Τα… mega σχέδια από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Κοπελούζο για την Κρήτη

ape

Σημαντικού ύψους κεφάλαια σε νέα έργα εντός και εκτός Ελλάδος έχει δρομολογήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το μεγαλύτερο πρότζεκτ της εταιρείας, που αναμένεται να «τρέξει» στην Κρήτη και αφορά στην κατασκευή ενός mega-αιολικού πάρκου, που συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου, με προβλεπόμενη ισχύ 950MW.

Η επένδυση, που εκτιμάται άνω των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ τα αιολικά θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστά, τα δύο μεγάλα αιολικά project των ομίλων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ελίκα (Κοπελούζος) συγχωνεύονται σε ένα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ και να προχωρήσει η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου που περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων η συνολική ισχύς των αιολικών που θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προβλέπεται να είναι 950MW, θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 χιλιομέτρων από την περιοχή της Κορακιάς που θα καταλήγει στο κέντρο υπερυψηλής τάσης των Αχαρνών, ενώ επίσης προβλέπεται και αμφίδρομη ροή του καλωδίου. 

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 2,4 δισ. ευρώ, με ημερομηνία έναρξης τον Απρίλιο του 2019, ενώ η προβλεπόμενη ενέργεια των αιολικών θα υποκαταστήσει θερμική ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη με εκτιμώμενο κόστος στα 185 ευρώ η μεγαβατώρα, εξοικονομώντας περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. 

Σύμφωνα με την οικονομική λογική του έργου θα διασφαλιστεί επίσης η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στην Κρήτη, ενώ θα μειωθούν και τα κόστη της ΔΕΗ από την απόσυρση των πετρελαϊκών σταθμών που θα χρησιμοποιούνται μόνο ως εφεδρείες.

Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 1.000 εργαζόμενοι, ενώ επιπλέον θα δημιουργηθούν 300 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας. Τέλος, το έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Σήμερα η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελληνική αγορά, με εγκατεστημένη ισχύ 786MW, εκ των οποίων τα 516MW στην Ελλάδα. Μαζί με τα υπό κατασκευή και πλήρως αδειοδοτημένα έργα, η ισχύς φτάνει στα 980MW. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει ότι έως το τέλος του 2017 θα φτάσει τα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Η εταιρεία έχει επενδύσει, κατά μέσο όρο, 120 εκατ. ευρώ ετησίως την τελευταία πενταετία και τώρα βρίσκεται στο προθάλαμο νέων επενδύσεων, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα για τον κλάδο των ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών, το αιολικό πάρκο ισχύος 73,2 MW στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο, που ανέπτυξε και κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υλοποιώντας επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες στη νησίδα, μεταφέρεται με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 40 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα,

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πάρκο στον Άι Γιώργη καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 40.000 νοικοκυριών της Αθήνας ή περίπου στο 1% των νοικοκυριών της χώρας, εξοικονομώντας περί τους 60.000 τόνους πετρελαίου και άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Επιπλέον, δρομολογούνται ένα αιολικό project στην νότια Εύβοια (Καρυστία), προβλεπόμενης ισχύος 153MW και δύο σημαντικά έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία, με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 750 MW.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Η υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα, όπως πρόσφατα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.

Πρόκειται για έργα κατασκευής Αντλησοταμιευτικών Σταθμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, με σκοπό να αξιοποιηθεί η ενέργεια σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας

Πηγή: capital.gr

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή