Χανιά | Κινητοποιήσεις συμβασιούχων καθαριότητας, καταγγελίες και σωροί σκουπιδιών!

SKOYPIDIA

Την… αφαίρεση τριών απορριμματοφόρων (δύο μεγάλων κι ενός μικρότερου) από το αμαξοστάσιο του Δήμου Χανίων στη Νέα Κυδωνία κατήγγειλε σήμερα η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων Αθηνά Γιαννουλάκη, προαναγγέλλοντας την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου «μην τυχόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, και μας φορτώσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι 80 -περίπου- συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Δήμων του Ν. Χανίων συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους, συμμετέχοντας σήμερα στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ για το σύνολο των εργαζομένων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει, από το πρωί, το Δημαρχείο Χανίων, έξω από το οποίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κινητοποιήσεις -με την κατάληψη των αμαξοστασίων του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ- δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην πόλη των Χανίων, εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών στους δρόμους, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε καταστηματάρχες, αλλά και στους πολίτες (φωτογραφία κορυφής: Αντιγόνη Βαρδάκη).

ERGAZOMENOI

Αναλυτικότερα:

Στη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από το Δημαρχείο Χανίων, η κα Γιαννουλάκη κατήγγειλε την… αφαίρεση των τριών απορριμματοφόρων, την ώρα που οι συμβασιούχοι συνεδρίαζαν προκειμένου να συζητήσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Παράλληλα, επεσήμανε, για άλλη μία φορά, ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες στην καθαριότητα και τόνισε ότι ενδεχόμενη απόλυσή τους θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της θερινής – τουριστικής περιόδου.

Η ίδια κατήγγειλε ότι Δήμαρχος περιαστικού Δήμου απειλεί τους συμβασιούχους ότι αν δεν επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, τότε θ’ απολυθούν καθώς και ότι αιρετός από τον Δήμο Κισσάμου κατήγγειλε τηλφωνικά τη δολιοφθορά δημόσιας περιουσίας. «Εμείς ζητήσαμε από τον αιρετό να το δηλώσει δημόσια», ανέφερε η κα Γιαννουλάκη.

Λίγη ώρα αργότερα, ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, σε γραπτή του δήλωση, σημείσε ότι «εάν οι εργαζόμενοι του Δήμου Κισσάμου δεν επιστρέψουν στη δουλειά τους, εφόσον έχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθούν, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην απόλυσή τους και να προσλάβουμε άλλο προσωπικό για να συνεχίσει να λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο η Υπηρεσία μας» (δείτε ΕΔΩ).

Η νομική σύμβουλος των εργαζομένων, Αριέττα Στάθη σημείωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι νόμιμος, τόνισε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (το οποίο έκρινε, όμως, αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεών τους και την πληρωμή τους για το επιπλέον διάστημα που εργάστηκαν) και επεσήμανε ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νομοθετικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο ΑΣΕΠ.

SYMBASIOYXOI-ERGAZOMENOI

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων επισημαίνει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και σπίλωσης του δίκαιου αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους από όπου και αν προέρχεται. Καταγγέλλουμε την “εξαφάνιση” δύο απορριμματοφόρων και ενός φορτηγού από το εργοτάξιο της Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων χθες το βράδυ. Αναρωτιόμαστε αν πήραν εντολή, δελτίο κίνησης και από ποιων ή αν κινήθηκαν παράνομα.

Καταγγέλλουμε τους εκβιασμούς καποιων δημάρχων του Νομού Χανίων για απολύσεις στην περίπτωση που δε συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις, δηλαδή, με το μάζεμα των σκουπιδιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι τους.

Αναρωτιόμαστε, ποιος θα ωφεληθεί από τις απολύσεις των συμβασιούχων – παρατασιούχων συναδέλφων της καθαριότητας. Αναρωτιόμαστε, πώς θα μαζευτούν τα σκουπίδια την επόμενη μέρα της απόλυσής τους όταν το προσωπικό δεν επαρκεί και οι συνάδελφοί αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προς τι η κοντόφθαλμη αντίδραση από μεριάς κάποιων δημάρχων να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών σήμερα όταν αύριο μετά τις απολύσεις θα είναι αντικειμενικά αδύνατο να μαζεύονται τα σκουπίδια σε όλο το νομό Χανίων.

Επιμένουμε και διεκδικούμε δυναμικά τα αιτήματά μας:

• Καμία απόλυση.
• Νόμιμη και σταθερή εργασία για όλους.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσει.
• Έξω οι εργολάβει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

TΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αποκορώνου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με την αποχώρηση από τα καθήκοντά τους, θα δημιουργηθεί ανεκπλήρωτο κενό και κυρίως εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που οι ανάγκες της υπηρεσίας είναι αυξημένες, επισημαίνει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου.

Το θέμα, που έχει προκύψει με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 10ης Μαΐου 2017 σχετικά με τη διακοπή της παράτασης των συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ (οκτάμηνοι Δήμων), συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους στον αγώνα τους και ζητάει από το Υπουργείο Εργασίας όπως άμεσα διευθετηθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και ο Δήμος. Οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με μόνιμους διορισμούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, προσθέτει το Δ.Σ. Αποκορώνου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Αποκορώνου απασχολούνται οκτώ άτομα στην Υπηρεσίας Καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου – οκτάμηνη σύμβαση με πρόσληψη μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. Οι συμβάσεις αυτές, με τη διάταξη του άρθρου 16 του Ν. 4429/16 έλαβαν παράταση έως 31/12/2017 και τώρα με απόφασή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει τις παρατάσεις αυτές αντισυνταγματικές.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή