Το Υπουργείο Πολιτισμού διερευνά… τώρα αν το κτίριο της 5ης Μεραρχίας είναι μνημείο!

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ελέγξει αν το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που τελεί υπό κατάληψη από το 2004, είναι μνημείο!

Μάλιστα, αμφισβητεί, εμμέσως πλην σαφώς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, χαρακτηρίζοντας το Πολυτεχνείο Κρήτης ως «φερόμενο ιδιοκτήτη», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιδρύματος, σε σημερινή ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι «η ενδεχόμενη θετική έκβαση της αξιολόγησης και χαρακτηρισμού ως μνημείου όχι μόνο δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αισθανόμαστε ότι αναδεικνύει περαιτέρω την περιουσία του Ιδρύματος, χωρίς σε τίποτα να μπορεί να εμποδίσει νομικά ή τεχνικά την αξιοποίηση του σημαντικού κτιρίου».

Έντονη αντίδραση και από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει ότι «όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης επιτέλους αξιοποιεί την περιουσία του ως νόμιμος ιδιοκτήτης προς όφελος της κοινωνίας,το Υπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς την προστατεύει, όταν τόσα χρόνια που τη «λυμαίνονται» παράνομοι καταληψίες απλά είναι ανύπαρκτο! Κανένας λοιπόν συμβιβασμός με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, εκφράζουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης των Χανίων». 

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρονται τα εξής:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης σήμερα με ικανοποίηση, αλλά και έκπληξη, έλαβε ως κοινοποιούμενο -μεταξύ άλλων- για πρώτη φορά το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης διαβίβασης του φακέλου τεκμηρίωσης της τοπικής υπηρεσίας «Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τη «Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων» με θέμα «Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου του Παλιού Διοικητηρίου (Παλατιού) της Κρητικής Πολιτείας ή κτηρίου της V Μεραρχίας στην πλατεία Αγίου Τίτου στο Καστέλλι».

Δυστυχώς και όλως περιέργως, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού παρέλειψε να διαβιβάσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη του κτηρίου της Μεραρχίας τα έγγραφα που περιλαμβάνει ο φάκελος για την πλήρη ενημέρωσή μας, παρά μόνο το συνοπτικό εσωτερικό διαβιβαστικό του έγγραφο. Η ενδεχόμενη θετική έκβαση της αξιολόγησης και χαρακτηρισμού ως μνημείου όχι μόνο δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αισθανόμαστε ότι αναδεικνύει περαιτέρω την περιουσία του Ιδρύματος, χωρίς σε τίποτα να μπορεί να εμποδίσει νομικά ή τεχνικά την αξιοποίηση του σημαντικού κτιρίου. Άλλωστε είναι πλείστα τα παραδείγματα μνημείων και ιστορικών κτιρίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται για φιλοξενία.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, όπως έχει ήδη καταστήσει δημοσίως γνωστό, με μεγάλη ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στην περιουσία του δημοσίου Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο «κύτταρο» της κοινωνίας των Χανίων, έχει ήδη ενσωματώσει με αυξημένη επιμέλεια στο στρατηγικό σχεδιασμό του και στους όρους του πρόσφατα κατακυρωθέντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτηρίου της V Μεραρχίας το κρίσιμο δεδομένο του απόλυτου σεβασμού της ιστορικότητάς του. Άλλωστε,είναι κοινώς γνωστό από χρόνια ότι ο λόφος Καστελλίου τοποθετείται εντός της ζώνης αυξημένης προστασίας Β’ του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Χανίων.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης οφείλει να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι καμιά ιδιοτελής ομάδα δεν έχει απολύτως καμία νομιμοποίηση να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ενδεχόμενη γραφειοκρατική διαδικασία ως τον «κλασικό» τρόπο κωλυσιεργίας στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Καμιά μειοψηφία δεν θα μπορέσει να κάμψει την αποφασιστικότητα της διοίκησης και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την προάσπιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού συμφέροντος των φοιτητών, των καθηγητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των Χανίων. 

Συνεπώς, γεννά τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ερωτηματικά η υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της αρμοδιότητάς του, από τη στιγμή μάλιστα που από το 2003 το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην κοινωνία των Χανίων, λόγω της παράνομης κατάληψής του από ολιγομελή αυτοαποκαλούμενη «συλλογικότητα» για την εξυπηρέτηση των προσωπικών της ιδεολογημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο έγγραφο υπάρχει αναφορά σε συνημμένη απόφαση (Νο. 5) με την οποία συγκροτείται η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τον έλεγχο του ιστορικού κτιρίου στις 13/06/2016, ενώ η σύγκληση της επιτροπής για την αυτοψία στο κτίριο πραγματοποιείται 23/03/2017, δηλαδή με πρωτοφανή καθυστέρηση ενός χρόνου! Συμπτωματικά (;) την ίδια χρονική περίοδο διενεργήθηκε ο διαγωνισμός αξιοποίησης του υπό κατάληψη κτιρίου από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του, το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και της επιτέλεσης του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου του.

Προκαλούν, επίσης, ερωτηματικά οι αναφορές του εγγράφου στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, το οποίο προσπαθούν να προκαταλάβουν, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα υποβληθεί. Σύμφωνα με υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης που ήταν παρόντες κατά την επίσκεψη της επιτροπής στο κτήριο, στις 7/4/2017, η επίσκεψη στο εσωτερικό του κτηρίου έγινε δυνατή μόνο σε κάποια μέλη της επιτροπής και μόνο μετά από χρονοβόρα διαπραγμάτευση. Τα μέλη που εισήλθαν, δήλωσαν στους υπαλλήλους του Πολυτεχνείου ότι «οι καταληψίες προβαίνουν κατά καιρούς σε εργασίες (χρωματισμοί, επιχρίσεις κ.λπ.), οπότε και τυχόν βλάβες στη στατικότητα του κτηρίου δεν είναι εμφανείς».

Κι όχι μόνο αυτό, με έκπληξη και θλίψη διαβάζουμε από την κρατική υπηρεσία ότι το Πολυτεχνείο είναι ο «φερόμενος» ιδιοκτήτης. Δυστυχώς λοιπόν, αφού η κρατική αρχή δεν έχει (;) τη στοιχειώδη επάρκεια να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα μπορούσε να απευθύνει το ερώτημα στην κατάληψη της «συλλογικότητας Rosa Nera». Ίσως οι παράνομοι καταληψίες φροντίσουν να τους προμηθεύσουν με όλα τα αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα που αδυνατούν να βρουν από τα δημόσια αρχεία της Πολιτείας, στα οποία έχει άλλωστε πρόσβαση και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας.

Αντίθετα λοιπόν με τους όψιμα ενδιαφερόμενους, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και οι διοικήσεις του, έχουν εγκαίρως φροντίσει με υπευθυνότητα να δώσουν εντολή στη Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, η οποία συνέταξε το 2009 εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση, στην οποία περιγράφεται από το υψηλού κύρους και κατάρτισης επιστημονικό της προσωπικό η ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και κυρίως στατικής ενίσχυσης. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει δημοσιοποιηθεί και τεθεί στην διάθεση των αρμόδιων αρχών. Έχουν ήδη περάσει 8 χρόνια από τότε! Οι εικόνες από το εσωτερικό της κατάληψης είναι πραγματικά απογοητευτικές αφού οι φθορές, η ακαθαρσία και η εγκατάλειψη κυριαρχούν στο εσωτερικό του ιστορικού χώρου.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να ανάγεται κύρια σε πεδίο άσκησης μικρο-πολιτικής για κάποιους. Για εμάς μέχρι σήμερα ήταν και παραμένει ένα ζήτημα που εντάσσεται στην πολιτική του Ιδρύματος να παραμείνει βιώσιμο και να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας».

Δείτε το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού:

eggrafo1

eggrafo2

5 Σχόλια

 • ΧΑΝΙΩΤΗΣ Reply

  24 Ιουνίου 2017 at 08:46

  Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αβάνα (Κούβα)…το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, μέρος που θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά της Unesco:

  http://kourdistoportocali.com/news-desk/h-avana-tou-tsipra-kalosorizi-proto-5-asteron-xenodochio/

 • ΑΘΗΝΑΙΟΣ Reply

  24 Ιουνίου 2017 at 18:01

  Τα κτήρια σε κάθε ΑΕΙ , άρα και στο Πολυτεχνείο Κρήτης παραχωρήθηκαν για την ανάπτυξη Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών δράσεων. Όχι για να γίνει ο κάθε Πρύτανης αρχι-Ξενοδόχος. Δεν είναι θεμιτή επιχειρηματική δράση να δίνεις κτήρια που σου εμπιστεύτηκε η κοινωνία, για να είσαι ανταγωνιστής με επαγγελματίες. Για να κάνει όλη την διαδικασία το ΠΚ χρησιμοποίησε προσωπικό -υπαλλήλους που τους πληρώνουμε όλοι….
  Αν τα κτήρια αυτά ΔΕΝ του χρειάζονται για το θεσμικό του σκοπό (εκπαίδευση -Έρευνα) ας τα επιστρέφει στο Ελληνικό Κράτος – από όπου τα έλαβε !! Η όποια κατάληψη δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι. Εξάλλου όλες τις ομάδες καταληψιών τις εκκόλαψε τη δεκαετία 1995-2005 η πρυτανεία ΙΓ και τις κανάκεψαν οι διάδοχοι του.
  Άρα κε Διγαλάκη (πέρα από το αντιακαδημαικό ύφος της ανακοίνωσης) καλό είναι να ασχοληθείτε τους τελευταίους μήνες της Θητείας σας με το Ακαδημαϊκό έργο. Επίσης καλό είναι η Πολιτεία να εξετάσει στο πλαίσιο της νέας δομής αν το Πολυτ. Κρήτης πρέπει να γίνει μια (μικρή?) σχολή σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Κρήτης ….γιατί το πληρώνουμε όλοι !!!

  ΥΓ. Να υποθέσω οτι στην Κουβα….το 5-στερο δεν το εχει το TUC (Technical University of Cuba !!)

 • ΧΑΝΙΩΤΗΣ Reply

  25 Ιουνίου 2017 at 19:44

  Αθηναίε,
  έχεις χρήματα να στηρίξεις το πολυτεχνείο;
  Γιατί για την ταμπακέρα δεν μιλάει κανείς: ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
  Επίσης έγραψες: «…καλό είναι η Πολιτεία να εξετάσει στο πλαίσιο της νέας δομής αν το Πολυτ. Κρήτης πρέπει να γίνει μια (μικρή?) σχολή σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Κρήτης…»

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΕ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙΚΡΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ;;
  ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ;
  Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.
  ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ Η ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ.
  ΤΟ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ..ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ…http://kourdistoportocali.com/news-desk/laothalassa-sti-dimokratiki-kriti-gia-tin-ypodochi-tou-pattakou/
  ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕς ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ. ΟΠΟΥ ΦΥΣΑ Ο ΑΝΕΜΟΣ

  ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ Η ROSA NERA..ΠΑΠΑΛΑ Η ΚΟΥΒΑ
  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΝΑ ROCΚEFELLER ΠΑΕΙ ΚΟΥΒΑ: https://drclas.harvard.edu/pages/cuban-studies-program

  • ΧΑΝΙΩΤΗΣ Reply

   25 Ιουνίου 2017 at 19:59

   ΕΠΙΣΗΣ ΑΘΗΝΑΙΕ ΤΟ DRAKE UNIVERSITY ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ! http://www.drake.edu/law/students/international/cuba/

   ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΑΕΙ ΚΟΥΒΑ ΜΕΣΩ ΤΟ ROCKEFELLER…

   ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΒΑΝΝΑ: 28 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !!!!
   https://www.topuniversities.com/where-to-study/latin-america/cuba/guide

   ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΧΡΕΩΝΟΥΝ.
   ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ;;;;
   ΠΑΙΞΤΕ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΑ ΤΩΡΑ.

 • ΧΑΝΙΩΤΗΣ Reply

  25 Ιουνίου 2017 at 19:52

  ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΨΕΥΤΙΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.

  ΜΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΔΡΑΣΕ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ»…ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΥΤΟ…ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΗΘΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ; ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ;
  ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΆΥΤΟ;

  ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ.

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΕ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ: ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο