Χανιά | Πλήθος αντιδράσεων για την επίθεση στον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη

Πλήθος αντιδράσεων καταγράφεται από το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου, από θεσμικούς φορείς και πολίτες, οι οποίοι καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε, εν ώρα εργασίας, ο χανιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης (δείτε ΕΔΩ).

Ανακοινώσεις καταδίκης έχουν εκδόσει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ – δείτε ΕΔΩ αναλυτικότερα), ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμος Κισσάμου, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος», η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προχωρήσει, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Μιχάλης Τζινευράκης, οι γενικοί γραμματείς των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, Δημήτρης Φραγκάκης και Γαβριήλ Κουρής, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, μέλος του Δ.Σ., Τάκης Ζερβουδάκης, ο Μιχάλης Αρτεμάκης, η Χαρίκλεια Ντερμανάκη, ο Γιάννης Φωτάκης, ο Γιώργος Παπακωνσταντής, ο Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, ο Μιχάλης Μινουδάκης, η Αθηνά Γιαννουλάκη, η Νανώ Κουτσάκη, η Μαρίνα Γιακουμάκη, η Γωγώ Καλληδονάκη, ο Δημήτρης Σκουλούδης και ο Μύρωνας Καλογεράκης.

Κοινή ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης από 45 Χανιώτισσες και Χανιώτες

TYPOS-MESA-ENHMEROSIS

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ανακοινώσεις καταδίκης υπήρξαν και από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Αναλυτικότερα:

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

«Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, δηλώνει με την παρούσα την υποστήριξή του στον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Γεωργακάκη και καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση την οποία αυτός δέχθηκε, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στην αξιοποίηση κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, το βράδυ της Τρίτης 13-06-2017, όπου δύο άτομα επιτέθηκαν φραστικά στον δημοσιογράφο, απειλώντας τον και ζητώντας του να αποχωρήσει από τον χώρο. Σε μια χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, τέτοιες λογοκριτικές συμπεριφορές κατά της ελευθερίας του λόγου και της διαφορετικής άποψης, αποτελούν τουλάχιστον ντροπή. Η ελευθερία του λόγου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του ατόμου, αναγκαία για την έκφρασή του και απαραίτητη στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου συνεπώς προσβάλλει την ίδια την ανθρώπινη οντότητα. Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει, με την ευκαιρία αυτή, ότι έλαβε σήμερα επιστολή από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Βασίλη Διγαλάκη, με την οποία τον ενημερώνει ότι η Σύγκλητος αποφάσισε την αξιοποίηση χώρων του Πολυτεχνείου, απόφαση που βρίσκει σύμφωνο τον κ. Βουλγαράκη».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

«Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας προέβη σήμερα, Πέμπτη 15/6/2017, στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την επίθεση, που δέχτηκε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Γεωργακάκης: “Πληροφορήθηκα το συγκεκριμένο λυπηρό γεγονός, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Σε καμία περίπτωση ο διάλογος, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν πρέπει να υποκαθίστανται από τη μονομέρεια, τον φόβο και τη βία. Συμπαραστέκομαι στον Γιώργο Γεωργακάκη, με την ιδιότητά του ως πολίτη και ως δημοσιογράφου”».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

«Αισθάνομαι την ανάγκη να καταδικάσω, δημόσια, τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη. Αν κάποιος που τοποθετείται δημόσια με το θάρρος της γνώμης του, αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη τον προπηλακίζουν και τον υβρίζουν, τότε η τοπική κοινωνία οφείλει να το αποδοκιμάζει».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Με αφορμή το περιστατικό προπηλακισμού και απρόκλητης επίθεσης στον Χανιώτη δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Γεωργακάκη, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δηλώνω ότι καταδικάζω απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κατά τη γνώμη μου, η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο κατά του συγκεκριμένου έγκριτου δημοσιογράφου, αλλά και κατά του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. Μάλιστα, η λογική τού να προπηλακίζουμε ένα δημοσιογράφο αν δεν μας αρέσουν οι απόψεις και τα ρεπορτάζ του, είναι εντελώς αντιδημοκρατική και δείχνει φασίζουσα νοοτροπία. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων φαινομένων από όλους μας είναι επιβεβλημένη και επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη βούλησή μας να σταθούμε απέναντι και να μην επιτρέψουμε την επανάληψή τους. Εκφράζω και εγώ την απόλυτη στήριξή μου στον κ. Γεωργακάκη και γνωρίζοντας τις ικανότητες και τις αρχές του, είμαι βέβαιος ότι κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και λογοκρισίας του πέφτει στο κενό».

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

«Ο Δήμος Κισσάμου καταδικάζει απερίφραστα, την επίθεση που δέχτηκε (στο περιθώριο διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης των Χανίων), ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης, με την αιτιολογία ότι εξέφρασε διαφορετική άποψη από τους διαδηλωτές, σε πρόσφατο άρθρο του στο διαδίκτυο. Χωρίς να εκφράζουμε άποψη για το ποια γνώμη είναι σωστή και ποια λάθος, θεωρούμε ότι σε μια υγιή και πολιτισμένη κοινωνία, τέτοιου είδους ακραίες ενέργειες παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπου η βία στέκονταν εμπόδιο στην ελεύθερη βούληση και έκφραση των πολιτών. Η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ο “λόγος και ο αντίλογος”, μέσω του υγιούς διαλόγου και όχι μέσω απειλών, χειροδικιών ή άλλων ακραίων ενεργειών».

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

«H χθεσινή τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, στην οποία πολλοί φορείς διαδήλωναν για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ή/και την υπεράσπιση της κατάληψης της Rosa Nera, αποτελεί γεγονός απολύτως απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και πλήγμα στην ελευθερία του λόγου. Παράλληλα, όμως αποτελεί επικίνδυνη συκοφάντηση του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, ενάντια στην αλόγιστη ιδιωτικοποίηση εις βάρος της ιστορίας του τόπου μας».

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καταδικάζει τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Είναι δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν για τους δημόσιους χώρους και τη χρήση τους. Είναι όμως συνταγματική και δημοκρατική επιταγή να επιτελούν οι δημοσιογράφοι ανεμπόδιστα τη δουλειά τους και να εκφέρουν άποψη, όποια κι αν είναι αυτή. Τα σοβαρά θέματα, όπως η χρήση και η τύχη του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, εκτός από την αναγκαία και αυτονόητη υποχρέωση του Πολυτεχνείου να διαχειρίζεται το ιστορικό κτίριο με ευαισθησία και σεβασμό στην πόλη και στις μνήμες των κατοίκων της, απαιτούν ανοιχτό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη Δημοτική Αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα και όχι κινήσεις αιφνιδιασμού μιας ολόκληρης κοινωνίας από την Πρυτανεία. Η παρεμπόδιση όμως ή η φίμωση του Τύπου δεν υπηρετούν όσους θέλουν μια πόλη φιλική στους πολίτες, αντίθετα οξύνουν την αντιπαράθεση και προκαλούν συντηρητικά ανακλαστικά».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης αναδημοσιεύει την τελευταία πρόταση από το κείμενο του Γιώργου Γεωργακάκη για τα χθεσινά γεγονότα και εν συνεχεία σχολιάζει: «“Κρίνω, δε, ότι είναι απολύτως αναγκαίο, σε μία πόλη που, δυστυχώς, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όταν δεν αδιαφορεί, φοβάται και σιωπά…”. Όταν ρωτήθηκα από δημοσιογράφους αν θα ζητήσω την παρέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση, είπα ότι δεν είναι δική μου δουλειά. Είπα ότι πιστεύω στον λόγο και στην πειθώ. Όχι απέναντι στη μικρή, περιθωριακή μειοψηφία, που βεβηλώνει μνημεία και προπηλακίζει δημοσιογράφους. Αναφερόμουν στους δημότες της πόλης. Τους δημότες που όχι μόνο θα πρέπει να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν».

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

«Όταν η πόλη ανέχεται μια οικτρή μειοψηφία να της κάθεται στο σβέρκο (και στα δημόσια κτήριά της), αυτά θα συμβαίνουν. Είχαν ως σήμερα τα γκρουπούσκουλα μια ιδιότυπη ασυλία από την κοινωνία, μοιράζονταν βλέπετε και αυτοί το “ηθικό πλεονέκτημα” της αριστεράς! Ο Γιώργος Γεωργακάκης είναι ένας ευπρεπής άνθρωπος και αξιόπιστος δημοσιογράφος, που ενόχλησε “τα παιδιά” επειδή κατέγραψε την πραγματικότητα. Αν δε σταματήσει το καθεστώς της ασυλίας των φασιστών αυτών της αριστεράς, θα δούμε και χειρότερα».

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΠΑΣΗΣ

«Ο Γιώργος Γεωργακάκης το δημοσιοποίησε και όλοι κατάλαβαν τον προπηλακισμό όχι ως προσωπική υπόθεση, που δεν ήταν, αλλά ως επίθεση στην ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ευτυχώς! (Ίσως να μην είναι υπόθεση ευνομίας αφού μύριζε αλκοόλ). Σε κάθε περίπτωση, επιτέλους διαρρηγνύεται η παρεχόμενη ασυλία στον εκφοβισμό από τους λίγους και περιθωριακούς που αξιοποιούν αυθάδεια, θράσος. Αυτή τη φορά υπήρξε γενικότερη αντίδραση, καταδείχτηκε, καταδικάστηκε και στιγματίστηκε. Έχουμε ελπίδα!».

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΝΕΥΡΑΚΗΣ

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι πιστεύει αυτός που ασκεί βία… Όποιος ασκεί βία είναι απέναντι από τη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία λόγου και έκφρασης. Ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν υπάρχει υπό καθεστώς βίας. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, βία είναι οι απειλές, βία είναι ο εκφοβισμός, βία είναι οι επιθέσεις με υλικές ζημιές, βία είναι και ο προπηλακισμός… Καιρός να ξέρουμε τι πρεσβεύει ο καθένας… Να μιλήσουμε επιτέλους με ανοιχτά χάρτια… Θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία; Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα, στα οποία δεν χρειάζεται καμία διαπραγμάτευση, καμία αξιολόγηση και καμία συμφωνία με την Τρόικα. Ας φύγουμε από διχασμούς και ιδεοληψίες τού χθες και ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δημοκρατία και ανομία δεν πάνε μαζί. Δημοκρατία και βία δεν πάνε μαζί. Τελεία και παύλα. Όλοι μαζί σου Γιώργο Γεωργακάκη…».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

«Η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της διαφορετικής άποψης -όσο κι αν ενοχλεί κάποιους- δεν θα πάψει να υπάρχει και να ακούγεται… Ό,τι και αν κάνουν, όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιήσουν, δεν θα φιμώσουν κανένα!».

Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΥΡΗΣ

«Με αφορμή το περιστατικό της απρόκλητης και χυδαίας επίθεσης που δέχθηκε χθες, εν ώρα εργασίας, ο δημοσιογράφος και καλός φίλος Γιώργος Γεωργακάκης, επιθυμώ να καταδικάσω απερίφραστα την εν λόγω τραμπουκική επίθεση εναντίον ενός άξιου λειτουργού της ενημέρωσης και να σημειώσω ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν προάγουν την δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου αλλά αντίθετα συνιστούν φασίζουσες πρακτικές που στόχο έχουν να “ποινικοποιήσουν” κάθε αντίθετη από τη δική τους άποψη, καλλιεργώντας – μέσα από την “τρομοκρατία” -ένα κλίμα φόβου και υποταγής, απέναντι σε όποιον σκέφτεται διαφορετικά ή αντιδρά στις πρακτικές αυτών των ανθρώπων- ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο μας και τον πολιτισμό του νησιού μας».

Ο ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

«Ο Γιώργος Γεωργακάκης είναι ένας δημοσιογράφος που εκτιμώ ιδιαίτερα και ο λόγος δεν είναι μόνο η αντικειμενικότητα με την οποία παρουσιάζει τα θέματα, αλλά κυρίως το ότι έχει άποψη που δεν διστάζει να εκφράσει. Μια άποψη που είναι συνισταμένη δύο στοιχείων. Η πρώτη εξ αυτών έχει να κάνει με τη βαθιά γνώση και εμπειρία του από τους ανθρώπους και τα -εδώ και δεκαετίες- τεκταινόμενα των Χανίων και η δεύτερη, το ότι διαθέτει τη λεγόμενη “κοινή λογική”, που μόνο κοινή δεν μπορεί να την πει κανείς τα τελευταία χρόνια μιας και οι περισσότεροι Έλληνες δείχνουν να την έχουν απολέσει. Νωρίτερα σήμερα, διαβάζοντας σε άλλο site ότι ένας δημοσιογράφος προπηλακίστηκε, το μυαλό μου πήγε αμέσως στον Γιώργο και αυτό γιατί ξέρω πως είναι εκείνος που ενοχλεί περισσότερο όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν, είτε ότι ζούμε στη Σοβιετική ένωση του “πατερούλη” είτε στα κοινόβια του L.A. της δεκαετίας του ’60. Ο λόγος που γράφω τα παραπάνω, δεν είναι για να εκθειάσω τον Γιώργο αλλά επειδή στον Γιώργο -παρόλο που ο ίδιος δεν θα το ζητήσει ποτέ- πρέπει να δοθεί ηθική στήριξη απ’ όλες τις πραγματικά δημοκρατικές φωνές των Χανίων που εδώ και πολλά χρόνια “βλέπουμε και δεν μιλάμε”, μια χούφτα ανθρώπους, οι οποίοι κάτω από έναν μανδύα επαναστατικότητας και παρωχημένων ιδεολογημάτων να καταπιέζουν την πόλη και τους ανθρώπους της».

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΤΕΜΑΚΗΣ

«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το περιστατικό που συνέβη. Ο προπηλακισμός του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη μπροστά στη Δημοτική Αγορά σε εκδήλωση εναντία στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του Πολυτεχνείου (των κτιρίων στην παλιά πόλη) που τελούν υπό παράνομη κατάληψη εδώ και 13 χρόνια από τους πολύχρωμους της Ρόζα Νέρα, που αυτοαποκαλούνται συλλογικότητα με διάφορες ιδιότητες. Μεταξύ αυτών είναι και να τραμπουκίζουν όταν κάποιος δεν συμφωνεί με τα δικά τους πιστεύω! Αυτό που με πολιτικούς όρους ονομάζουμε φασιστική συμπεριφορά. Ανοχή σε φασιστοειδείς συμπεριφορές δεν πρέπει να υπάρχει και να γίνεται ανεκτή από τα δημοκρατικά Χανιά του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης. Ενάντια μάλιστα σε ανθρώπους του Τύπου, σε ώρα άσκησης του λειτουργήματός τους, να απειλούνται και να βρίζονται επειδή εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από εκείνες που πιστεύουν οι πολύχρωμες συλλογικότητες».

Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ

«Έμαθα μόλις για την επίθεση που δέχτηκε στο κέντρο της πόλης ο φίλος δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης. Λεπτομέρεια με μεγάλη ουσία; Τον προπηλάκισαν και τον έβρισαν μπροστά στο παιδί του! Για τον απλό λόγο, ότι υποστήριξε μια άποψη διαφορετική και την εξέφρασε δημόσια και ως όφειλε. Μια άποψη, σχετικά με τις καταλήψεις δημοσίων χώρων απο ακροαριστερές συλλογικότητες, με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι Χανιώτες, αλλά “που να τα βάλεις τώρα μ’ αυτούς…”. Ναι, η πόλη αδιαφορεί, φοβάται! Κι όσο οι φωνές που υψώνονται κόντρα στην ασυδοσία κάποιων “προστατευόμενων” διαχρονικά μειοψηφιών, είναι μεμονωμένες, τόσο η αλητεία κι ο… μπατεσκυλαλεθισμός, θα κερδίζουν χώρο και δύναμη! Συντασσόμαστε με το νόμο, με τη λογική, με την απρόσκοπτη και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας! Δεν μας ταιριάζει η άγνοια και η απραξία. Τα παιδιά μας θα βρουν μπροστά τους τα δικά μας λάθη, τους δικούς μας φόβους, τη δική μας αδιαφορία…».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ

«Αυτό που εξέφρασαν οι “37” και εθίχτηκαν πολλοί: “Η Δημοκρατία στο ντιβάνι του προκρούστη”. Είμαστε όλοι Γεωργακάκηδες γιατί δεν είμαστε στα μέτρα σας».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ

«Οι τραμπουκισμοί κατά του Γιώργου Γεωργακάκη αποτελούν μια καθαρά φασιστική συμπεριφορά με χαρακτηριστικά τρομοκράτησης της ελεύθερης άποψης. Δυστυχώς έχουμε εκθρέψει πολλά φίδια, που, με το δήθεν αριστερό πρόσημο μιας “συλλογικότητας”, απλώς αποτελούν αυτό που θα λέγαμε “κοινωνικούς νταβατζήδες”. Η ανοχή μας αποτελεί εν τέλει αδυναμία προάσπισης της δημοκρατίας…».

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΙΤΣΙΓΑΥΔΑΚΗΣ

«“Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αν εξαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα”. Η θρυλική ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική πραγματικότητα στα Χανιά. Τύποι βολεμένοι που τρώνε από τα έτοιμα απέδειξαν ότι η “δημοκρατική” τους ευαισθησία σταματάει στην ελευθερία έκφρασης του άλλου όταν δεν τους αρέσει η άποψή του. Άλλοι πάλι καταδικάζουν το γεγονός, αλλά ίσως να “έφταιγε και ο δημοσιογράφος” που ήταν εριστικός. Εριστικός γιατί διατύπωσε άλλη σκέψη και δεν χάιδεψε αυτιά; Ένα είναι σίγουρο: ζούμε μια ιδιότυπη ιδεολογική τρομοκρατία μονοσήμαντης πολιτικής κατεύθυνσης. Και αν δεν ξυπνήσει η κοιμώμενη δημοκρατική πλειοψηφία, το φαινόμενο θα γιγαντώνεται και οι βολεμένοι θα συνεχίσουν να παραδίδουν μαθήματα “Δημοκρατίας”…
ΥΓ.: Γιώργο Γεωργακάκη, προφανώς και μόλις απέκτησες το μεγαλύτερο “μετάλλιο” στη δημοσιογραφική σου πορεία. Συνέχισε να λειτουργείς ως σωκρατικός οίστρος και οι φίλοι σου είμαστε εδώ…».

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΝΟΥΔΑΚΗΣ

«Φτύνοντας το πρόσωπο του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη (παρουσία της θυγατέρας του!)… πάταξαν κάποιοι, τα… “επιχειρηματικά συμφέροντα”…
Είναι κάτι τέτοιες ώρες που δείχνουν πόσο λείπει, πλέον, ο Βαρδής και η αξιοπρέπειά του, από την πόλη μας…
Γιώργο, δίπλα στις πολλές συμφωνίες και διαφωνίες μας, κράτησε, σαν φυλακτό, τη συμπάθειά μου, στο λερωμένο, από τη βρώμικη συμπεριφορά των, πρόσωπό σου».

Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ

«Διαφωνώ με τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου Γ. Γεωργακάκη στη χθεσινή πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Rosa Nera, όπως επίσης διαφωνώ και με την άποψή του σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης… ανοιχτά μυαλά… να φτύνουμε και να διώχνουμε δημοσιογράφους; Εις βάρος του αγώνα που κάνετε – κάνουμε είναι…».

Η ΝΑΝΩ ΚΟΥΤΣΑΚΗ

Η Νανώ Κουτσάκη έχει αναρτήσει στην προσωπική της σελίδα στο facebook το κείμενο του Γιώργου Γεωργακάκη και γράφει: «Για δείτε εδώ τι “έπαθε” ο Γιώργος Γεωργακάκης από τις συλλογικότητες και τα “παιδιά” που υποστηρίζουν την κατάληψη – καθένας με δικά του (άσχετα τα περισσότερα) αιτήματα. Και βάζω πολλούς στο “τσουβάλι” επειδή δεν είδα πουθενά ρεπορτάζ να λέει ότι κάποιοι ή όλοι κινήθηκαν και απομόνωσαν τα παληκαράκια αυτά. Δηλαδή, δεν φτάνει που πάνε σιγά – σιγά αλλά νομοτελειακά να κάνουν άβατον (Εξάρχεια – Μενίδι) την πλατεία στο Καστέλλι και να οικειοποιηθούν μέσω του “άβατον” και τα κτίρια του Πολυτεχνείου, απειλούν πλέον ανοικτά καταξιωμένους δημοσιογράφους επειδή πήγαν στη συγκέντρωση να κάνουν ρεπορτάζ. Τόση δημοκρατία αυτοί που ζητούν περισσότερες ελευθερίες και σεβασμό στη γνώμη τους. Η πόλη όντως δεν συμφωνεί, όπως γράφει ο Γ.Γ. Αλλά γιατί σιωπά; Και πότε θα εναντιωθεί φανερά; Όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο μη παρέκει, μήπως είναι πλεον αργά;».

Μία ημέρα αργότερα, η Νανώ Κουτσάκη αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα: «Προσωπικά θα επιμείνω σε αυτό που από την πρώτη στιγμή επεσήμανα πλην -της σωστής και πάνδημης όπως εξελίσσεται- καταδίκης του προπηλακισμού. Ότι εκτός από τις καταδίκες αυτές πρέπει να καταδικαστεί εδώ και τώρα και η στάση όσων πιστεύουν στη δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης, αλλά ενώ συμμετείχαν στη διαμαρτυρία δεν έσπευσαν να περιφρουρήσουν την παραμονή του δημοσιογράφου και να αποδοκιμάσουν τον προπηλακισμό του- εν το γίγνεσθαι. Οχι ως Μαγδαληνές. Για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Και να υπάρχει προηγούμενο απομόνωσης τέτοιων φαινομένων από όσους καλοπροαίρετα συμμετέχουν. Αν φοβήθηκαν, αν φοβούνται να το πράξουν σημαίνει ότι η στήριξή τους σε τέτοιες διαμαρτυρίες, η σιωπή, όπως γράφει σήμερα και η καλή συνάδελφος Μαρίνα Γιακουμάκη στο προφίλ της (και η αποσιώπηση συμπληρώνω προσωπικά) είναι, επίσης, συνενοχή».

Η ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

«Η ψυχραιμία που επέδειξε ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργακάκης κατά τη διάρκεια του προπηλακισμού του από τους καταληψίες της Ρόζα Νέρα, οφείλω να πω ότι ήταν υποδειγματική. Από την πλευρά μου αναφέρω ότι στο πλαίσιο τηλεοπτικού ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα χανιώτες, έστω και μετά από 13 χρόνια, που δεν γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί, τι σημαίνει Ρόζα Νέρα και γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στο κτήριο της παλιάς Μεραρχίας του Πολυτεχνείου στο Καστέλι. Ωστόσο μια ομάδα πολιτών, που θέλει να κάνει μια πολιτική κατάληψη, θέλει να αντισταθεί στο σύστημα, ασφαλώς και δεν προπηλακίζει, δεν υβρίζει, δεν γράφει σε κτίρια συνθήματα (πόσο μάλλον δε ιστορικά) και πάνω απ’ όλα δεν προσβάλλει την αξιοπρέπεια κανενός, ακόμα και όταν αυτός είναι δημοσιογράφος, με τον οποίο διαφωνεί μαζί του. Ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργακάκης έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και οφείλουμε ο προπηλακισμός του να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και ταυτόχρονα εφαλτήριο για την έναρξη ενός υγιούς διαλόγου για τα εξόχως σοβαρά ζήτημα της πόλης. Η σιωπή ως γνωστόν είναι συνενοχή…».

Η ΓΩΓΩ ΚΑΛΛΗΔΟΝΑΚΗ

«Σε μια κοινωνία με κλειστά στόματα και καθοδηγούμενα άβουλα πλάσματα, εκτιμώ αφάνταστα πολύ, Ανθρώπους και Δημοσιογράφους σαν τον Γιώργο Γεωργακάκη… χωρίς φόβο και πάθος».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ

«Όσον αφορά τον προπηλακισμό του συναδέλφου Γιώργου Γεωργακάκη θέλω να πω ότι καλά του έκαναν. Ποιος είναι ο Γεωργακάκης να διαφωνήσει μαζί τους; Ζήτησε την άδειά τους να έχει αντίθετη γνώμη; Τους ρώτησε τι πρέπει να γράψει; Απαράδεκτος ο συνάδελφος… Άσε που πήγε και στη συγκέντρωση χωρίς να πάρει την άδειά τους… Νομίζω ότι τους προκάλεσε κιόλας αφού πήγε με το παιδί του… Αντί να τους πει ευχαριστώ που δεν τον λιθοβόλησαν… μιλάει για ελευθεροτυπία, δημοκρατία, δικαίωμα λόγου και πράσινα άλογα… Και για να πάμε στο… “ψητό”: “Οι κότες… όταν είναι πολλές… κοκορίζουν” γιατί μόνες τους κάνουν τουμπεκί…».

Ο ΜΥΡΩΝΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

«Εάν μερικοί, ή και πολλοί, νομίζουν ότι χρησιμοποιώντας την ωμή βία πιστεύουν και ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να φιμώσουν όλους αυτούς τους οποίους δεν γράφουν, δεν προωθούν ή δεν εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και “πιστεύω” είναι τουλάχιστον γελασμένοι. Οι προπηλακισμοί και οι τραμπουκισμοί που δέχτηκε ο Γιώργος, ο οποίος θέλησε να κάνει απλά τη δουλειά του, είναι ένα χτύπημα προς την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο