Χανιά | Ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου

keddy-xanion

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο ιδρύεται στα Χανιά, καθώς ήδη δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ (2155/τ. Β΄/ 23-6-2017). Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων, με στόχο την ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή/ και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνία εν γένει, όπως αναφέρει η Προϊσταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ Χανίων, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – Ψυχολόγος, Αικατερίνη Βενιανάκη.

Το νέο σχολείο θα λειτουργήσει υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο. Στο 4ετές Γυμνάσιο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ώστε να περιοριστεί η πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών. Οι μαθητές θα επωφεληθούν από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η κ. Βενιανάκη αναφέρει: «Η ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου –Λυκείου στα Χανιά είναι γεγονός (ΦΕΚ 2155/τ. β΄/ 23-6-2017). Το περιμέναμε εδώ και χρόνια· οι προσπάθειες έξι περίπου χρόνων για την ίδρυσή του απέδωσαν καρπούς αποδεικνύοντας ότι χρειάζεται επιμονή, επίπονη δουλειά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και πολιτική βούληση.

Με την ίδρυση του  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου –Λυκείου δίνεται διέξοδος στους μαθητές με αναπηρία ή/και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) αξιόπιστης επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ισότιμη ένταξή τους στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνία εν γένει.

Το νέο σχολείο θα λειτουργήσει υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο. Στο 4ετές Γυμνάσιο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ώστε να περιοριστεί η πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών. Οι μαθητές θα επωφεληθούν  από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής.

Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο, απολυτήριο και πτυχίο ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία.

Στο νέο σχολείο  θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές που εμπίπτουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κατόπιν αξιολόγησης και εισήγησης του ΚΕΔΔΥ Χανίων. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής στο Γυμνάσιο έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Η αρχή έγινε. Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ Χανίων έχει εισηγηθεί τους τομείς που πρέπει να  περιλαμβάνει το Νέο Σχολείο. Αναμένουμε την ίδρυσή τους…»

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή