Μετωπική σύγκρουση στο Δ.Σ. Χανίων για ένα δάνειο

dhmotiko-symboylio-xanion

Διαξιφισμοί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης για την αποδοχή των όρων που αφορούν στη λήψη τοκοχρεωλυτικού δανείου αναχρηματοδότησης ήδη συναφθέντων δανείων του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Δημοτική Αρχή, διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Μιχάλη Βλαχάκη, γνωστοποίησε ότι το συνολικό ποσό των παλαιών δανείων ανέρχεται σε 4.208.703 ευρώ με σημερινό επιτόκιο 5, 9%, ενώ το νέο δάνειο θα έχει επιτόκιο 4, 3% (συνδεμένο με το Euribor) και η χρονική του διάρκεια θα είναι 15 έτη, με αποτέλεσμα ο Δήμος να καταβάλει σημαντικά χαμηλότερες δόσεις ετησίως, συγκριτικά με ό, τι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο κ. Βλαχάκης σημείωσε ότι το υπόλοιπο των παλαιών δανείων και ο χρόνος αποπληρωμής τους, ανά -πρώην- Δήμο έχουν ως εξής:

• Ελευθερίου Βενιζέλου: 2.000.000 ευρώ (2023).
• Σούδας: 2 δάνεια: 872.000 ευρώ (2022), 462.000 ευρώ (2024).
• Χανίων: 554.000 ευρώ (2020).
• Θερίσου: 261.000 ευρώ (2023).
• Νέας Κυδωνίας: 20.000 ευρώ (2017).

Μάλιστα, ο κ. Βλαχάκης σημείωσε ότι όλα τα δάνεια είχαν παρθεί για τη δημιουργία υποδομών (κτηρίων κ.λπ.), πλην της περίπτωσης του Δήμου Χανίων, που επρόκειτο για καταναλωτικό δάνειο, όπως επισημάνθηκε.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, όπως υπενθύμισε ο κ. Βλαχάκης, η λήψη του δανείου είχε ομόφωνα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στα τέλη του 2015, ενώ οι όροι του είχαν εγκριθεί κατά πλειοψηφία τον Αύγουστο του 2016. Επειδή, όμως, το θέμα δεν είχε περάσει τότε, σε πρώτη φάση, από την Οικονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται, τέθηκε εκ των υστέρων στο συγκεκριμένο όργανο και εν συνεχεία κατατέθηκε για εκ νέου για συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση! Ουσιαστικά, δηλαδή, οι όροι του δανείου συζητήθηκαν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Οι αντιδράσεις από την πλευρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να ελαφρύνει τα έξοδά της αυτή την περίοδο, επιβαρύνοντας, ωστόσο με σημαντικούς τόκους τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς του Δήμου Χανίων εξαιτίας της επιμήκυνσης του δανείου και της επέκτασής του στα 15 χρόνια. Σύμφωνα, δε, με τον Γιώργο Σχοινοπλοκάκη, η επιβάρυνση αυτή ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Την απορία της γιατί το Δήμος δεν πληρώνει τις υπάρχουσες δόσεις, από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι υπάρχει οικονομική ευρωστία, εξέφρασε η Νάνσυ Αγγελάκη, η οποία τόνισε ότι επιλέγεται η μετατόπιση οικονομικών βαρών στις μελλοντικές Δημοτικές Αρχές.

Για πρακτικές που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και οδήγησαν σε χρεοκοπία το ελληνικό κράτος έκανε λόγο ο Γιώργος Σχοινοπλοκάκης, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη συγκεκριμένη της επιλογή.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος ζήτησε ο Γιάννης Σαρρής, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος σύναψης νέου δανείου με 15ετή διάρκεια καθώς η συγκεκριμένη επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει περισσότερα χρήματα ο Δήμος, άρα οι δημότες.

Για «έγκλημα διαρκείας» έκανε λόγο ο Νίκος Παπαντωνάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το κράτος οφείλει ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Χανίων έχει δώσει τα αποθεματικά του και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δανείζει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων με υψηλά επιτόκια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των Δήμων.

Για εφαρμογή, από τον Δήμο Χανίων, των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα έκανε λόγο ο Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι, για άλλη μία φορά, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Απαντώντας στην κριτική όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τις κατηγόρησε για μικροπαραταξιακή λογική και υπενθύμισε ότι όταν, επί δημαρχίας Σκουλάκη, είχε αναληφθεί ανάλογη απόφαση η δική του δημοτική παράταξη είχε υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας, προτάσσοντας το καλό του Δήμου.

ΔΕΝ «ΠΕΡΑΣΑΝ» ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Τελικά, οι όροι του νέου δανείου δεν «πέρασαν» από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία (δηλαδή 25 ψήφοι), ενώ από τους 29 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας παρίσταντο οι 22, οι οποίοι υπερψήφισαν μεν την εισήγηση, ωστόσο οι ψήφοι τους δεν ήταν αρκετές καθώς οι παριστάμενοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Αποτέλεσμα; Το θέμα θα ξανακατατεθεί προς έγκριση το επόμενο διάστημα. Για τρίτη φορά!

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή