Σταθάκης: Η Κρήτη απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

XYLOKAMARA

Το νησί της Κρήτης απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

«Να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τι πληρώνει ο καταναλωτής μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ», τόνισε ο υπουργός. «Πληρώνει τέσσερα πράγματα. Το κόστος του ρεύματος, την μεταφορά του και στην υψηλή και στη χαμηλή τάση και το ΥΚΩ. Ξέρετε τι είναι τα ΥΚΩ, είναι η χρηματοδότηση των νησιών και κυρίως της Κρήτης. Συνολικά είναι 500 εκατ. ευρώ, η παραγωγή ρεύματος στα νησιά γίνεται με μαζούτ και πετρέλαιο και αυτό το κόστος μεταφέρετε στο σύνολο των καταναλωτών».

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Μαρίας Νταλιάνη στο capital.gr, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η χρέωση ΥΚΩ είναι συνδεδεμένη με την κλίμακα κατανάλωσης του ρεύματος, όπου όταν αλλάζεις κλίμακα αυξάνονται και τα ΥΚΩ και τόνισε ότι το υπουργείο έχει ήδη παραγγείλει μελέτη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να δει μία πιο «ομαλή» χρέωση των ΥΚΩ ώστε να γίνουν πιο ομαλά οι χρεώσεις των «απότομων» αλλαγών της κατανάλωσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις Κεγκέρογλου ότι δεν φταίνε οι Κρήτες γιατί το νησί τους έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος (το οποίο πληρώνουν όλοι οι Έλληνες όπου κι αν κατοικούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), ο Υπουργός συμφώνησε και υπογράμμισε ότι προχωράει η διασύνδεση της Κρήτης με δύο υποθαλάσσια καλώδια, με την Πελοπόννησο και την Αττική. «Εκπλήσσομαι που υπονοείται ότι εγώ είπα πως φταίνε οι Κρήτες» τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος, αφού σημείωσε πως τα νησιά δεν είχαν άλλο τρόπο να παράγουν ρεύμα, επεσήμανε ότι η διασύνδεση προχωράει, σχεδόν τελείωσε με τις Κυκλάδες και συνεχίζεται με τα υπόλοιπα.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα «φέσια» της ΔΕΗ και τόνισε πως η ΔΕΗ βάζει στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επανέλαβε ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους.

«Υπήρξε θετική ανταπόκριση για τις ρυθμίσεις», είπε. Και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι τόσο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσο και χρέη περίπου 300 εκατ. που έχουν δυσκολία είσπραξης, αφού αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν από χρόνια ή δεν υπάρχει κάποιος να καταβάλει τα χρέη.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή