Διευθυντής Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων: Αναγκαίες οι κάμερες στο Ιδρυμα

DHMOTIKO-GHROKOMEIO

Τους λόγους για τους οποίους η Διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων προχωρά στην εγκατάσταση «κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε χώρους στους οποίους είναι αναγκαία η καταγραφή κινήσεων βάσει κάμερας ασφαλείας για την προστασία της περιουσίας και της υγείας των ηλικιωμένων και των εργαζομένων» εξηγεί, με σημερινή του επιστολή – απάντηση στο HANIA.news, ο διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος Γωνιωτάκης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γωνιωτάκης… επιτίθεται στο HANIA.news, επειδή, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το σημερινό ρεπορτάζ, με τίτλο «Στα δικαστήρια οι εργαζόμενοι για τις κάμερες στο Γηροκομείο Χανίων» είναι μονομερές και περιέχει «κατάπτυστες, υβριστικές και συκοφαντικές ανακρίβειες τόσο για το πρόσωπό μου όσο και για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων». Μάλιστα, ο κ. Γωνιωτάκης… παραδίδει και δημοσιογραφικά μαθήματα, λέγοντας ότι βρισκόμεθα «σε δημοσιογραφική αταξία»!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Γωνιωτάκη ότι για το συγκεκριμένο θέμα -που προφανώς δεν περιέχει «κατάπτυστες, υβριστικές και συκοφαντικές ανακρίβειες»- δεν απευθυνθήκαμε σ’ εκείνον (δηλαδή σ’ έναν υπάλληλο, όπως και ο ίδιος αυτοαποκαλείται στην επιστολή του), ούτε στους 14 εργαζόμενους του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, οι οποίοι υπέγραψαν το αίτημα προσωρινής διαταγής για τις κάμερες (δηλαδή σε άλλους υπαλλήλους), αλλά ζητήσαμε το σχόλιο αφ’ ενός του αντιδημάρχου Χανίων και προέδρου του Ιδρύματος Γιώργου Κουκλάκη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και μας παρέπεμψε στη δικαστική απόφαση και αφ’ ετέρου της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων Αθήνας Γιαννουλάκη, η οποία έκανε μια σύντομη δήλωση, που δημοσιεύτηκε. Σημειώνεται ότι το αίτημα προσωρινής διαταγής για τις κάμερες κατέθεσε, μαζί με τους 14 εργαζόμενους του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων. Γι’ αυτό, άλλωστε, απευθυνθήκαμε στην κα Γιαννουλάκη.

Στο σημερινό ρεπορτάζ του HANIA.news επισημαίνεται ότι «τον δικαστικό δρόμο έχουν επιλέξει εργαζόμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων προκειμένου να μην τοποθετηθούν κάμερες στους χώρους του Ιδρύματος, ασκώντας, παράλληλα, έντονη κριτική στη Διεύθυνση του Ιδρύματος, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά γενικότερα για τη στάση της!».

Αυτό -δηλαδή η έντονη κριτική από μερίδα εργαζομένων στη Διεύθυνση του Ιδρύματος, που τόσο ενόχλησε τον κ. Γωνιωτάκη- είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που καταγράφεται στο ρεπορτάζ και το οποίο παραδέχεται, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Γωνιωτάκης, ο οποίος, στην επιστολή – απάντησή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από ημέρες και μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων έχω υποβάλλει προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αναφορά στην οποία ζητώ πλήρη διερεύνηση όλων των ισχυρισμών από όπου και αν προέρχονται και την παραδειγματική τιμωρία είτε εμένα αν θεωρηθώ υπεύθυνος, είτε των ευκαιριακών φίλων καθόσον, όπως προανέφερα, ίδρυμα με σκιές είναι ένα σκοτεινό ίδρυμα».

Αναφέρει, ακόμη, ο κ. Γωνιωτάκης ότι «… εκτός από τις αναφορές στις κάμερες και το σταμάτημα της δήθεν λειτουργίας τους έγιναν και αναφορές ότι θέλω να παρακολουθώ το προσωπικό και τους φέρομαι βίαια και τρομοκρατικά και για αυτό επιθυμώ τη λειτουργία του συστήματος, εικόνα η οποία λίγο πολύ αποδίδεται και με το άρθρο σας».

Ανακριβής κι ετούτος ο ισχυρισμός του κ. Γωνιωτάκη. Είναι απολύτως πασιφανές για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά και διαβάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, που περιέχει μόνο γεγονότα και όχι σχόλια, όπως υποστηρίζει ο Διευθυντής του Γηροκομείου Χανίων. Καλό θα είναι, επομένως, ο κ. Γωνιωτάκης να επικεντρωθεί στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ν’ αφήσει τα… δημοσιογραφικά μαθήματα και τις… ατυχείς νουθεσίες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΩΝΙΩΤΑΚΗ

Αναλυτικότερα, στην επιστολή – απάντησή του ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρει τα εξής:

«ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Αγαπητή “Ομάδα Σύνταξης” του ιστότοπου “HANIA.news”

Με έκπληξη διάβασα στον ιστότοπό σας σχόλια σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Τα σχόλια μάλιστα αβίαστα αφορούσαν κριτική προς το πρόσωπό μου προερχόμενη από μία και μόνο πηγή, την κ. Αθηνά Γιαννουλάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα ήθελα λοιπόν να σας τονίσω ότι βρίσκεστε σε ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΤΑΞΙΑ.

Καθόσον οφείλατε τουλάχιστον πριν τη δημοσίευση του άρθρου σας, να λάβετε και κάποια άποψη από την άλλη πλευρά.

Γιατί δεν το πράξατε; Μήπως δεν γνωρίζατε που θα με βρείτε;

Και δεν φτάνει αυτό. Δημοσιεύσατε ένα άρθρο το οποίο αφού είναι μονομερές περιέχει κατάπτυστες, υβριστικές και συκοφαντικές ανακρίβειες τόσο για το πρόσωπό μου όσο και για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.

Η στάση μου τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο ίδρυμα έχει δημιουργήσει την εικόνα που γνωρίζει η κοινωνία για μένα και την ορθότητα των ισχυρισμών ορισμένων εργαζομένων περί βιαιότητας τρομοκρατίας και παράξενων συμπεριφορών μου όσον αφορά το προσωπικό του ιδρύματος.

Δεν απαντώ σε προκλήσεις καθόσον θεωρώ ότι το ίδρυμα είναι ένας ευαίσθητος χώρος ο οποίος δεν επιδέχεται διαμάχες και έριδες οποιασδήποτε μορφής.

Όμως η σημερινή στάση σας τόσο εσάς όσο και της Προέδρου των εργαζομένων με αναγκάζει μπροστά σε αυτήν την ανήθικη προσβολή που μου γίνεται να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

H σκέψη για τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων ασφαλείας από το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε ξαφνική. Η ανάγκη προέκυψε μετά τη ληστεία της 8/7/2013 κατά την οποία εκτός της εκτεταμένες φθορές που προκλήθηκαν αφαιρέθηκε ολόκληρο το χρηματοκιβώτιο του ιδρύματος μετά σεβαστού σημαντικού ποσού και σημαντικού ποσού σε χρήματα φύλαξης των ηλικιωμένων τιμαλφή καθώς και το οστό το Οσίου Παταπίου που φυλάσσονταν σε αυτό.

Ήταν δε τόσο βίαια η επίθεση ώστε παρά την ενεργοποίηση του τότε συστήματος συναγερμού οι διαρρήκτες παρέμειναν απαθείς και συνέχισαν μέχρι τέλους το έργο τους.

Και δεν ήταν η μοναδική φορά που έχει συμβεί ληστεία στο ίδρυμα με μικρότερες λείες οι οποίες αφορούσαν όχι μόνο τον εξοπλισμό του ιδρύματος αλλά και ηλικιωμένους.

Η κατάσταση αυτή ώθησε την τότε διοίκηση να αποφασίσει σειρά πρόσθετων μέτρων τα οποία υλοποιήθηκαν κατά καιρούς και τα οποία για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφέρω των οποίων η τελευταία εφαρμογή ήταν η λειτουργία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε χώρους στους οποίους είναι αναγκαία η καταγραφή κινήσεων βάσει κάμερας ασφαλείας για την προστασία της περιουσίας και της υγείας των ηλικιωμένων και των εργαζομένων.

Η υλοποίηση του συστήματος ξεκίνησε στις 22/5/2015 με σχετική απόφαση του Δ.Σ.

Ο υπογράφων σε υλοποίηση της προαναφερόμενης απόφασης υπέβαλλα στις 19/10/2015 στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικό αίτημα για τη δυνατότητα λειτουργίας συστήματος βιντεοπιτήρησης και έλαβα την απάντηση με αριθμό Γ/ΕΞ/5332-1/09-11-2015 την οποία και εσείς παραθέτετε στο άρθρο σας.

Την απάντηση αυτή έστειλα προς ερμηνεία και στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει διαβάζοντας την απόφαση αυτή αναφέρονται οι όροι και οι προυποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης του συστήματος.

Η διαδικασία συνεχίσθηκε με την προκήρυξη πρόχειρου δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια αυτού του συστήματος και την ανάθεση της σύμβασης.

Κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης των όρων που έχει θέσει η οδηγία 1/2011 της Αρχής και μας κοινοποιήθηκε με το προαναφερόμενο έγγραφο.

Ήτοι η γνωστοποίηση ότι πρόκειται να τοποθετηθεί το σύστημα που έγινε στην Αρχή στις 10-10-2016, οι αναλυτικές περιγραφές, διαγράμματα οδηγίες και ειδοποιήσεις που απαιτούνται.

Συνεπώς τηρήθηκαν οι αρχές της νομιμότητας.

Αρχές Δεκεμβρίου 2016 ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες εγκατάστασης των καμερών και ακολούθησε η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων που αναφέρετε στο άρθρο σας.

Σε αυτά εκτός από τις αναφορές στις κάμερες και το σταμάτημα της δήθεν λειτουργίας τους έγιναν και αναφορές ότι θέλω να παρακολουθώ το προσωπικό και τους φέρομαι βίαια και τρομοκρατικά και για αυτό επιθυμώ τη λειτουργία του συστήματος, εικόνα η οποία λίγο πολύ αποδίδεται και με το άρθρο σας.

Σας ενημερώνω λοιπόν προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι ουδέποτε εκβιάσθηκε, τρομοκρατήθηκε ή τιμωρήθηκε τόσο από εμένα όσο και από την  Διοίκηση ούτε ένας εργαζόμενος.

Η επίκληση τέτοιων ισχυρισμών αποτελούν ωμά ψεύδη τα οποία καταρρίπτονται εύκολα αν προσέλθει ο οποιοσδήποτε και ερωτήσει τους 52 εργαζόμενους του ιδρύματος. Δεν φταίω εγώ που κατέθεσαν αγωγή μόνον 14 από αυτούς.

Να προσέλθει να ερωτήσει τους ηλικιωμένους για οποιοδήποτε σχετικό θέμα.

Να προσέλθει και να ρωτήσει τη διοίκηση για οποιοδήποτε θέμα.

Δεν φταίω εγώ που η κ. Γιαννουλάκη και οι πληροφοριοδότες της δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα κουτί διακλάδωσης και το θεωρούν κάμερα.

Ούτε δήλωσα στο δικαστήριο ότι δεν θα τοποθετηθούν κάμερες αφού αυτό το σύστημα προωθείται.

Δεν φταίω εγώ αν η κ. Γιανουλλάκη και οι λοιποί εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι και εγώ είμαι υπάλληλος και όχι η διοίκηση του ιδρύματος και μάλιστα ότι δεν αποτελώ ούτε απλό μέλος του Δ.Σ. δηλαδή δεν ψηφίζω, υπογράφω, εγκρίνω αποφάσεις, τακτικές, στρατηγικές ή προμήθειες.

Υλοποιώ τις αποφάσεις με τον πιο σύννομο τρόπο για τον οποίο ακόμη προσπαθώ.

Το δικαστήριο έκρινε με βάση το επείγον της λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του αγαθού της ιδιωτικής ζωής σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας και της υγείας των ηλικιωμένων και των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά επειδή μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ο καθένας ευλογεί τα γένια του σας ενημερώνω ότι από ημέρες και μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων έχω υποβάλλει προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αναφορά στην οποία ζητώ πλήρη διερεύνηση όλων των ισχυρισμών από όπου και αν προέρχονται και την παραδειγματική τιμωρία είτε εμένα αν θεωρηθώ υπεύθυνος, είτε των ευκαιριακών φίλων καθόσον, όπως προανέφερα, ίδρυμα με σκιές είναι ένα σκοτεινό ίδρυμα.

Και το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων αγωνίζεται εδώ και χρόνια να είναι στο φως δίπλα στην κοινωνία και τους ηλικιωμένους του τόπου μας που το έχουν ανάγκη.

Αυτό πρέπει να παραμένει στη σκέψη μας.

Το ίδρυμα προορίζεται να περιθάλπει ηλικιωμένους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι με τη δημιουργία έριδων μεταξύ του προσωπικού και αμφιβολιών στην κοινωνία.

Αν δεν διαφυλαχθεί με κάθε θυσία, οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουμε μόνο την προσωπική μας ελευθερία αλλά και την εργασία μας στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διανύει ο τόπος μας.

Με τιμή
Γεώργιος  Γωνιωτάκης
Διευθυντής Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή