Επιστολή Διγαλάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για την αξιοποίηση των κτιρίων

Ενημερωτική επιστολή για την αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη απέστειλε σήμερα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα για το Πολυτεχνείο από την αποκατάσταση, αξιοποίηση και μακρόχρονη μίσθωση των κτιρίων ιδιοκτησίας του, κάνοντας λόγο για «ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα για το μέλλον του».

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξής:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης -επί 40 χρόνια «ριζωμένο» στην επιστημονική, αναπτυξιακή και κοινωνική πρωτοπορία της πόλης των Χανίων- λαμβάνει την τιμή να σας ενημερώσει, ως
εκπροσώπους των δημοτών των Χανίων, σχετικά με ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα για το μέλλον του.

Στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αντικείμενο την αποκατάσταση, αξιοποίηση και μακρόχρονη μίσθωση των κτιρίων ιδιοκτησίας του: της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι ανοιχτές διαδικασίες του δημόσιου διαγωνισμού, οι οποίες προσέλκυσαν ευρύ, διεθνές και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αποτέλεσμα, το υψηλό τίμημα των 8,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση διάρκειας 25 ετών.

Η ανάδοχος εταιρεία “BELVEDERE”, σύμφωνα με τη δεσμευτική της πρόταση, αναλαμβάνει επιπλέον:

α. να επενδύσει το επιπλέον τίμημα των 18 εκατομμυρίων ευρώ για να αναστηλώσει τα κτίρια, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δημόσιων αρχών (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου κ.λπ.).

β. να αναπλάσει την πλατεία, στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης των Χανίων.

γ. να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτιρίων -υπαίθριο αμφιθέατρο, παρατηρητήριο του Ενετικού Λιμένα, καφέ, εστιατόριο, εκθεσιακό χώρο- τους οποίους θα διαθέσει για κοινή χρήση στην κοινωνία της πόλης.

δ. να κατασκευάσει ένα υψηλού επιπέδου συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για την τοπική κοινωνία.

ε. να δημιουργήσει περισσότερες από 200 ισοδύναμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου.

στ. να παραδώσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις σε άριστη λειτουργική κατάσταση μετά την λήξη της διάρκειας παραχώρησης.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας υποστεί δραματική συρρίκνωση (-75%) των διαθέσιμων κονδυλίων που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί και πάλι να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, εξασφαλίζοντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους που ισοδυναμούν με τη δημόσια επιχορήγησή του για 8 έτη. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζει σημαντικά τη δυνατότητά του να υποστηρίξει τη φοιτητική μέριμνα, την εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολών του και την παγκόσμιας κλάσης επιστημονική του έρευνα. Τα στρατηγικά οφέλη -όπως μέχρι σήμερα- διαχέονται με πολλαπλασιαστικό τρόπο στην αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο των Χανίων.

Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι ώστε τρία ιστορικά, ερειπωμένα και αποκλεισμένα κτίρια της παλιάς πόλης να προστατευθούν τεχνικά, να αναδειχθούν αναπτυξιακά και να επανενταχθούν πολυδιάστατα στην τοπική κοινωνία προς όφελος του συνόλου των δημοτών των Χανίων».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σημειώνεται ότι μαζί με την ενημερωτική επιστολή, ο κ. Διγαλάκης επισυνάπτει και επιστολή, που απέστειλε πρόσφατα για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα».

Στην επιστολή αυτή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Λαμβάνω το θάρρος να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή, μετά από την ανάγνωση των χθεσινών δημοσιευμάτων σας αναφορικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου στο Ενετικό Λιμάνι. Θα προσπαθήσω να απαντήσω ορισμένα ερωτήματα που τίθενται ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα των γεγονότων και να σχηματίσουν αντικειμενική άποψη.

• Σε ποιον ανήκουν τα κτίρια;

Πρόκειται για τρία κτίρια στο Καστέλι της Παλιάς Πόλης, των Τουρκικών Φυλακών, των Στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών. Τα συγκεκριμένα κτίρια αγοράστηκαν έναντι 103 εκατομμυρίων δραχμών από το Πολυτεχνείο το 1986 και το Ίδρυμα έχει την πλήρη κυριότητα, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις. Είναι ανακριβή όσα ακούγονται και γράφονται για παραχώρηση στο Ίδρυμα για συγκεκριμένο σκοπό.

Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η μετακίνηση και των τελευταίων υπαλλήλων από τα κτίρια, τον Μάρτιο του 2014, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει τη διαχείριση των κτιρίων στην Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου. Ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας Εταιρείας σε κάθε Πανεπιστήμιο. Η εταιρεία είναι μονομετοχική και ελέγχεται 100% από το Πολυτεχνείο. Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είναι η ίδια η Σύγκλητος και πρόεδρος ο εκάστοτε Πρύτανης ή ο αναπληρωτής του.

• Γιατί τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν από το Πολυτεχνείο;

Το Ίδρυμα στέγασε για πολλά χρόνια εκεί ορισμένες από τις διοικητικές του υπηρεσίες, ενώ πριν από την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι τα κτίρια φιλοξένησαν και μαθήματα για τους πρώτους λίγους φοιτητές στα τέλη του ’80 και τις αρχές του ’90. Σταδιακά οι περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις. Το 2014 προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση της μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο Ακρωτήρι. Είχε μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων κτιρίων, ενώ η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων σε ένα σημείο είχε πολλαπλά οφέλη: ακαδημαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, διοικητικά.

Τα κτίρια στην Παλιά Πόλη έχουν μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης. Απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας για να θερμανθούν και να δροσιστούν. Εμφανίζουν πολλά λειτουργικά μειονεκτήματα και είναι πολυδάπανα. Το Πολυτεχνείο σήμερα, ως δημόσιος φορέας, δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες που είχε πριν από την κρίση.

• Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα κτίρια;

Τα κτίρια των φυλακών και των στρατώνων είναι σε σχετικά καλή στατική κατάσταση. Απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά για μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και άλλες υποδομές αλλά τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αντίθετα το κτίριο, της Μεραρχίας είναι σε άσχημη κατάσταση, με σοβαρά προβλήματα στατικότητας και αποτελεί κίνδυνο τόσο για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό όσο και για τους περίοικους. Η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου συνέταξε το 2009 μία τεχνική έκθεση, η οποία περιγράφει την ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και κυρίως στατικής ενίσχυσης. Έχουν ήδη περάσει 8 χρόνια από τότε. Είναι δυνατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης σε περίπτωση κάποιου σεισμού.

• Δεν θα μπορούσαν ωστόσο να στεγαστούν στα κτίρια άλλες δραστηριότητες; Για παράδειγμα να στεγαστούν σε αυτά φοιτητές;

Όταν το 2010, είχαν βρεθεί χρήματα για την αποκατάσταση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, οι καταληψίες είχαν αντιδράσει βίαια. Έγιναν επεισόδια στην Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου και υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίων υπαλλήλων του Πολυτεχνείου. Και αφού στην συνέχεια έγινε επιτέλους ο διαγωνισμός και η κατακύρωση, δεν υπογράφηκε ποτέ σύμβαση με τον εργολάβο και χάθηκαν οι πόροι.

Ας κάνουμε όμως την υπόθεση ότι βρίσκονται στις σημερινές συνθήκες 10 εκατομμύρια ευρώ για να αναστηλωθούν τα κτίρια, να αποκατασταθούν οι φθορές και να μετατραπούν σε κοιτώνες. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η κατάληψη αυτή την φορά απομακρύνεται. Θα μπορούσαν να στεγαστούν το πολύ 50 έως 60 φοιτητές. Τα κτίρια των Παλαιών Φυλακών και των Στρατώνων, έχουν επιφάνεια 1500 τ.μ. περίπου και διαθέτουν μόνο 3 τουαλέτες. Επειδή τα κτίρια είναι διατηρητέα και έχουν συγκεκριμένα παράθυρα, δεν μπορεί κανείς να κάνει όποια διαμόρφωση επιθυμεί στο εσωτερικό τους. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των ποσών που χρειάζονται για να γίνουν οι απαιτούμενες μετατροπές.

Σήμερα έχουμε εξασφαλίσει 6 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να κατασκευάσουμε 2 νέες Φοιτητικές Εστίες με 120 δωμάτια. Εκτιμούμε ότι οι εκπτώσεις θα φτάσουν το 50%, οπότε τελικά θα μπορέσουν να γίνουν ακόμα και 240 δωμάτια. Θα επιλέγαμε να στεγαστούν 60 φοιτητές στο Παλιό Λιμάνι ή 240 στο Ακρωτήρι και μάλιστα με μικρότερο κόστος;

Τέτοιες προτάσεις στερούνται σοβαρότητας, καθώς δεν υπάρχει κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο, στο οποίο οι εστίες να βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μακριά από την Πανεπιστημιούπολη, μέσα στο τουριστικό κέντρο της πόλης.

• Τα κτίρια τελικά «ξεπουλιούνται»;

Τα κτίρια δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση και φυσικά δεν «ξεπουλιούνται». Το Πολυτεχνείο τα μισθώνει, με την υποχρέωση εκ μέρους του εκμισθωτή να τα αναστηλώσει σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και η Πολεοδομία, και να επενδύσει σε αυτά συγκεκριμένα κεφάλαια.

• Αν όμως στο χώρο γίνει ξενοδοχείο, δεν σημαίνει τελικά ότι θα περιοριστεί η πρόσβαση σε ένα όμορφο σημείο της Παλιάς Πόλης; Θα δοθούν όλοι οι δημόσιοι χώροι σε ιδιώτες;

Υποχρέωση του αναδόχου είναι να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι των χώρων στο κοινό. Η πρόταση αξιοποίησης προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση επισκεπτών στην πλατεία, λειτουργία ανοικτών καφέ και εστιατορίου, λειτουργία παρατηρητηρίου του λιμανιού, ανοιχτό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και συνεδριακό κέντρο.

Πόσοι έχουν σήμερα πρόσβαση στα κτίρια; Πόσοι από τους Χανιώτες πήγαν για τελευταία φορά εκεί να περάσουν χρόνο και να απολαύσουν τη θέα; Μήπως επικρατεί η λογική των λίγων; Δεν μπαίνει λουκέτο στην είσοδο σήμερα; Γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι έχουν τα κλειδιά αυτού του λουκέτου;

Προφανώς πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες. Οφείλουμε να προφυλάσσουμε τους δημόσιους χώρους. Γίνεται αλήθεια αυτό στα συγκεκριμένα κτίρια; Εμείς ως Πολυτεχνείο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεσμευθήκαμε ότι η Γαλλική Σχολή, ένα άλλο εμβληματικό κτίριο, θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και μουσειακές συλλογές.

• Ακολουθήθηκαν αδιάβλητες διαδικασίες στον διαγωνισμό;

Η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά προχώρησε σε μία διαδικασία διαγωνισμού για μακρόχρονη ενοικίαση με 2 στάδια. Αρχικά απεύθυνε μία δημόσια πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των κτιρίων. Μόνη προϋπόθεση ήταν οι προτάσεις να είναι συμβατές με τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης και του Πολυτεχνείου ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Στη φάση αυτή συλλέξαμε 6 προτάσεις, ορισμένες μάλιστα από τους μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Άλλες προτάσεις ήταν πιο ώριμες, άλλες λιγότερο. Ωστόσο, όλες είχαν να κάνουν με την τουριστική αξιοποίηση. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.

Στο επόμενο στάδιο, πάλι με δημόσια πρόσκληση στον Τύπο (μάλιστα υπήρξε δημοσίευση και στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”), ανακοινώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για 25ετή ενοικίαση των κτιρίων. Πάλι προτού γίνει ο διαγωνισμός, έγινε ενημέρωση και εκτενής συζήτηση στη Σύγκλητο του Ιδρύματος τόσο για το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης, όσο και για την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς, την αξιολόγηση την ανέλαβε μια ανεξάρτητη επιτροπή από καθηγητές και υπαλλήλους. Στη συνέχεια έγινε πάλι ενημέρωση της Συγκλήτου για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, στην οποία ήταν ξεκάθαρη η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου στο να προχωρήσει η διαδικασία. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, προχώρησε στην αποδοχή του πρακτικού αξιολόγησης και στην κατακύρωση.

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων του Προσωπικού του Ιδρύματος έχουν ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης.

Το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας μάς δικαιώνει: το σύνολο των μισθωμάτων που θα λάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την 25ετία ανέρχεται στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανακουφίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, και θα επιτρέψει στο Πολυτεχνείο να παραμείνει ανταγωνιστικό και αυτόνομο. Στο τέλος της 25ετίας, το Πολυτεχνείο θα έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, συνυπολογίζοντας τα μισθώματα και το ύψος της επένδυσης, καθώς ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τα κτίρια σε άψογη λειτουργική κατάσταση.

• Τι κερδίζει η πόλη των Χανίων; Γιατί είναι σημαντικό να προχωρήσει τώρα η αξιοποίηση;

Κατ’ αρχήν θέσεις εργασίας: προβλέπεται η δημιουργία 100 ισοδυνάμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 200 κατά την περίοδο λειτουργίας.
Θα κερδίσει ένα νέο συνεδριακό κέντρο και χώρους που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο Αρσενάλι και στο Παλιό Τελωνείο, ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στο αίτημα αποκατάστασης των Νεωρίων και να διεκδικήσουν τα Χανιά επιτέλους συνεδριακό και θεματικό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, το Πολυτεχνείο αλλά και η πόλη έχουν μπροστά τους μια ευκαιρία. Ή προχωράμε μπροστά ή επιμένουμε στις ίδιες νοοτροπίες και αντιλήψεις που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Έχουν περάσει ήδη 13 – 14 χρόνια από τότε που έγινε η κατάληψη του κτιρίου. Σε μία 25ετή διάρκεια μίσθωσης αυτό είναι πάνω από το μισό διάστημα. Αντί για ένα ετοιμόρροπο κτίριο, θα είχαμε σήμερα ένα πλήρως αποκατεστημένο ιστορικό κτίριο που θα λειτουργούσε υπέρ της πόλης, υπέρ της κοινωνίας και υπέρ της τοπικής οικονομίας. Που θα έδινε πόρους στο Πολυτεχνείο να συνεχίσει να μορφώνει τα παιδιά μας. Και που θα δημιουργούσε δουλειές.

Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Το Πολυτεχνείο δεν έχει στη διάθεσή του, τα χρήματα που απαιτούνται για να επισκευάσει τα κτίρια. Και δεν πρόκειται να τα έχει ξανά, γιατί απλούστατα ακόμα και αν βρεθούν χρήματα, υπάρχουν τόσες άλλες ανάγκες και προτεραιότητες που θα ήταν εγκληματικό να τις αγνοήσουμε. Αν λαμβάναμε λάθος αποφάσεις, σε άλλα 13 χρόνια από τώρα θα ήταν πολύ αργά».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο