Επιτέλους! Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του οικισμού Γερανίου

MALANDRAKIS-TSAGKARAKIS-KOTSIFAKIS

«Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 131/16.6.17 τχ ΑΑΠ), μετά από συστηματικές και επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Πλατανιά, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη του οικισμού Γερανίου του Δήμου Πλατανιά, γεγονός που δίνει πλέον οριστική λύση σ’ ένα χρόνιο και μείζον ζήτημα που αποτελούσε τροχοπέδη για την ορθολογική χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής, τα τελευταία είκοσι χρόνια».

Αυτό επισήμανε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Πλατανιά, παρουσία των πρώην δημάρχων Γιώργου Τσαγκαράκη και Γιάννη Κοτσιφάκη, των αντιδημάρχων Νίκου Δασκαλάκη και Κώστα Μπεμπλιδάκη και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου Νίκου Παπανουδάκη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ (και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι «ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Πλατανιά και της τοπικής κοινωνίας, που ήταν ξεχασμένο στα συρτάρια προηγούμενων υπουργών Περιβάλλοντος για περισσότερα από δέκα χρόνια, ως το 2015».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο οικισμός Γεράνι Πλατανιά αποκτά πλέον σχέδιο πόλης, το “κλειδί” για την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής. Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού και την επικύρωση του καθορισμού οριογραμμών ρέματος, δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α.Α.Π., 131/16-6-2017)».

«Με την ικανοποίηση του χρόνιου αυτού αιτήματος τίθεται πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ως προς τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του οικισμού και μπαίνει τέλος στο καθεστώς ασάφειας και αυθαιρεσίας. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού διασφαλίζει την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και παράλληλα ενισχύει τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Της έγκρισης προηγήθηκε η εκπόνηση σειράς μελετών από το Δήμο Πλατανιά (γεωλογικών, περιβαλλοντικών, οριοθέτησης ρεμάτων), με τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη να έχει ηγηθεί των συντονισμένων προσπαθειών για την επίλυση του θέματος», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη «αυτό ήταν το τελευταίο βήμα, μιας χρονοβόρας και επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια από τον τότε Δήμαρχο κ. Κοτσιφάκη, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται από τον πρώην Δήμαρχο κ. Τσαγκαράκη, φτάνοντας στη σημερινή ημέρα, όπου μετά από συστηματικές και στοχευμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις ετών της παρούσας δημοτικής αρχής – από το 2011 – καταφέραμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση ενός έργου ιδιαίτερα σημαντικού, που θέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ως προς τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του οικισμού και βάζει τέλος στο καθεστώς ασάφειας και αυθαιρεσίας που επικρατούσε έως σήμερα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω πολεοδομικού σχεδιασμού θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και παράλληλα θα ενισχύσει τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά προσέθεσε ότι «πριν από την έγκριση και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ΠΔ, προηγήθηκε η εκπόνηση μιας σειράς μελετών ,κατά την τελευταία εξαετία από το Δήμο Πλατανιά (γεωλογικών, περιβαλλοντικών, οριοθέτησης ρεμάτων) καθώς και η επεξεργασία και αναμόρφωσή του».

Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, ήταν να παρθούν οι από 2/07/2014 4η Συνεδρία Πράξη 21, και 8/10/2014 9η Συνεδρία Πράξη 62, Γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), με τις οποίες εισηγείται την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης καθώς και οι 141/2017 και 33/2017 γνωμοδοτήσεις του ΣΤΕ και η έκδοση στην συνέχεια του προεδρικού διατάγματος.

Τέλος, ο κ. Μαλανδράκης, δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη Γερανίου και να ικανοποιηθεί σήμερα ένα μακροχρόνιο, κοινό αίτημα, κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής και ειδικότερα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τους πρώην δημάρχους Πλατανιά Γιώργο Τσαγκαράκη και Γιάννη Κοτσιφάκη, τους συνεργάτες τους, τη μελετήτρια Ιωάννα Μελάκη, τον τοπογράφο μηχανικό Σταύρο Παπαγρηγοράκη και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πλατανιά.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή