Κτήρια Πολυτεχνείου | Ανατροπή δεδομένων! Γιατί ο Πρύτανης ζητά την άμεση λήξη της κατάληψης

DIGALAKIS

Ανατροπή δεδομένων, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, στην υπόθεση της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων!

Πριν από λίγες ημέρες, σε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης -με το οποίο γινόταν γνωστό ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας- υποστηριζόταν ότι η κατάσταση διατήρησης του συγκεκριμένου κτηρίου «είναι καλή» (δείτε ΕΔΩ).

Χθες, ωστόσο, η ίδια Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο (δείτε ΕΔΩ) στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με το οποίο τονίζει πως, με βάση το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, θα πρέπει να εκτελεστούν άμεσα συγκεκριμένες εργασίες στο κτήριο (τις οποίες περιγράφει) προκειμένου να αρθεί η ετοιμορροπία του!

Επιπλέον, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση σεισμού οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες». (Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα κι ΕΔΩ τις φωτογραφίες που το «συνοδεύουν»).

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης ζήτησε σήμερα την άμεση εκκένωση του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας -που τελεί υπό κατάληψη από τον Ιούνιο του 2004- προκειμένου να εκτελεστούν οι αναγκαίες εργασίες, όπως αυτές περιγράφονται στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής.

«Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του κτηρίου. Καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν άμεσα από το κτήριο, τόσο για τον κίνδυνο της δικής τους ζωής, των περιοίκων, αλλά και τη διατήρηση του ιστορικού μνημείου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διγαλάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, μαζί με συνεργάτες του, στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «… από τη στιγμή που το πόρισμα αυτό έχει κοινοποιηθεί, επισήμως πλέον, στο Πολυτεχνείο Κρήτη, στο νόμιμο ιδιοκτήτη, οι ευθύνες μεταφέρονται στον ιδιοκτήτη και στη συνέχεια στον προϊστάμενο του Ιδρύματος, τον Πρύτανη, κι εγώ όφειλα -και το έχω ήδη κάνει- να ενημερώσω όλες τις αρμόδιες Αρχές για την κατάσταση και να ζητήσω την εκκένωση του κτηρίου προκειμένου άμεσα να προβούμε στις εργασίες που μας καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού να κάνουμε».

Ο κ. Διγαλάκης ανέφερε, αρχικά, ότι «το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε χθες το απόγευμα έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, με το οποίο μας κοινοποιείται το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002… Το έγγραφο αυτό συνοδεύεται από το πόρισμα της Επιτροπής και από φωτογραφικό υλικό. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Υπουργείο μάς καλεί, με βάση το πόρισμα, να προβούμε σε άμεση εκτέλεση εργασιών στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμού ως μνημείο και υπό κατάληψη κτήριο της Μεραρχίας προκειμένου να αρθούν οι ετοιμορροπίες και να μην είναι επικίνδυνο το κτήριο, τόσο για τους εισερχόμενους σε αυτό, όσο και για τους περιοίκους. Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι σε περίπτωση σεισμού, οι συνέπειες που θα υπάρχουν για το κτήριο είναι απρόβλεπτες και πιθανότατα μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν προφανώς από τους καταληψίες και οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, αλλοίωσή της, ύπαρξη ρωγμών και έχουν επιβαρύνει το κτήριο», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «παρόλο που η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήδη από το 2009 είχε επισημάνει όλα αυτά σε έκθεσή της, το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται με καθυστέρηση οκτώ ετών να τα διαπιστώσει και επισήμως, πλέον, με το πόρισμα της Επιτροπής και μάλιστα να ζητήσει με επιτακτικό τρόπο από το Ίδρυμα, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση επέμβασή του».

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης επεσήμανε, ακόμη, ότι «σαν δημόσιο Ιδρύμα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε αναλάβει με αποτελεσματικό τρόπο τις ευθύνες που μας αναλογούν, έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση τόσο του κτηρίου της Μεραρχίας, όσο και των άλλων δύο ιστορικών κτηρίων, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι ευθύνες μας αφορούν τόσο την ασφάλεια των κατοίκων, όσο και την προάσπιση του μνημείου».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και οι απαντήσεις του Πρύτανη. Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στο βίντεο που ακολουθεί καθώς και το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε λίγο μετά από τη συνέντευξη το Πολυτεχνείο Κρήτης…

Διαβάστε ακόμη: Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών: Θα εμποδίσουμε την εισβολή της Αστυνομίας

ROSA-NERA1

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολυτεχνείο μετά τη συνέντευξη, επισημαίνονται τα εξής:

«“Το Υπουργείο Πολιτισμού, με βάση το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ζητά από το Πολυτεχνείο Κρήτης την άμεση εκτέλεση τεχνικών εργασιών στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμού ως  μνημείου και υπό παράνομη κατάληψη κτίριο της Μεραρχίας Κρητών, ώστε να αρθούν οι ετοιμορροπίες και για να είναι ασφαλείς οι διερχόμενοι και εισερχόμενοι στο κτίριο”.

“Η Επιτροπή τονίζει ότι σε περίπτωση σεισμού οι συνέπειες για το κτίριο της V Μεραρχίας είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα γίνεται σαφής αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.α.”.

Β. Διγαλάκης: “Παρόλο που η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκαίρως από το 2009 έχει προειδοποιήσει για τις σημαντικές απειλές σε σχέση με την ασφάλεια και προστασία του ιστορικού κτιρίου της πόλης των Χανίων, με καθυστέρηση οκτώ χρόνων το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται με επιτακτικό μάλιστα τρόπο να ζητήσει από το ίδρυμα, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση παρέμβασή του. Από το Δημόσιο Ίδρυμα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε ήδη αναλάβει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ευθύνες που μας αναλογούν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, μέσω της διαγωνιστικής εξασφάλισης από μισθωτή – επενδυτή χρηματοδότησης €18 εκατομμυρίων για τις αναγκαίες αναστηλωτικές εργασίες. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ιστορικού κτιρίου από όσους με κίνδυνο της ζωής τους & παρανόμως το βλάπτουν και έχουμε ενημερώσει σχετικά και εγγράφως όλες τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας”.  

Το Πολυτεχνείο Κρήτης χθες (03/07/2017) έλαβε με βαθιά ανησυχία έγγραφο της απόφασης της τοπικής υπηρεσίας «Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Εργασίες Άρσης Ετοιμορροπίας στο κτίριο της V Μεραρχίας στο λόφο Καστελλίου στην εντός των τοιχών πόλη Χανίων φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, κατόπιν ελέγχου της ειδικής επιτροπής του άρθρου 41 του Νόμου 3028/2002». Το έγγραφο συνοδεύεται από το Πρακτικό με το αναλυτικό πόρισμα της επιτροπής και συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.

Στο συνημμένο τεχνικό της πόρισμα, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ όλο που ευτυχώς δεν κρίνει κατεδαφιστέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, προτείνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση εκτέλεση των παρακάτω εργασιών με σκοπό την άρση των ετοιμορροπιών και την ασφάλεια διερχομένων και εισερχομένων στο κτήριο:

1. Άμεση στερέωση του έτοιμου προς αποκόλληση τμήματος του γείσου της βορειανατολικής πλευράς της στέγης.
2. Απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων των όψεων και ιδιαίτερα της βόρειας, όπως της χρωματικής επιφάνειας , των επιχρισμάτων, των μεταλλικών στοιχείων, των κεραμιδιών της στέγης κ.α.
3. Καθαρισμό του αποσαθρωμένου κονιάματος της νότιας όψης του κτηρίου και αποκατάσταση των επιχρισμάτων που έχουν καθαιρεθεί.
4. Απομάκρυνση της συκιάς από τον τοίχο της νότιας όψης.
5. Αποκατάσταση με ειδικό επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα των οπών της πυρηνοληψίας στα στοιχεία του Ο/Σ του υπογείου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισαν τα εξής: “Όπως έχει εγκαίρως από το 2009 διαπιστώσει η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης, πλέον το πόρισμα επιβεβαιώνεται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και από την πρόσφατη απόφαση και πρακτικό του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με έντονη ανησυχία για την προστασία του ιστορικού κτιρίου κάνει σαφή αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.α. Χαρακτηριστικά η αρμόδια κρατική υπηρεσία κάνει λόγο για οπές στους τοίχους, τοποθέτηση σωληνώσεων, αποχέτευσης και εξαερισμού, καλωδιώσεων, μεταλλικών στοιχείων κ.α. Οι απαιτούμενες εργασίες είναι μεγάλης έκτασης, πολυδάπανες και σύνθετες και απαιτούν την εγκατάσταση συνεργείων και άρα την άμεση εκκένωση του κτιρίου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύνταξη του επίσημου πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής δικαιώνεται η ανησυχία του Πολυτεχνείου Κρήτης και τα ερωτηματικά που έθεσε το Ίδρυμα σχετικά με τις αναφορές του προηγούμενου (21/06/2017) εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, το οποίο προσπάθησαν να προκαταλάβουν, χωρίς ακόμα να είχε καν υποβληθεί! Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν με την πρωτοφανή παρέμβασή του στη διαδικασία αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων των Χανίων το Υπουργείο Πολιτισμού σημείωνε σκανδαλωδώς!: “Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου έχει συνταχθεί και αναμένεται η υποβολή του στην Υπηρεσία μας δεδομένου ότι η κατάσταση διατήρησής του είναι καλή”.

Αντίθετα λοιπόν με τους όψιμα ενδιαφερόμενους, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και οι διοικήσεις του, έχουν εγκαίρως φροντίσει με υπευθυνότητα να δώσουν εντολή στη Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, η οποία συνέταξε το 2009 εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση, στην οποία περιγράφεται από το υψηλού κύρους και κατάρτισης επιστημονικό της προσωπικό η ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και κυρίως στατικής ενίσχυσης. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει δημοσιοποιηθεί και τεθεί στην διάθεση των αρμόδιων αρχών. Έχουν ήδη περάσει 8 χρόνια από τότε! Οι εικόνες από το εσωτερικό της κατάληψης είναι πραγματικά απογοητευτικές αφού οι φθορές, η ακαθαρσία και η εγκατάλειψη κυριαρχούν στο εσωτερικό του ιστορικού χώρου. Καμιά μειοψηφία δεν θα μπορέσει να κάμψει την αποφασιστικότητα της διοίκησης και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την προάσπιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού συμφέροντος των φοιτητών, των καθηγητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των Χανίων».

Διαβάστε ακόμη: Γι’ αυτά τα Χανιά μιλάμε…

ROSA-NERA

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή