Στ. Πατεράκης: Ο ελληνικός τουρισμός είναι στον «αυτόματο πιλότο»

paterakis-stayros

Στον «αυτόματο πιλότο» βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος άντεξε για άλλη μία χρονιά, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον τριτογενή τομέα, κυρίως με την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και το έλλειμμα σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού, όπως επεσήμανε σήμερα ο επιχειρηματίας Σταύρος Πατεράκης, μιλώντας στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Meet Nature – A tourism product for Seniors to experience nature through creative and playfull learning», στο πλαίσιο του οποίου άτομα τρίτης ηλικίας (άνω των 55 ετών) ήλθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των Χανίων.

Eταίροι του προγράμματος είναι το ταξιδιωτικό γραφείο SPA TOURS, ως επικεφαλής/συντονιστής εταίρος, ο Δήμος Χανίων, η Ένωση Ατόμων Τρίτης Ηλικίας «E-SENIORS – INITIATION DES SENIORS AUX NTIC ASSOCIATION» από τη Γαλλία (Παρίσι), η Ένωση Ατόμων Τρίτης Ηλικίας «ZIVOT 90» από την Τσεχία (Praha) και το ταξιδιωτικό γραφείο «MERAK VIAGGI S.A.S.» από την Ιταλία (Μιλάνο).

Ο κ. Πατεράκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χρήζει πανεπιστημιακής μελέτης το φαινόμενο “Ελλάδα και Τουρισμός”. Και συγκεκριμένα, το πώς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα να διαλύσουμε τη μοναδική πηγή εσόδων τη βαριά μας βιομηχανία, τη μοναδική μας βιομηχανία. Περιέργως οι ξένοι αντιστέκονται και συνεχίζουν να έρχονται. Μέχρι πότε όμως; Όπως βλέπουμε και φέτος με τα συνεχιζόμενα capital control και με τα τόσα αρνητικά δημοσιεύματα, κάποια αληθινά κάποια όχι, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην περιοχή μας με τις απειλές στην Ευρώπη και στον κόσμο και γενικώς με την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ο τουρισμός μας, ο ελληνικός τουρισμός άντεξε, δεν ακολουθώ τις κυβερνητικές δηλώσεις περί ρεκόρ τουρισμού και τα τοιαύτα, αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση των αδαών», σημείωσε ο κ. Πατεράκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς το κράτος δεν κάνει τίποτα απολύτως και όχι μόνο δεν κάνει αλλά αυξάνει τους άμεσους (ΦΠΑ) αλλά και τους έμμεσους φόρους (29% + ασφαλιστικό + 100% προκαταβολή). Δεν υπάρχει αναπτυξιακό πρόγραμμα και αυτά που αναγκαστήκαν να δώσουν (όπως το Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά) βρίσκουν προσκόμματα και δεν προχωρεί όσο πρέπει η επένδυση αυτή όπως και με την επένδυση Αφάντου της Ρόδου και αρκετές άλλες. Οι παλαιότεροί μας, ως σοφότεροι, έλεγαν “αν δεν δώσεις δεν παίρνεις”. Εμείς δυστυχώς δεν θέλουμε να δώσουμε και ευελπιστούμε να πάρουμε (ακόμα και να πάρουμε κάτι όπως τώρα, το όφελος θα είναι συγκυριακό). Εμείς όμως, λόγω του ότι ο τουρισμός μας είναι η βαριά μας βιομηχανία (ίσως και η μόνη πλέον), πρέπει να βλέπουμε μπροστά… μακρύτερα, πολύ μακρύτερα από τη μύτη μας και τον μικρόκοσμό μας».

ENETIKO-LIMANI-XANION1

Ο κ. Πατεράκης σημείωσε, ακόμη, ότι «έχουμε τόσα assets, για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια λέξη που τρέχει τελευταίως στα μίντια. Παραδείγματος χάριν, το δημοσίευμα του BBC ότι οι πήλινοι πολεμιστές στη μακρινή Κίνα μπορεί και να είχαν στηριχθεί σε ελληνική τεχνογνωσία κατά την κατασκευή τους, ακόμα και ανακρίβεια να είναι (που δεν είναι), προβάλλουν την Ελλάδα παγκοσμίως και θετικά. Επίσης θέλω να αναφέρω την πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης στους κάτοικους της Μυτιλήνης… Δεν μιλώ για τις πάμπολλες αναφορές στο TripAdvisor και σε άλλες πλατφόρμες του τουρισμού που βρίσκουν στην Ελλάδα:

• Τις καλύτερες παράλιες στον κόσμο (αρκετές στην Κρήτη μας).
• Τα καλύτερα νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος, Κρήτη).
• Μία από τις καλύτερες διατροφές στον κόσμο (την κρητική διατροφή).

Όπως επίσης, τελευταίως, η καναδική εφημερίδα “The Globe and Mail” παρουσίασε 6 προορισμούς, οι οποίοι όπως γράφει είναι εξαίρετοι για το φθινόπωρο και δεν βλάπτουν την τσέπη του ταξιδιώτη. Pitlochry (Πίτλοχρυ) Σκωτίας, Αλσατία Γαλλίας, Κρήτη, Vaud Ελβετίας, Natisone Valley Ιταλίας, και ακτή Bohuslan (Μπόχουσλαν) Σουηδίας. Για την Κρήτη μας αναφέρει ότι ίσως δεν απαιτείται καν μπουφάν και ότι η θάλασσά μας δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, αλλά επίσης κι ότι έχει διάσημα βουνά και χωριά που προσφέρουν εξαίρετο φαγητό», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.

Και πρόσθεσε: «Και όλα αυτά με μικρή ή καθόλου βοήθεια από το κράτος (πολλές φορές και αρνητισμό) και με μεγάλη γραφειοκρατία. Εδώ πρέπει να σας δώσω μια πληροφορία την οποία διάβασα στον διεθνή Τύπο: μια εταιρεία χαμηλού κόστους θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε 21 κεντρικά αεροδρόμια αλλά και σε 23 περιφερειακά αεροδρόμια στη γείτονα χώρα Ιταλία, μετά από απόφαση του ιδίου του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να μην εφαρμόσει την αύξηση 2, 50 ευρώ στον δημοτικό φόρο, ο οποίος θα μετακυλιόταν στο φόρο επιβίβασης. Αυτό αμέσως μεταφράζεται από την εν λόγω εταιρεία σε 3 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες που ισοδυναμεί με 10% και 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Μπράβο στους Ιταλούς! Εμείς όταν ρωτηθήκαμε (η κα υπουργός Τουρισμού) από την εν λόγω εταιρεία για μείωση του σπατόσημου δήλωσε αναρμόδια! Έτσι δεν κάνουμε τουρισμό».

AERODROMIO-XANION

Ο κ. Πατεράκης έκανε λόγο για «λιγοστή βοήθεια από την Περιφέρεια (εδώ όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν, μιας και το κράτος παραβλέπει την τουριστική ανάπτυξη (π.χ. ΒΟΑΚ χρόνια πολλά η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι ιδιαιτέρως του βορείου άξονα φωνάζουν, αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”)» και εξήρε «τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο του τουρισμού (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια – ταβέρνες, αλλά και στους απλούς Έλληνες μικροεπιχειρηματίες που με τον τρόπο τους έμμεσα βοηθούν το τουριστικό πακέτο (ο περιπτεράς που θα δώσεις μια πληροφορία σε ένα ξένο επισκέπτη με χαμόγελο, ο ευγενικός ταξιτζής, ο ευγενικός υπάλληλος, αυτά βοηθούν τα μάλα τον τουρισμό, ένα κέρασμα σε ένα καφενείο στην ενδοχώρα και αυτό είναι ένα συν. Όλα αυτά κάνουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη, να κρατεί ακόμα καλά (και ευτυχώς διότι είναι το μόνο που μας έμεινε)», κατέληξε ο κ. Πατεράκης.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή