα με τις λαογραφικές συλλογές, το κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής μπορεί να συμβάλλει ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (Ι.Α.Κ.), το οποίο ιδρύθηκε το 1920 και θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά Αρχεία της χώρας. Καλύπτει όλη την Κρήτη και υπολογίζεται σε περίπου 1.000.000 σημαντικότατα έγγραφα και ντοκουμέντα από το 1821 μέχρι σήμερα. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει περίπου 10.000 τίτλους βιβλίων ιστορικού, λαογραφικού ή άλλου περιεχομένου, εκδόσεις παλαιές, πολύτιμες και σπάνιες, αλλά και νεότερα σημαντικά βιβλία, όπως και μεγάλη φωτογραφική συλλογή με σπάνιες φωτογραφίες απ τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Παράλληλα με το αρχειακό υλικό, φιλοξενεί μουσειακό, ιστορικό και λαογραφικό τμήμα με εκθέματα. Σήμερα, το Ι.Α.Κ. επιτελεί το έργο αυτό στριμωγμένο και με ελάχιστους πόρους. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ι.Α.Κ., η οποία θα μπορούσε να είναι συνδιαχειριστής ή και συνιδρυτής του φορέα λειτουργίας του Μουσείου, το κτήριο της Γαλλικής Σχολής θα μπορούσε να αναδείξει τον πλούτο του Ι.Α.Κ. και να τον κάνει κοινωνό σε όλους τους πολίτες μέσω ψηφιακών βιβλιοθηκών εκτιθέμενων στους χώρους του μουσείου αλλά και μέσω της περιοδικής θεματικής έκθεσης του υλικού του Ι.Α.Κ.», επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε στραφεί αρχικά στον Δήμο Χανίων, με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, η τελική πρόταση που ανακοίνωσε ο Δήμος πριν από λίγες ημέρες, δεν περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να στρέφεται, πλέον, στην Περιφέρεια, με τον κ. Διγαλάκη να σημειώνει στο HANIA.news ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι «κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ».

gallikh-sxolh3

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε, ακόμη, ότι η συγκεκριμένη πρόταση στο σύνολό της «είναι συνυφασμένη με την ανάγκη ανάπλασης και ανάδειξης των ιστορικών μνημείων της Χαλέπας. Η πρώην Γαλλική Σχολή συνορεύει με το επονομαζόμενο “παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου” και την οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου αμέσως μετά. Τα τρία αυτά κτήρια αποτελούν μαζί ένα σύμπλεγμα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας της πόλης των Χανίων. Από τα τρία αυτά κτίρια, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της οικίας του Βενιζέλου και η μετατροπή της σε μουσειακό χώρο και χώρο ιστορικής μνήμης, που δίνει την πολιτική και ανθρώπινη διάσταση του μεγαλύτερου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας. Το κτήριο αυτό σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο. Παράλληλα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων κατασκευάστηκε στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Χατζηδάκη, στη συνοικία της Χαλέπας, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τη Γαλλική Σχολή και την οικία του Ελ. Βενιζέλου. Έτσι ξαφνικά, σε μια ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, η εκλεκτή συνοικία της Χαλέπας και η περιοχή με την πιο ενδιαφέρουσα σύγχρονη ιστορία, μπαίνει ξανά στο επίκεντρο και γίνεται πόλος έλξης, όχι μόνο των συμπολιτών μας, αλλά και όλων των ξένων που επισκέπτονται τον τόπο μας και θέλουν να αποκομίσουν κι άλλες εικόνες και βιώματα, πέραν των ωραίων παραλιών μας. Στις σύγχρονες πόλεις υπάρχει η τάση συγκέντρωσης δραστηριοτήτων σε συνοικίες τους. Συνοικίες μουσείων δημιουργούνται σε πόλεις τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βόρειας Αμερικής. Στη μετατροπή της Χαλέπας στη συνοικία μουσείων της πόλης των Χανίων μπορεί να συμβάλλει και το Πολυτεχνείο Κρήτης με το κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, αναβαθμίζοντας τη Χαλέπα και δίδοντας μια άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν της πόλης των Χανίων», υπογράμμισε ο Πρύτανης του Ιδρύματος.

gallikh-sxolh6

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το κεντρικό κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής κτίστηκε το 1858 για λογαριασμό Αιγύπτιου έμπορου. Το τάγμα των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Καθολικής Εκκλησίας το αγόρασε το 1895 για να στεγάσει τις ανάγκες της Γαλλικής Σχολής. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 8.746 τ.μ. Το διώροφο αρχικό κτίσμα της Γαλλικής Σχολής που αγόρασαν οι καλόγριες, είναι το τμήμα με το αέτωμα, το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Αργότερα, για τις ανάγκες του εκπαιδευτηρίου, χτισθήκαν οι πλαϊνές πτέρυγες με επιπλέον αίθουσες. Στη Σχολή διδάχτηκαν την τότε διεθνή γλώσσα πολλές γενεές κοριτσιών. Η Γαλλική Σχολή συνέχισε την εκπαιδευτική και φιλανθρωπική λειτουργία της έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε και πουλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ στη συνέχεια η ιδιοκτησία του κτηρίου πέρασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μέχρι το φθινόπωρο του 2004, το κτήριο λειτουργούσε ως συνεδριακό κέντρο, οπότε έγινε γενική ανακαίνιση, ώστε να υποδεχθεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο στεγάστηκε εκεί έως το φθινόπωρο του 2013.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή