Ενστάσεις για το ΠΔ που χαρακτηρίζει Εθνικό Πάρκο τα Λευκά Ορη

LEYKA-ORH

Ενστάσεις σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον χαρακτηρισμό της περιοχής Λευκά Όρη και της παράκτιας ζώνης ως Εθνικό Πάρκο εκφράζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει ότι ανατρέπεται ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός -που έχει κοστίσει περίπου 150.000 ευρώ- για την «αξιολόγηση φυσικών πληθυσμών αρωματικών φυτών στα Λευκά Όρη, με σκοπό τη συλλογή τους ανάλογα με τις συνθήκες προστασίας και ανάπτυξής τους, και για εμπορικούς σκοπούς», τονίζοντας ότι «η λογική μόνο της ιδιοκατανάλωσης αρωματικών φυτών, ενέργειας, λαδιού τυριού κ.λπ. συγκροτούν μια φοβική κοινωνία που φοβάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κανόνες και κοινωνική ωφέλεια».

Παράλληλα, ο Ηρακλειώτης βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λευκών Ορέων, δεν μπορεί να μην προβλέπει στην πρωτογενή σύνθεσή του τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, αυτοτελώς διά του εκάστοτε διευθυντή Δασών, αυτό είναι απαραίτητο αφού το αντικείμενο προστασίας και ανάδειξης είναι ένα κατά βάση χερσαίο οικοσύστημα, κυρίως υπαγόμενο στις περί προστασίας διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Διαβάστε ακόμη: Τα Λευκά Όρη γίνονται Εθνικό Πάρκο!

1-11

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του, ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει τα εξής:

«Στις 22 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος: «Χαρακτηρισμός της Περιοχής Λευκά όρη και Παράκτια Ζώνη ως Εθνικό Πάρκο καθορισμός ζωνών προστασίας και χρήσεων, όρων και περιορισμών», του οποίου καταληκτική ημερομηνία ήταν η 22α Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, στις παρατηρήσεις επισημάνθηκαν από ειδικούς ορισμένα θέματα και συγκεκριμένα:

Για το άρθρο 3 -Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί- όπως είναι γνωστό η Κεντρική Υπηρεσία σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ και την τοπική Διεύθυνση Δασών «περπατούν» πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο για αξιολόγηση φυσικών πληθυσμών αρωματικών φυτών στα Λευκά Όρη, με σκοπό τη συλλογή τους ανάλογα με τις συνθήκες προστασίας και ανάπτυξής τους, και για εμπορικούς σκοπούς, όπως με σχετική δασική απαγορευτική διάταξη επιτρέπεται και με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ανατρέπεται ο παραπάνω σχεδιασμός που ήδη έχει κοστίσει περίπου 150.000 ευρώ. Η λογική μόνο της ιδιοκατανάλωσης αρωματικών φυτών, ενέργειας, λαδιού τυριού κ.λπ. συγκροτούν μια φοβική κοινωνία που φοβάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κανόνες και κοινωνική ωφέλεια.

Για το άρθρο 4 -Φορέας Διαχείρισης- η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λευκών Ορέων, δεν μπορεί να μην προβλέπει στην πρωτογενή σύνθεσή του τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, αυτοτελώς διά του εκάστοτε διευθυντή Δασών, αυτό είναι απαραίτητο αφού το αντικείμενο προστασίας και ανάδειξης είναι ένα κατά βάση χερσαίο οικοσύστημα, κυρίως υπαγόμενο στις περί προστασίας διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επειδή η περιοχή των Λευκών Ορέων τεκμηριωμένα αποτελείται από ένα πλήθος στοιχείων με μοναδικά χαρακτηριστικά το καθένα, σχηματίζοντας συνολικά μία περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικολογικής αξίας, τα δε στοιχεία της βιοποικιλότητάς του, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, το καθιστούν μοναδικό για πολλούς λόγους και επειδή είναι γνωστά τα προβλήματα θεσμοποίησης και χρηματοδότησης και των Φορέων Διαχείρισης όπως και αυτού των Λευκών Ορέων».

Διαβάστε ακόμη: Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς | Ο αρχαίος όρκος των βοσκών και οι επιχειρηματικές… συμφωνίες τιμής

samaria-kentrikh

Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς τα εξής:

• Ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις των πολιτών και των φορέων που συμμετείχαν στην εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση;
• Θα δεσμεύσει το ΠΔ, τα εν εξελίξει θεματικά χωροταξικά, τουρισμού, ΑΠΕ κ.λπ.;
• Προτίθεστε να θέσετε υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πριν το στείλετε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
• Θα υπάρχουν στο μέλλον και κάτω από ποιο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο οι Φορείς Διαχείρισης που θεσπίστηκαν με τον Ν. 2742/99;
• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπογραφή του ΠΔ, αναγκαίας συνθήκης τόσο για τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου όσο και για την καταξίωσή του από διεθνείς Οργανισμούς (Unesco, CoE);

Διαβάστε ακόμη: «Ακτινογραφίες» | Ν. Γιακουμάκης: Τα Λευκά Όρη είναι ένα σύμπαν ατελείωτο

giakoymakis-nikos8-ok

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή