«Η Κρήτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη σύνδεση επιχειρηματικότητας – έρευνας»

arnaoytakis-espa

Η Κρήτη έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ τόνισε ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής, στη διάρκεια της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020», που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Ο κ. Κορκολής επεσήμανε ότι «συνολικά έχουμε 2, 1 δισ. ευρώ σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα, δημόσιες συμβάσεις που σήμερα είναι ενεργοποιημένες. Το προσεχές διάστημα με την Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσουμε δράσεις επιχειρηματικότητας, και νέα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, στις δράσεις περιβάλλοντος. Εκτός από την απορρόφηση μας ενδιαφέρει και η ποιότητα των έργων, αυτή είναι που θα φέρει την προστιθέμενη αξία, και επομένως η καλή συνεργασία και η γρήγορη ωρίμανση των έργων θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα».

Και πρόσθεσε: «Η Προγραμματική Περίοδος δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στη διασύνδεσή της με την έρευνα όπου η Κρήτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης στις δράσεις περιβάλλοντος, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, στις δράσεις ανακούφισης των επιπτώσεων της κρίσης. Είμαι ικανοποιημένος από τις απορροφήσεις της Περιφέρειας Κρήτης όπως και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ όπου η Περιφέρεια Κρήτης απορρόφησε το σύνολο των χρημάτων, και μάλιστα με ένα ποσοστό ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα έχουν εξειδικευτεί δράσεις προϋπολογισμού 187 εκ. Ευρώ και η έγκριση εξειδίκευσης δράσεων προϋπολογισμού 90, 5 εκ. Ευρώ με το συνολικό ποσοστό εξειδικευμένων δράσεων, για τις οποίες μπορούν να εκδοθούν προσκλήσεις, να φθάνουν το 64% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βουλευτών, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, στελεχών Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα στο νέο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 50 έργα προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος, ενώ με την έγκριση της εξειδίκευσης αναμένεται η περαιτέρω επιτάχυνση της ένταξης έργων στο πρόγραμμα και η αύξηση της απορρόφησης.

arnaoytakis-espa2

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη ήδη έχει ενεργοποιήσει το 30% του προγράμματος της και σήμερα με την εξειδίκευση που θα γίνει έχουμε ακόμα 90, 5 εκ. ευρώ για τα οποία θα βγάλουμε προσκλήσεις στην ύδρευση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον πολιτισμό και διάφορες άλλες δράσεις ούτως ώστε να φτάσουμε κοντά στο 65% του όλου προγράμματος μέσα στο χρόνο».

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον κ. Γιώργο Σταθάκη, τον κ. Αλέξη Χαρίτση, τον κ. Κορκολή, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, την προϊσταμένη Μαρία Κασωτάκη, καθώς και τα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των Δήμων, όπως επίσης και τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου.

«Για να πάει καλά ένα πρόγραμμα χρειάζεται συνεργασία, η συνέργεια όλων. Το 80% του προγράμματος θα κατευθυνθεί στους Δήμους, πρέπει να υπάρχει εξαίρετη συνεργασία με όλους τους δήμους για να μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη περίοδο, επενδύονται αρκετοί πόροι στην έρευνα, στην καινοτομία, στη τεχνολογία, στην “έξυπνη εξειδίκευση”. Πιστεύω ότι θα είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που θα υλοποιήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι να απορροφούμε χρηματοδοτήσεις για έργα σε όλους τους δήμους και το τονίζω αυτό. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τα αγροτικά προγράμματα που η Περιφέρεια θα έχει περίπου το 35%, δράσεις που αφορούν μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα για τους νέους αγρότες για σχέδια βελτίωσης, δράσεις του leader κ.α. Για όλα αυτά χρειάζονται συνεργασίες, στοχεύσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ 2014 – 2020» συζητήθηκαν αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η έξυπνη εξειδίκευση, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, η εκπλήρωση των αιρεσιμοτήτων, το πρόγραμμα επικοινωνίας και προβολής του προγράμματος και η αξιολόγησή του.

arnaoytakis-espa3

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή