Χανιά | Ο Γρ. Αρχοντάκης παρουσιάζει -για πρώτη φορά- το ξενοδοχείο του για ΑμεΑ (εικόνες)

Πρωτοποριακό και οραματικό θεωρείται το ξενοδοχείο «ERIA Resort», που λειτουργεί εδώ και δεκατρία χρόνια στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά. Και αυτό γιατί απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τα οποία το επιλέγουν για να κάνουν τις διακοπές τους στα Χανιά και στην Κρήτη, έχοντας στη διάθεσή τους κάθε δυνατή ευκολία και υπηρεσία, με πρώτιστες την ασφάλεια και τη μετακίνηση!

Ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ο φαρμακοποιός – επιχειρηματίας -πρώην νομάρχης και πρώην αντιδήμαρχος Χανίων- Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος παρουσίασε, για πρώτη φορά, το ξενοδοχείο του, στο HANIA.news. Είχε προηγηθεί η απονομή του τρίτου βραβείου (bronze) στο ξενοδοχείο «ERIA Resort», στην κατηγορία των καλύτερων προσβάσιμων ξενοδοχείων στην Ελλάδα (Best Greek Accessibility Hotel & Resort), στο πλαίσιο των Greek Hospitality Awards 2016.

Ο κ. Αρχοντάκης μάς υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο, έχοντας στο πλευρό του τη διευθύντρια Διαμάντω Αποστολάκη (στη φωτογραφία ο κ. Αρχοντάκης, η κα Αποστολάκη και η συνεργάτιδά τους, εκ Σουηδίας, Kerstin Karlstedt). Μας ξενάγησαν στους χώρους του, μας εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας και επεσήμαναν ότι οι πελάτες του ξενοδοχείου είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις, τις παροχές και το σύνολο των υπηρεσιών, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων κρατήσεων, που ξεπερνούν το 55%!

Ακολούθως, ο κ. Αρχοντάκης μίλησε για το πώς μία ιδέα, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής (αρκετές από τις οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα), πήρε σάρκα και οστά, με αποτέλεσμα τη λειτουργία του ξενοδοχείου  «ERIA Resort».

eria7

Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ

Ο κ. Αρχοντάκης αποκάλυψε ότι «η ιδέα για τη δημιουργία του ξενοδοχείου ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επειδή είχα δραστηριότητα με εξοπλισμούς για ανάπηρους, για άτομα με ειδικές ανάγκες, έκανα συχνά ταξίδια στη Βόρεια Ευρώπη, σε εκθέσεις, για να εισάγω προϊόντα στην Ελλάδα. Εκεί, λοιπόν, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη στο πώς βλέπει η Βόρεια Ευρώπη και στο πώς βλέπει η Ελλάδα το θέμα των ατόμων με αναπηρία».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «η Βόρεια Ευρώπη το αντιμετωπίζει όπως πρέπει να το αντιμετωπίζει. Δηλαδή, ένα άτομο με αναπηρία δεν το αντιμετωπίζει με λύπηση και με διάθεση ελεημοσύνης, αλλά όπως όλους τους πολίτες της χώρας. Παρέχοντάς του, ασφαλώς, τις απαραίτητες διευκολύνσεις – την προσβασιμότητα, κυρίως, και τους εξοπλισμούς. Από την άλλη, όμως, έχει την απαίτηση από αυτό το άτομο να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας, να εργάζεται κ.λπ. Αυτή η αντιμετώπιση δημιουργεί στο άτομο με αναπηρία τη διάθεση να κάνει μια κανονικότατη ζωή, με το πρόβλημά του, με την ιδιαιτερότητά του. Θα εργαστεί το πρωί σε μία δουλειά που είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα πάει για φαγητό σ’ ένα εστιατόριο το βράδυ, θα ερωτευτεί, θα παντρευτεί και, βέβαια, θα ταξιδέψει. Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για να κάνει διακοπές ένα άτομο με αναπηρία, λόγω του κλίματος. Και αυτό γιατί όταν κάποιος έχει κινητική αναπηρία, το θερμοδυναμικό του σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Έχει ανάγκη τον ήλιο, τη ζέστη, υψηλές θερμοκρασίες, όχι πολύ υψηλές, αλλά τις θερμοκρασίες που έχουμε στην Κρήτη. Άρα, λοιπόν, η Κρήτη και τα Χανιά ήταν, κατά την άποψή μου διαχρονικά, ένας ιδανικός τόπος για να κάνει διακοπές ένα άτομο με αναπηρία».

eria28

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Την ώρα που συνομιλούσαμε με τον κ. Αρχοντάκη στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, μία ένοικος φρόντιζε -δίπλα στην πισίνα- τον γιο της, ένα παιδί στην εφηβεία, με εγκεφαλική παράλυση (όπως μάθαμε εκ των υστέρων), με το οποίο έκανε διακοπές στα Χανιά!

«Αδιανόητο να κάνει κάτι ανάλογο ένας Έλληνας;», ρωτήσαμε τον κ. Αρχοντάκη.

«Ναι», απάντησε. «Για έναν Έλληνα είναι όντως αδιανόητο. Ωστόσο, η κουλτούρα που έχουν οι Βορειοευρωπαίοι (Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Βρετανοί) σε τέτοια θέματα είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας. Το πρόβλημα υπάρχει, ζούνε με αυτό και, από ‘κει και πέρα, κάνουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κάποιος αυτό, αλλά στο ξενοδοχείο, τόσα χρόνια, έχω δει ανάπηρους να γνωρίζονται εδώ, να ερωτεύονται, να παντρεύονται, να κάνουν, δηλαδή, μια ζωή όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Απλώς δεν το βάζουν κάτω», υπογράμμισε.

eria2

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ… ΤΥΦΛΑ

Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι όταν αποφάσισε να προχωρήσει, τελικά, στην κατασκευή του ξενοδοχείου, ουσιαστικά βάδιζε στα… τυφλά. «Σιγά – σιγά τότε, χωρίς μέσα, χωρίς οδηγούς, χωρίς τεχνικά εγχειρίδια, άλλωστε δεν υπήρχε τίποτα στην Ελλάδα, άρχισα να το ψάχνω. Αγοράζοντας βιβλία από χώρες του εξωτερικού (Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία) άρχισα να δημιουργώ, στο μυαλό μου κατ’ αρχήν και μετά στο χαρτί μαζί με τη μηχανικό μου, αυτό που βλέπετε σήμερα. Το ξενοδοχείο δεν είναι αντιγραφή ενός άλλου ξενοδοχείου που λειτουργεί σε κάποια άλλη πόλη, σε κάποια άλλη χώρα. Είναι, από το μηδέν, σύλληψη, κατασκευή και λειτουργία δική μου και των συνεργατών μου, οι οποίοι εντάχθηκαν στην πορεία σε αυτό το κόνσεπτ. Πρέπει να πω ότι μετά από 13 χρόνια λειτουργίας ο σχεδιασμός, που έγινε πριν από 17 χρόνια περίπου, λειτουργεί πάρα πολύ καλά και με μεγάλη επιτυχία σε σχέση πάντα με τις διακοπές που προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

eria26

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε, ακόμη, ότι «το ξενοδοχείο προσφέρει τουρισμό, προσφέρει διακοπές, σε άτομα με κινητική αναπηρία και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης που έρχεται στο ξενοδοχείο έχει ένα περιβάλλον προσβάσιμο 100% σε όλους τους χώρους, είτε στο δωμάτιό του, είτε στο μπάνιο του, είτε στο μπαλκόνι του, είτε στη γυμναστήριο και στην πισίνα. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι. Σε όλους τους χώρους μπορεί να κινηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και παράλληλα η επιχείρηση προσφέρει πάρα πολλές διευκολύνσεις σε άτομα που επιθυμούν κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, προσφέρει πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, πρόγραμμα γυμναστικής, ενοικίαση εξοπλισμού (σκούτερ, μηχανοκίνητο καρότσι κ.λπ.), μεγάλη γκάμα από αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται είτε από εμάς, είτε από τους ίδιους τους πελάτες μας στους αθλητικούς χώρους – υποδομές που υπάρχουν καθώς και μεγάλη γκάμα από εκδρομές. Επίσης, η επιχείρηση προσφέρει μετακίνηση με τα δικά μας λεωφορεία, που είναι ειδικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν καθήμενους πελάτες σε αναπηρικό καρότσι. Πρέπει να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταγράψει και αρχειοθετήσει όλα τα προσβάσιμα μέρη για άτομα με αναπηρία στην Κρήτη. Έτσι ξέρουμε πού θα πάμε τον πελάτη για να περάσει καλά, χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ποια εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης έχουν προσβάσιμες τουαλέτες, πού υπάρχουν ράμπες. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε και έχουμε φτιάξει πρόγραμμα εκδρομών, αλλά λειτουργούμε και συμβουλευτικά, αν κάποιος θέλει να κινηθεί μόνος του. Έτσι, ο πελάτης φεύγει ικανοποιημένος είτε συνεργαστεί μ’ εμάς σε όλο το πρόγραμμα των διακοπών του, είτε κάνει κάτι μόνος του, αυτόνομα».

eria9

eria13

eria15

eria14

Το ξενοδοχείο, που προσφέρει πρωινό ή / και ημιδιατροφή, διαθέτει 2 σουίτες, 11 δωμάτια και συνολικά 30 κλίνες. Επίσης, διαθέτει χώρο για πρωινό – γεύμα, γυμναστήριο, χώρο για φυσικοθεραπείες, χώρο για υδρομασάζ, θερμαινόμενη πισίνα ειδικά για ΑμεΑ (στην οποία υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και με αναπηρικό καρότσι), εσωτερικό ασανσέρ (κατάλληλο για ΑμεΑ), μεγάλο εξωτερικό χώρο με πράσινο, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και μπότσια καθώς και γεννήτρια προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του, ακόμη και σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ειδικά για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία και των συνοδών τους διατίθενται δύο ειδικά λεωφορεία είκοσι θέσεων, «τα οποία έχουν υποστεί μετατροπή, με πιστοποίηση από την TUV. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι παίρνουν τον πελάτη καθήμενο στο αναπηρικό του καρότσι. Υπάρχει ηλεκτρική ράμπα που ανεβάζει τον πελάτη στο λεωφορείο και από ‘κει και πέρα κλειδώνει το καρότσι, με ειδικά συστήματα, στο λεωφορείο και απολαμβάνει την εκδρομή του καθήμενος στα αναπηρικό του καρότσι», σημειώνει ο κ. Αρχοντάκης.

eria22

eria3

eria8

eria11

eria10

eria16

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σήμερα, στο ξενοδοχείο εργάζονται δέκα άτομα. «Η ιδέα παραμένει μια ιδέα αν δεν βρεθούν τα κατάλληλα άτομα για να την υλοποιήσουν. Εγώ είχα μια ιδέα, με τους τεχνικούς συμβούλους τότε, τον αρχιτέκτονα Ηλία Χριστοδουλάκη και την πολιτικό μηχανικό Άντα Κοντοθανάση, και την υλοποιήσαμε. Από ‘κει και μετά, η ψυχή της επιχείρησης είναι η διευθύντρια -για 13 συνεχόμενα χρόνια- Διαμάντω Αποστολάκη. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο είπα τι θέλουμε να κάνουμε και το υλοποίησε σαν να ήταν μέσα στο μυαλό μου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και συνεχίζει να το υλοποιεί, να το στηρίζει, να το αγαπάει, να είναι όλη μέρα εδώ. Ουσιαστικά αυτή είναι η επιχείρηση. Εγώ το σκέφθηκα, το υλοποίησα με τους συνεργάτες μου κι έχω την υψηλή εποπτεία», ανέφερε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Αρχοντάκης.

eria18

ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΑμεΑ

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «η εξέλιξη αυτής της δουλειάς είναι ότι εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε δημιουργήσει το ERIA Travel. Ανήκει στην ίδια εταιρεία και είναι η επιχείρηση που παρέχει facilities και διευκολύνσεις σε πελάτες είτε μένουν στο ξενοδοχείο το δικό μας είτε μένουν αλλού. Μπορούμε να μεσολαβούμε προκειμένου ένας πελάτης μας να μισθώσει είτε ξενοδοχείο είτε σπίτι είτε βίλα είτε οτιδήποτε άλλο θέλει και μπορούμε, επίσης, να του παρέχουμε όλο το υποστηρικτικό πακέτο. Για παράδειγμα, μία οικογένεια, ένα μέλος της οποίας έχει αναπηρία, θέλει να κάνει διακοπές. Εμείς κλείνουμε τον χώρο που την ενδιαφέρει, αναλαμβάνουμε τις μετακινήσεις και είμαστε κοντά της συμβουλευτικά, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί και να έχει ό, τι χρειάζεται. Η ασφάλεια που παρέχουμε σ’ ένα άτομο με αναπηρία είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη δουλειά. Πέραν από την προσβασιμότητα απαιτείται και ασφάλεια. Κι εμείς την παρέχουμε».

eria19

eria30

«ΘΕΛΕΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Ερωτηθείς, τέλος, τι θα συμβούλευε έναν επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να επενδύσει στον τουρισμό για ΑμεΑ, ο κ. Αρχοντάκης απάντησε ότι «πάρα πολλοί νομίζουν ότι είναι μια εύκολη δουλειά, μια αρπαχτή. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά, μια δουλειά που για να την κάνεις καλά θα πρέπει να μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες με αγάπη στα άτομα με αναπηρία. Για να το κάνει αυτό κάποιος πρέπει να το θέλει και να το αισθάνεται. Αν το κάνει για τα χρήματα είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κανείς δεν έκανε αυτό το βήμα, όταν κατάλαβε ότι είναι μια δύσκολη δουλειά, με μεγάλες επενδύσεις».

eria20

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο