Ενέργεια | «Γερό μπάσιμο» των ιδιωτών παραγωγών στην Κρήτη

deh-reyma

Με το δεξί αποβιβάστηκαν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού στην Κρήτη, το πρώτο μη διασυνδεμένο νησί στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Τον περασμένο Αύγουστο, τον δεύτερο δηλαδή μήνα από το άνοιγμα της αγοράς αυτής, το ποσοστό τους ανήλθε σε περίπου 3%.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το δίκτυο της Κρήτης και των άλλων νησιών, τον περασμένο Ιούλιο, τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο μπορούσαν να ασκήσουν δραστηριότητα, το ποσοστό των ιδιωτών ήταν 0, 7% της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στο 2, 85%.

Στην αγορά της Κρήτης, εκτός της ΔΕΗ συμμετέχουν οι εταιρείες Protergia, HΡΩΝ, Elpedison, GREEN, NRG, Volterra, WATT & VOLT. H ιδιωτική εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο στη νέα αγορά είναι η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου με 1, 12%. Ακολουθεί η ΗΡΩΝ της ΤΕΡΝΑ με 0, 79%, η NRG με 0, 69% και η Elpedison (θυγατρική ΕΛ.ΠΕ.-Edison ) με 0, 138%.

Τα μερίδια των παραπάνω εταιρειών στο διασυνδεμένο σύστημα τον Αύγουστο ήταν αντιστοίχως 2, 53%, 2, 72%, 0, 84% και 2, 16% και της ΔΕH 89, 83%. Για το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, υπάρχει συνολικά περαιτέρω αύξηση των μεριδίων των ιδιωτών, με αυτό της ΔΕH να κινείται στο 88%.

Το εντυπωσιακό άνοιγμα των ιδιωτών προμηθευτών στην Κρήτη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη στο euro2day.gr, θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη από τις περισσότερες εταιρείες επιθετικών πολιτικών μάρκετινγκ τις οποίες εφαρμόζουν, με επιτυχία όπως φαίνεται, στο διασυνδεμένο σύστημα. Οπότε αντίστοιχες πρακτικές εφάρμοσαν και στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υψηλότερα ποσοστά τους οι ιδιώτες τα έχουν στη μέση τάση, δηλαδή σε σχετικά μεγάλους καταναλωτές που είναι ξενοδοχεία, βιομηχανίες, λατομεία κλπ.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, όπως και της Ρόδου, που θα ακολουθήσει, αποτελούσε αίτημα της αγοράς εδώ και χρόνια. Η ύπαρξη μεγάλων τουριστικών μονάδων στα νησιά αυτά, η λειτουργία τους έως και εννέα μήνες το χρόνο, όπως και η ένταξη τους σε «αλυσίδες», αποτελούν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ιδιώτες προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα, ιδίως όταν έχουν στο πελατολόγιο τους μονάδες των ίδιων αλυσίδων που βρίσκονται στο διασυνδεμένο σύστημα.

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Η τυπική διαδικασία για τη συμμετοχή ιδιωτών στην αγορά της Κρήτης ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν προσκλήθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ οι προμηθευτές να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εκπροσώπων Φορτίου. Ωστόσο η προεργασία πέρασε από διαδοχικές φάσεις με μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο Κώδικας Μη Διασυνδεμένων Νησιών, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία αγοράς, τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ πραγματοποιήθηκε και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια θα είναι τα νησιά οι καταναλωτές των οποίων θα μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή, με βάση το ύψος της ζήτησης σε κάθε νησί.

Ωστόσο οι αναγκαίες μεθοδολογίες για τη λειτουργία της αγοράς στα μη διασυνδεμένα νησιά εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ μόλις τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές ότι το άνοιγμα της αγοράς της Κρήτης ξεκινάει στις 21 Ιουνίου 2016.

Πηγή: euro2day.gr

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή