Νέα χρονιά με μελάνι και… ταξίδια στον χρόνο στο Μουσείο Τυπογραφίας

moyseio-typografias-programmata

Πολύ μελάνι, άπειρα χαρτιά, μηχανήματα που δεν σταματούν να τυπώνουν, ένα υπέροχο παραμύθι γραμμένο ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας και «ταξίδια» στο παρελθόν: στην εποχή του Γουτεμβέργιου 600 χρόνια πριν, και άλλα, ακόμα μακρινότερα στην προϊστορική εποχή του δίσκου της Φαιστού!

Αυτό είναι το «σκηνικό» των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων, στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, που ξεκίνησαν πριν από μερικές μέρες και γέμισαν το μουσειο χαρούμενα προσωπάκια και παιδικές φωνούλες.

Ηδη, το μουσείο έχουν επισκεφθεί τάξεις του 2ου δημοτικού σχολείου Νέας Κυδωνίας, το δημοτικό σχολείο Βατόλακου, τάξεις του δημοτικού σχολείου Τσικαλαριών και τα παιδάκια από τον «παιδόκηπο».

Για τη σχολική χρονιά 2016-2017 το Μουσείο Τυπογραφίας προσφέρει ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, φτιαγμένα με πολύ φροντίδα, για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, από τα οποία οι δάσκαλοι λαο οι καθηγητές καλούνται να διαλέξουν εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις της κάθε τάξης.

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τυπογραφίας είναι τα παρακάτω:

«Τα αποτυπώματα μιας κουκίδας»

Αφορά ομάδες παιδιών προνηπίου, νηπίου και πρώτης δημοτικού.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης για την Αειφορία και είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι που η γνωστή συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη έγραψε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας. Τί είναι μουσείο; Και πώς «ταξιδεύουμε στον χρόνο» περνώντας τις πόρτες του;

Ποια είναι τα «υλικά» της τυπογραφίας; Πώς και γιατί τυπώνουμε; Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο και την τέχνη της τυπογραφίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε κινητικές και εικαστικές δραστηριότητες. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά τυπώνουν το «τέλος» του παραμυθιού και το παίρνουν μαζί τους, ενθύμιο από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.

«Ο δικός μας δίσκος της Φαιστού»

Αφορά ομάδες παιδιών 2ας, 3ης και 4ης Δημοτικού

Ο δίσκος της Φαιστού θεωρείται το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας, αφού έχει αποδειχτεί από ερευνητές και επιστήμονες ότι τα ιδεογράμματα που περιέχει είναι αποτυπωμένα με σφραγίδες. Το πρόγραμμα εστιάζει σ’ αυτήν ακριβώς τη διάσταση του δίσκου, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να παρατηρήσουν με προσοχή τα μυστηριώδη σύμβολα, αλλά και να κάνουν εικασίες για τη σημασία τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά παροτρύνονται να δημιουργήσουν δικά τους ιδεογράμματα, χρησιμοποιώντας μια παλέτα απλών γραμμικών σχεδίων. Αφού καταλήξουν στο νόημα κάθε συμβόλου, οι μικροί μαθητές φτιάχνουν όλοι μαζί έναν δικό τους δίσκο της Φαιστού.

Στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την ιστορική αξία του δίσκου της Φαιστού, να αντιληφθούν την έννοια των ιδεογραμμάτων και να εκφραστούν δημιουργικά, γνωρίζοντας ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού.

«Ο Γουτεμβέργιος και η Τυπογραφία»

Αφορά ομάδες παιδιών 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού.

Το πρόγραμμα είναι βιωματικό και επιδιώκει να οδηγήσει τα παιδιά σε έναν «διάλογο» με τον Γουτεμβέργιο και την εποχή του. Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, με στοχευμένες δράσεις, ασκήσεις και συζητήσεις, διερευνούμε μαζί με τα παιδιά: Πώς συνέλαβε ο Γουτεμβέργιος την πρωτοποριακή για την εποχή του ιδέα της τυπογραφίας;

Ποια ανάγκη θέλησε να καλύψει;Ποια είναι η σημασία αυτής της εφεύρεσης; Στόχος του προγράμματος είναι να εμβαθύνουμε στην αξία του βιβλίου και να δώσουμε στα παιδιά ώθηση προς την ανάγνωση βιβλίων.

«Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει»

Αφορά ομάδες παιδιών 2ας έως 6ης Δημοτικού.

Πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα; Τι ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος; Γιατί οι τυπογράφοι εργάζονται -συνήθως- μετά τα μεσάνυχτα; Και ποια είναι η μεγαλύτερη «καταστροφή» που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο;Ενα βιωματικό πρόγραμμα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα και να μάθει τα παιδιά τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τυπογράφου με δράσεις, ξενάγηση, βίντεο και συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα φτιάξουν (σε ομάδες) την δική τους εφημερίδα, θα ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και θα τυπώσουν σε αυθεντικό τυπογραφικό μηχάνημα του 1835! Επίσης θα παρακολουθήσουν ένα μικρό (5λεπτο) βίντεο, με τη λειτουργία του σύγχρονου τυπογραφείου των «Χανιώτικων νέων».

Κείμενο και εικόνα – μια αισθητική προσέγγιση

Αφορά ομάδες παιδιών α’, β’ και γ’ γυμνασίου

Το πρόγραμμα συνδυάζει τεχνικές εικαστικής έκφρασης και κατανόησης κειμένου, επιδιώκοντας να οδηγήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τη σχέση μορφής και περιεχομένου. Με στοχευμένες δράσεις, ασκήσεις και συζητήσεις θα αναρωτηθούμε μαζί με τα παιδιά: Πόσες διαφορετικές αναγνώσεις χωράνε σε ένα ποίημα; Πώς ένα κείμενο συνδιαλέγεται με μια εικόνα; Τι μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά μας η φράση ενός φιλοσόφου, ένα εικαστικό έργο ή ένα ποίημα;

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μια ώθηση προς την αισθητική απόλαυση της τέχνης, αλλά και κάποια εργαλεία για μια διαφορετική ανάγνωση των οπτικών ερεθισμάτων που δέχονται καθημερινά.

Παράλληλα, στο Μουσείο Τυπογραφίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν:

• Στην Ιστορία της Γραφής (περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών του γραφίστα – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου)
• Στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Τυπογραφίας (ξενάγηση στο Μουσείο, εκτύπωση σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, προβολή σχετικών βίντεο)
• Στην γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο με ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες, και για να κλείσετε κάποιο πρόγραμμα επικοινωνήστε στο τηλ.: 28210 80090, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 16:00.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή