K. Μητσοτάκης: Απίστευτα πράγματα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης

ROSA-NERA3

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων παίρνει σήμερα, με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης και καταγγέλλει το γεγονός ότι  το Υπουργείο Πολιτισμού… θυμήθηκε μετά από 14 χρόνια κατάληψης να προχωρήσει τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ως μνημείο.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι αυτό «επιφέρει τη μη έκδοση οικοδομικής άδειας έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό το Πολυτεχνείο καθίσταται όμηρος της γραφειοκρατίας, για όσο καιρό αυτή θελήσει – δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά – παρά το γεγονός ότι η ανακήρυξη του κτηρίου ως μνημείου, είναι από όλους επιθυμητή και σε τίποτα δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ακόμη πως «είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει τα εξής: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου θα επικρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που κρατάνε τη χώρα πίσω. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος. Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

mitsotakis-polytexneio

Αναλυτικότερα, στη γραπτή του δήλωση με τίτλο «Απίστευτα πράγματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης» ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:

«Αυτό είναι το κτήριο «Μεραρχίας Κρητών» στην παλαιά πόλη των Χανίων. Μαζί με τα γειτονικά κτήρια, «Τουρκικών Φυλακών» και «Στρατώνων», ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Παλαιότερα στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος, αλλά μετά τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι Χανίων, δεν έχουν καμία διοικητική ή εκπαιδευτική χρήση.

Το κτήριο της «Μεραρχίας Κρητών» τελεί υπό κατάληψη εδώ και 14 χρόνια από ομάδα του αυτοαπακαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία παρεμποδίζει τη χρήση όχι μόνο του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου.

Το 2014 το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους μέσω εκμίσθωσης για 25 χρόνια και πριν λίγες μέρες  ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.

Τα έσοδα για το Πολυτεχνείο από την εκμίσθωση, ισοδυναμούν με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου για 8 έτη και αυξάνουν κατά 35% τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος. Για να το πω με παραδείγματα: Καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες σίτισης 600 φοιτητών ή 360 υποτροφίες των 1.000 ευρώ προς φοιτητές του ιδρύματος.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κάποιος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα, το Υπουργείο Πολιτισμού, που επί 14 χρόνια ανέχεται την κατάληψη, θυμήθηκε τώρα να ζητήσει το αυτονόητο: τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου. Κάτι που φυσικά επιφέρει τη μη έκδοση οικοδομικής άδειας έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό το Πολυτεχνείο καθίσταται όμηρος της γραφειοκρατίας, για όσο καιρό αυτή  θελήσει – δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά – παρά το γεγονός ότι η ανακήρυξη του κτηρίου ως μνημείου, είναι από όλους επιθυμητή και σε τίποτα δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με επίσημη τοποθέτησή του εκφράζει την αντίθεση του στην εκμίσθωση των κτηρίων, αρνούμενος το δικαίωμα του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου θα επικρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που κρατάνε τη χώρα πίσω.

Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος.

Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα».

2 σχόλια

 • Αντώνης Κρασουδάκις Reply

  29 Ιουνίου 2017 at 18:29

  Χαχαχα !!! Μετά 14 χρονια το θυμήθηκε το κτίριο και ο κύριος Μητσοτάκης .Τοτε που υπέγραψε την δραματική μείωση της ετήσιας επιχορήγησης του Πολυτεχνείου ως υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ,το πρυτανικό συμβούλιο αντιδρώντας βίαια στον οικονομικό στραγγαλισμό του ιδρύματος , απένειμε χρυσό μετάλλιο στο μπαμπά του.Ετσι ειναι!! Μια σου και μία μου στο εντόπιον νεοφιλελευθεριστάν.

 • ΑΘΗΝΑΙΟΣ Reply

  30 Ιουνίου 2017 at 19:24

  Ας δούμε πώς αντιμετώπισε η Χανιώτικη εφημερίδα “Κήρυκας” τα γεγονότα που αποδίδει στο κ. Γρυσπολάκη, που είναι ανάλογοι με αυτούς που αποδίδει σήμερα ο κ. Γρυσπολάκης στους σημερινούς φοιτητές που κινητοποιούνται !!!

  «Μια χούφτα χουλιγκάνων μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Γρυσπολάκη έκανε γυαλιά-καρφιά πάλι το Πολυτεχνείο», γράφει πρωτοσέλιδα ο «Κήρυκας» του Κ. Μητσοτάκη στις 24.10.98.

  Ένα χρόνο αργότερα, σε φωτορεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο «Όταν κατέλαβαν το «Καστέλλι»» (27.1.2000), έχουμε μια γλαφυρή περιγραφή των γεγονότων. Εκεί, οι φοιτητές απεικονίζονται να σπάνε την πόρτα της Συγκλήτου με λοστό και να εισβάλουν στο κτίριο, υπό την επίβλεψη κάποιων καθηγητών τους. Τα σχόλια της εφημερίδας είναι ενδεικτικά:

  «Πέντε καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) σε αγαστή συνεργασία ορμούν και μπουκάρουν. Διακρίνεται ο τωρινός [2000] αντιπρύτανης και πανταχού παρών στις τότε κινητοποιήσεις κ. Γρυσπολάκης. Κάνει την εμφάνισή του την κατάλληλη στιγμή για να δρέψει τις δάφνες του αγωνιστή. Κοντά του οι επίκουροι καθηγητές κ.κ. Διγαλάκης και Τριανταφύλλου. Με την πλάτη προς το φακό ο κ. Χριστοδουλάκης και δίπλα του ο κ. Πουλιέζος. Οι ‘φοιτητές’ με τους καθηγητές τους εν δράσει».

  Η εφημερίδα, μάλιστα, δε διστάζει να ζητήσει τη δίωξη των «επικίνδυνων ομάδων» που εμπόδιζαν το «δικαίωμα στην εργασία» του τότε πρύτανη και της παρέας του: «Απορίας άξιο είναι πώς δημόσιοι λειτουργοί παρουσιάζουν δράση μπροστά στις κάμερες που εύκολα οδηγεί κατευθείαν στο Πειθαρχικό και στην απόλυση. Ποιος τους έπεισε ότι θα υπάρχει ατιμωρησία; Στο Πολυτεχνείο Κρήτης διαδίδουν ότι κανένα όργανο δεν θα τους παραπέμψει με τη σημερινή σύνθεση. Ξεχνούν όμως ότι ο Υπουργός Παιδείας και μπορεί και πρέπει αυτεπάγγελτα να επέμβει και να οδηγήσει τις επικίνδυνες για το Ίδρυμα αυτές ομάδες στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο».

  Στις 16.3.1999, η συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Δημαρχείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο Κήρυκας, με τίτλο «Η αλητεία έχει ονοματεπώνυμο. Αυτοί έδειραν και έσπασαν το Δήμο Χανίων. ʼΆμεση σύλληψη των πρωταγωνιστών του παράλογου και παράνομου θιάσου, πριν παιχτεί η τελευταία παράσταση!», δημοσίευσε στις 20.3.99 τη μηνυτήρια αναφορά του τότε πρύτανη προς τον εισαγγελέα, στην οποία 10 φοιτητές και 13 φοιτήτριες κατονομάζονται ως «ομάδα κρούσης» και «παρέα των Εξαρχείων της Αγοράς», υπαίτιοι των επεισοδίων . Η «ηθική αυτουργία» επιρρίπτεται στον κ. Γρυσπολάκη και τους συναδέλφους του: «Εκείνο που κυριολεκτικά μας συγκλόνισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι κατά το επεισόδιο το οποίο τεχνηέντως ως συνήθως δημιούργησαν οι εμπρηστικές δηλώσεις των καθηγητών Ι. Γρυσπολάκη, Γ. Αβδελά, Ι. Σαριδάκη, Γ. Λιοδάκη, Ν. Βαρότση, χτυπήθηκε βάναυσα εκ των όπισθεν στο κεφάλι ο υπάλληλος του Ιδρύματος κ. Γ.Κ.»

  Αχ, που’σαι νιότη που’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή