Κατέβασαν ρολά 600 καταστήματα στην Πόλη λόγω έλλειψης τουριστών

kapali-tsarsi

Μαραζώνει η Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης (το γνωστό στους Ελληνες επισκέπτες Καπαλί Τσαρσί), που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα καθώς έχει ιστορία 550 ετών και περιλαμβάνει 3.600 καταστήματα. Σύμφωνα με τη «Hürriyet» 600 από αυτά έχουν βάλει λουκέτο.

Τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν πλήξει την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μείωσαν τις αφίξεις κατά 40-45%, με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες να κατεβάσουν τα ρολά.

O πρόεδρος των καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Χασάν Φιράτ προβλέπει χειρότερες μέρες. Τονίζει πως «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει τουλάχιστον 1.000 καταστήματα, διότι έχουν πέσει οι τζίροι και τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη».

Ο ίδιος αναφέρει πως βασικός λόγος είναι η ραγδαία μείωση στις κρουαζιέρες. Ολοι οι επιβάτες των πλοίων έρχονταν στην αγορά. Επίσης ακυρώθηκαν δεκάδες συνέδρια. «Εκεί που λέγαμε πως θα περάσουν οι δύσκολες μέρες ήρθε και η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το κακό».

Σε καλές εποχές την Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης επισκέπτονταν καθημερινά περίπου 500.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι τουρίστες. Τα ενοίκια ξεπερνούσαν ακόμα και τα 3.500 δολάρια το τ.μ.

Το 2015 στην Κωνσταντινούπολη είχαν δέσει 345 κρουαζιερόπλοια με 100.734 τουρίστες. Όμως τους πρώτους 9 μήνες του 2016 έδεσαν μόλις 45 κρουαζιερόπλοια με 38.636 επιβάτες! Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο 2016 μόνο 910 χιλιάδες τουρίστες επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη έναντι του 1, 33 εκατομμυρίου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑ

Η Hürriyet αναφέρει ακόμη πως λόγω της καθίζησης του τουρισμού πολλές αλυσίδες ένδυσης και καφετέριες κλείνουν τα υποκαταστήματά τους στο Πέρα, δηλαδή τον βασικότερο τουριστικό προορισμό της Κωνσταντινούπολης. Στην ίδια περιοχή έβαλαν λουκέτο υποκαταστήματα τραπεζών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο στα ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχουν 45.000 κλίνες από τις οποίες το 80% παραμένουν άδειες.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή