Πώς γλίτωσαν από τις φλόγες τα Φαλάσαρνα

fotia-falasarna1

Υστερα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έθεσαν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που απείλησε έναν από τους πλέον δημοφιλείς –τουριστικά- προορισμούς, όπως είναι τα Φαλάσαρνα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Καβούσι, και λόγω των ισχυρών ανέμων απείλησε τα σπίτια των οικισμών, Αρμό, Μουράκι, Αγ. Κωνσταντίνο, αλλά και καταστήματα που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές.  Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι φλόγες να «περάσουν» στις κατοικημένες περιοχές, ενώ έκλεισε για όλα τα οχήματα και ο επαρχιακός δρόμος Φαλάσαρνα – Πλάτανος.

Όπως δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, που διέκοψε την άδεια του για να συντονίσει την όλη επιχείρηση «ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση 7-8 μποφόρ. Επίσης, υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και η προσπάθειά μας ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μη χαθούν περιουσίες».

 foia-falasarna2

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φλόγες αποτέφρωσαν βλάστηση σε έκταση άνω των 150 στρεμμάτων, μεγάλη έκταση με ελαιόδεντρα, θερμοκήπια και αμπέλια.  Επίσης έπαθαν σοβαρές ζημιές αγροτικά μηχανήματα και ένα μηχάνημα έργων οδοποιίας.

Το σχέδιο της Π.Υ. με την δημιουργία ζωνών προστασίας των οικισμών και επιχειρήσεων της περιοχής, αποδείχθηκε όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και σωτήριο, καθώς αν η φωτιά δεν εγκλωβιζόταν στη περιοχή και -λόγω των νοτίων ανέμων- κατευθυνόταν προς τα Φαλάσαρνα, η καταστροφή σε καλλιέργειες και τουριστικές μονάδες θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία της περιοχής. Πάντως όλη μέρα χθες πεζοπόρα τμήματα «χτένιζαν» την περιοχή, ώστε να σβήσουν τυχόν μικρές εστίες, ενώ στην περιοχή παραμένει και δύναμη της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή