Ομιλος Μαμιδάκη | Στην τελική ευθεία το σχέδιο διάσωσης της Jetoil

MAMIDOIL

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το σχέδιο διάσωσης της Jetoil του Ομίλου Μαμιδάκη μετά τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας που υπεγράφη μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της αυστριακής Cetracore, η οποία πάντως πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί, τότε μπαίνει στην ελληνική αγορά μια εταιρεία με πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η Rosneft ελέγχει το 20% της Centracore.

Το σχέδιο στηρίζεται στο άρθρο 106 δ’ του πτωχευτικού κώδικα για prepack συμφωνία πιστωτών και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές), ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού από τον αγοραστή.

Πλέον, τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τη Cetracore Energy.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία (σ.σ. περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, η Cetracore αποκτά το δίκτυο, τα assets που υποστήριζαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Mamidoil καθώς και το σύνολο των αδειών που είναι απαραίτητες για την άμεση επαναλειτουργία εγκαταστάσεων και δικτύου (σ.σ. μετά τη δικαστική επικύρωση).

Ταυτόχρονα, στη νέα εταιρεία θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων της Mamidoil.

Να τονιστεί ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς). Με τη σειρά της η Εθνική έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι.

Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως στη Motor Oil.

Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους τη FG Europe Holdings (80,1%) και απευθείας τη Rosneft (19,9%).

Πηγή: newmoney.gr

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή