ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Μεγάλη δωρεά στον Δήμο Χανίων από τη Λέσχη Χανίων!

lesxh-xanion1

Ένα σημαντικό κτήριο, σε εξαιρετικό σημείο, δίπλα στην πλατεία Δικαστηρίων, περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, μετά από δωρεά της ιστορικής Λέσχης Χανίων, όπως αποκαλύπτει σήμερα το HANIA.news.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς το εν λόγω ακίνητο, εμβαδού 533 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 51, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή, διευκολύνοντας σημαντικά τη ζωή των περιοίκων.

Η απόφαση για τη δωρεά πάρθηκε στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση της Λέσχης Χανίων, όπως σημείωσε, μιλώντας στο HANIA.news, ο πρόεδρος της Λέσχης, Γιάννης Φραγκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην απόφαση να μπει τέλος στη λειτουργία της Λέσχης.

lesxh-xanion3

«Η Λέσχη Χανίων είναι η Λέσχη Επιστημόνων, που ιδρύθηκε το 1931 από επιφανείς αστικές οικογένειες της πόλης των Χανίων και παρέμεινε στο επίκεντρο της επιστημονικής και κοινωνικής ζωής των Χανίων μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Μοιραία, με τις τεχνολογικές και άλλες αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών, τις τελευταίες δεκαετίες η Λέσχη δεν είχε την ίδια δράση με παλαιότερα. Έρχονταν ολοένα και μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία, “έφευγαν” κάποιοι από τους παλαιότερους και μοιραία φτάσαμε να έχουμε 22 μέλη, εκ των οποίων τα 15 ενεργά οικονομικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε προσπάθειες για την επαναδραστηριοποίηση της Λέσχης, όμως τ’ αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Ήταν πολύ δύσκολο, οι εποχές έχουν αλλάξει, η κρίση έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα και δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η πορεία της Λέσχης. Έτσι πήραμε τη μεγάλη απόφαση. Η Λέσχη διαλύεται ως ορίζει το καταστατικό της. Αυτό αποφασίστηκε σ’ ένα πολύ συγκινησιακό κλίμα, στην τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση, γεγονός που επίσης σημαίνει ότι, με βάση το καταστατικό, δωρίζονται τα περιουσιακά της στοιχεία για κοινωφελείς σκοπούς. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δωρίσουμε το κτήριο στον Δήμο Χανίων, γιατί θεωρούμε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να γυρίσει η περιουσία της Λέσχης στους δημότες διά μέσου του θεσμού που τους αντιπροσωπεύει, δηλαδή του Δήμου».

Η δωρεά, όπως γνωστοποίησε ο κ. Φραγκάκης, γίνεται υπό δύο όρους. «Ο πρώτος όρος είναι να μην πωληθεί ποτέ το ακίνητο και ο δεύτερος όρος είναι να χρησιμοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς σκοπούς. Σε πρώτη φάση, υπάρχει η δέσμευση του Δημάρχου να στεγαστεί άμεσα στο κτήριο ένας βρεφονηπιακός σταθμός, πρωτοβουλία που θα δώσει διέξοδο σε περίπου 50-60 οικογένειες», κατέληξε ο κ. Φραγκάκης.

lesxh-xanion4

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Πρόκειται για μία «γενναία και ορθή απόφαση», «διότι οποιαδήποτε δωρεά προς τον Δήμο παραμένει εσαεί εις την υπηρεσία της πόλης μας και στην ιδιοκτησία των Χανιωτών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, μιλώντας στο HANIA.news, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη Λέσχη Χανίων για την ευγενική δωρεά της.

«Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο κτήριο για τον Δήμο, τόσο λόγω της θέσεώς του, όσο και λόγω της έκτασής του. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει δημοτικό ακίνητο ή κτήριο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία παιδικού σταθμού, η εν λόγω δωρεά προς τον Δήμο Χανίων θ’ αποτελέσει άμεση λύση για τους γονείς – κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να εγγράφουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και παρά τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να στερούν σημαντικά κονδύλια από τον οικογενειακό προϋπολογισμό προκειμένου να επιτύχουν τη φύλαξη των παιδιών τους τις ώρες που αυτοί απασχολούνται στην εργασία τους», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε: «Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να απευθυνώ στους συνδημότες μου και να τους πω ότι οποιοσδήποτε θέλει ν’ αφήσει ένα κληροδότημα ή να δωρίσει οτιδήποτε στον Δήμο Χανίων, ο Δήμος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πολλά χρόνια. Είναι ένας δημόσιος φορέας που ανήκει σε όλους τους δημότες και θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι οι δωρεές που γίνονται στον Δήμο πιάνουν, στην κυριολεξία, τόπο και ανήκουν στην κοινωνία των Χανίων. Μπράβο στην ιστορική Λέσχη Χανίων γι’ αυτή τη γενναία και ορθή απόφαση».

lesxh-xanion2

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή