Χανιά | Δύο κοσμήτορες αμφισβητούν τη νομιμότητα του διαγωνισμού – Τι απαντά ο Πρύτανης

ROSA-NERA1

Τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων αμφισβητούν ευθέως δύο κοσμήτορες του Ιδρύματος.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, καθηγητής Νικόλαος Τσουρβελούδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, καθηγητής Εμμανουήλ Μανούτσογλου, με κοινή τους ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στη δημόσια λίστα ενημέρωσης και διαλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης, θέτουν μια σειρά από ζητήματα, με βάση τα οποία, όπως ισχυρίζονται, δεν έχουν τηρηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την εκμίσθωση των κτηρίων.

Παράλληλα, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, αναφέρουν ότι δεν έγινε καμία εκτίμηση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού εκμίσθωσης για 25 έτη και υπογραμμίζουν ότι δεν παρουσιάστηκε πότε στη Σύγκλητο η μελέτη σκοπιμότητας που όφειλε εκ της προκήρυξης να προσκομίσει ο προτεινόμενος εκμισθωτής.

Την ανακοίνωση των δύο κοσμητόρων δημοσίευσε σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ

Κληθείς απόψε από το HANIA.news να σχολιάσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των κυρίων Τσουρβελούδη και Μανούτσογλου (που ακολουθεί), ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε τα εξής: «Είναι όλα απολύτως ψευδή. Θα υπάρξει αναλυτικότατη ενημέρωση, με δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων Συγκλήτου και των σχετικών εγγράφων, για να πληροφορηθούν την αλήθεια όλοι οι πολίτες».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους, οι κύριοι Τσουρβελούδης και Μανούτσογλου αναφέρουν τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διαχέονται πληροφορίες μέσω δημοσιευμάτων, άρθρων σε εφημερίδες, δημόσιων ανακοινώσεων, συνεντεύξεων τύπου κλπ., για το θέμα της εκμίσθωσης σε ιδιώτη της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) στο λόφο Καστελίου στην παλιά πόλη των Χανίων. Με την παρέμβαση αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε ευρύτερα και να θέσουμε το θέμα στις διαστάσεις που προκύπτουν, κατά την άποψή μας, από τα τεκταινόμενα στις θεσμικές διαδικασίες της Συγκλήτου του ΠΚ και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και οι οποίες μέχρι τώρα -δυστυχώς- δεν έχουν παρουσιασθεί.

1. Κατ’ αρχάς θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του ΠΚ. Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα και υποχρέωση του ΠΚ να αξιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία και να σχεδιάζει το μέλλον του με τον πιο ωφέλιμο τρόπο. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι το ΠΚ έχει πρωτεύουσα υποχρέωση να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν τις αναγκαίες υποδομές για την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών λειτουργιών του. Η διοίκηση του ΠΚ, κατανοώντας ότι το ΠΚ είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα Ιδρύματα που παράγει γνώση μέσω της έρευνας, οφείλει πρωτίστως να αξιοποιήσει τους πραγματικούς πόρους Ιδρύματος που είναι τα ερευνητικά προϊόντα/αποτελέσματα. Τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματική πολλαπλασιαστική αξία για την εκπαίδευση, την εργασία των νέων, την παραγωγική ανάπτυξη του τόπου και της χώρας στο σύνολό της. Η πολυετής ενασχόληση της διοίκησης του ΠΚ με εκμίσθωση κτηρίων που δεν σχετίζονται με τους ανωτέρω λόγους απέχει απ’ τον αειφόρο αναπτυξιακό σχεδιασμό και αποπροσανατολίζει σε σχέση με τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους του Ιδρύματος. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση, δεν απολαμβάνει της συναίνεσης του συνόλου του Ιδρύματος, όπως λανθασμένα και ίσως σκοπίμως έχει υπονοηθεί από ορισμένους.

2. Η αμφισβήτηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την 25ετή εκμίσθωση των ακινήτων του Καστελίου και η αντίθεσή μας με τις πολύχρονες μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν, δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο ότι υποστηρίζεται -άμεσα ή έμμεσα- η παραμονή οποιασδήποτε «συλλογικότητας» στα ακίνητα αυτά. Η αμφισβήτησή μας σχετίζεται με την έλλειψη ουσιαστικού σεβασμού προς τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συγκλήτου, του οργάνου που εκφράζει το σύνολο του Ιδρύματος.

3. Στην 376/26-3-2014 συνεδρίαση της Συγκλήτου συζητήθηκε μετά από πρόταση του κ. Πρύτανη και χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη (που καταρτίζει ο Πρύτανης) «η παραχώρηση στην διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης». Επιγραμματικά, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ιδρυτικό Π.Δ. 31/1993) μπορεί να διαχειρίζεται δημόσια περιουσία με πιο ευέλικτο τρόπο. Στη συνεδρίαση αυτή, ο κ. Πρύτανης εισηγήθηκε την παραχώρηση των κτηρίων στο λόφο Καστελίου στην παλιά πόλη στην εταιρεία για να εκμισθωθεί στην Αρχαιολογία ώστε να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες της (καμία αναφορά σε τουριστική εκμετάλλευση, σουίτες κλπ.). Η Σύγκλητος αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση αυτή (και είναι η μόνη ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου επί του θέματος) έθεσε όμως την ξεκάθαρη αίρεση της αποδέσμευσης της χρήσης των χώρων. Με την απόφαση αυτή και καθώς είναι γνωστή σε όλους η de facto χρήση του κτηρίου της Μεραρχίας -ενός θέματος με πολλές κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις- η Σύγκλητος θέλησε να προστατεύσει την εταιρεία και το Ίδρυμα από μελλοντικές νομικές προσφυγές εκμισθωτών αλλά και άλλες αναταράξεις. Σήμερα όπως είναι γνωστό σε όλους (και παραδέχτηκε δημόσια και ο κ. Πρύτανης σε συνέντευξη τύπου για εκκένωση του κτηρίου για «λόγους ασφαλείας») η αίρεση/προϋπόθεση που έθεσε η Σύγκλητος ΔΕΝ έχει εκπληρωθεί, δηλαδή να προηγηθεί η αποδέσμευση της χρήσης των χώρων και μετά να παραχωρηθεί στην εταιρία για την όποια αξιοποίηση. Με δεδομένο ότι αυτό δεν έχει συμβεί, οι διαδικασίες εκμίσθωσης που ακολουθήθηκαν απ’ την εταιρεία ΔΕΝ είναι σύννομες αφού τα κτήρια ΔΕΝ έχουν παραχωρηθεί νόμιμα.

4. Για το θέμα της αίρεσης προσκομίστηκαν στη Σύγκλητο εμπεριστατωμένες ανεξάρτητες νομικές απόψεις που καταδεικνύουν ως μη σύννομη τη διαδικασία. Ως εκ τούτου ζητήθηκε νομική γνωμάτευση από το εποπτεύον του ΠΚ Υπουργείο ή έστω γνωμάτευση από  καθηγητή νομικής Σχολής με συναφές αντικείμενο. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό απ’ τη διοίκηση του ΠΚ. Ζητήθηκε επίσης να οριστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου με μόνο θέμα την άρση της αίρεσης από το όργανο που την έθεσε (τη Σύγκλητο) ώστε να αποφύγει το Ίδρυμα προβλήματα από δυνητικές μελλοντικές αξιώσεις του εκμισθωτή. Ούτε αυτό το αίτημα έγινε αποδεκτό με το πρόσχημα της πίεσης χρόνου. Κάθε σχόλιο επ’ αυτού περιττεύει.

5. ΔΕΝ έχει υπάρξει καμία απόφαση και πολύ περισσότερο ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου επί του θέματος της 25ετούς εκμίσθωσης των ακινήτων. Υπήρξαν μόνο συνεδριάσεις (444/10-05-2017 και 445/16-06-2017) ενημέρωσης που ζητήθηκαν εγγράφως από 6 μέλη της Συγκλήτου (δεν συγκάλεσε τις συνεδριάσεις αυτοβούλως ο κ. Πρύτανης). Είναι προφανές ότι αφού τουλάχιστον 3 μέλη της Συγκλήτου και Κοσμήτορες των 3 εκ των 5 Σχολών διαφοροποιήθηκαν με συγκεκριμένες αντιρρήσεις και κατάθεση υπομνημάτων, τα περί «ομοφώνου» απόφασης της Συγκλήτου ή «ομόφωνης» υποστήριξης των μελών της Συγκλήτου, εκ προοιμίου δεν είναι αληθή και δεν ισχύουν.

6. Τα 3 ακίνητα του λόφου Καστελίου (πρώην στρατόπεδο Παπαστεργίου) συνολικού εμβαδού 3463,72 τ.μ. που βρίσκονται εντός χώρου συνολικής έκτασης 3.652,76 τ.μ. σύμφωνα με το πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών του 1986. Παρόλη την αδιαμφισβήτητη εμπορική τους αξία και παρόλο που επίμονα ζητήθηκε από μέλη της Συγκλήτου να γίνει εκτίμηση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων από πιστοποιημένο εκτιμητή δεν έγινε καμία εκτίμηση της μισθωτικής αξίας πριν την διενέργεια του διαγωνισμού εκμίσθωσης για 25 έτη. Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών (22-3-2017) των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό παρουσιάσθηκε μία «χωρίς την διενέργεια αυτοψίας» εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή. Σε αυτή την εκτίμηση ορίζεται ως ετήσιο αγοραίο μίσθωμα τα 240.000,00 ευρώ (ή 6,05 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα ανά τ.μ. για ωφέλιμη επιφάνεια 3.303 τ.μ.). Η εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι δεν χρειάσθηκε να λάβει υπόψη την αξία χρήσης της πλατείας που υπάρχει στην πρόσοψη του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας, η οποία, κατά γενική ομολογία, αποτελεί και πολλαπλασιαστικό παράγοντα της μισθωτικής αξίας των 3 ακινήτων.

7. Δεν έχει μέχρι τώρα παρουσιασθεί με γραπτά στοιχεία στην Σύγκλητο η τελική τιμή κατακύρωσης του διαγωνισμού εκμίσθωσης των 3 ακινήτων, πέρα από διάφορες τιμές που αναφέρονται σε ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που βλέπουμε στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο που φαίνεται ότι την ανεβάζουν συνολικά για τα 25 έτη στο ύψος των 8.900.000 ευρώ (ή 356.000,00 ευρώ ετησίως ή 8,98 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα ανά τ.μ. για ωφέλιμη επιφάνεια κτισμάτων 3.303 τ.μ.). Προφανώς όχι μόνο δεν έχει παρουσιασθεί στην Σύγκλητο με γραπτά στοιχεία η τελική τιμή εκμίσθωσης των παραπάνω ακινήτων όπως έχει κατακυρωθεί στον διαγωνισμό αλλά ούτε έχει δοθεί προς γνώση των μελών της Συγκλήτου η υπογραφείσα σύμβαση εκμίσθωσης που περιέχει τους τελικά συμφωνηθέντες όρους εκμίσθωσης των ακινήτων. Η τιμή που έχει ανακοινωθεί στα μέλη της Συγκλήτου στην συνεδρίαση της 445/16-05-2017 και φαίνεται ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή ανοίγματος των αρχικών οικονομικών προσφορών έφθανε στο ύψος των 5.945.108,00 ευρώ237,804,32 ευρώ ετησίως ή 6,0 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα ανά τ.μ. για ωφέλιμη επιφάνεια 3.303 τ.μ.) για εκμίσθωση 25 ετών των παραπάνω ακινήτων και με περίοδο χάριτος (μη πληρωμής μισθώματος) τα 3 έτη. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της συγκλήτου 445/16-05-2017 δόθηκε η προφορική δέσμευση από τον κ. Πρύτανη για αύξηση του ποσού της τιμής προσφοράς κατά ένα ύψος περίπου 15% από την αρχική προσφορά της εταιρείας που πρόσφερε την μεγαλύτερη τιμή ανοίγματος των αρχικών οικονομικών προσφορών.

8. Δεν παρουσιάστηκε πότε στη Σύγκλητο η μελέτη σκοπιμότητας που όφειλε εκ της προκήρυξης να προσκομίσει ο προτεινόμενος εκμισθωτής. Ούτε κάποιος έλεγχος φερεγγυότητας παρουσιάστηκε για την εταιρεία που προτίθεται να εκμισθώσει σημαντική περιουσία του ΠΚ για 25 έτη. Αντιθέτως, σοβαρές ενέργειες διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας γίνονται σε κλίμα μυστικοπάθειας, με διαβεβαιώσεις της τελευταίας στιγμής υπό μορφή επείγοντος και με επιλογή συνθηκών «διαλόγου» που δεν ευνοούν την διαφάνεια.

9. Για σύγκριση τιμών μισθωτικής αξίας παραθέτουμε δύο παλαιότερες εκτιμήσεις (31-12-2014 και 11-1-2016) της αγοραίας αξίας ακινήτου ιδιοκτησίας του ΠΚ επί της οδού Τζανακάκη, στο εμπορικό κέντρο των Χανίων. Η εκτίμηση για επαγγελματική χρήση του 2016 ανερχόταν στρογγυλοποιημένα σε αγοραίο μίσθωμα ύψους 9.500,00 ευρώ/μήνα ή 114.000,00 ευρώ/έτος ή 21,95 ευρώ/μήνα ανά τ.μ. ανοιγμένης ωφέλιμης επιφάνειας 432,32 τ.μ. (κύριων χώρων) και για δε την εκτίμηση του 2014 σε αγοραίο μίσθωμα ύψους 12.200,00 ευρώ/μήνα ή 146.000,00 ευρώ/έτος ή 21,80 ευρώ/μήνα ανά τ.μ. ανοιγμένης ωφέλιμης επιφάνειας 560 τ.μ.

10. Λόγω των παραπάνω μεγάλων διαφορών της μισθωτικής αξίας που αν ληφθεί συμπληρωματικά υπόψη και το κόστος εργασιών και κατασκευών για την εκμετάλλευση των ακινήτων από τον μισθωτή περιπλέκουν πολύ το πρόβλημα της εύρεσης της βέλτιστης προσφοράς κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί στην συνεδρίαση της 445/16-05-2017 της Συγκλήτου από την διοίκηση να υπάρξει και δεύτερη ανεξάρτητη εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή πριν την κατακύρωση του διαγωνισμού. Ούτε αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την διοίκηση του ΠΚ.

11. Τέλος, σε ερώτηση που έγινε στην συνεδρίαση 444/10-5-2017 με τηλεδιάσκεψη σχετικά με το αν η διοίκηση του ιδρύματος έχει διερευνήσει ότι ο χώρος των 3 ακινήτων του Καστελίου είναι ή όχι ιστορικό μνημείο, οπότε στην περίπτωση αυτή ο οποιοσδήποτε μισθωτής στον οποίο θα κατακυρωνόταν ο διαγωνισμός θα είχε πρόβλημα με την συνέχιση της εκτέλεσης οποιοδήποτε έργου, δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται γιατί οι υπηρεσίες του Ιδρύματος το έχουν διερευνήσει. Ποτέ δεν μας δόθηκε η ενημέρωση ότι υπήρχε επιστολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για αυτοψία των κτιρίων αυτών.

12. Καμία πρυτανική αρχή δεν δικαιούται (τους τελευταίους μήνες της θητείας της) χωρίς προηγούμενη εμπεριστατωμένη διερεύνηση, μελέτη και συναίνεση να δεσμεύει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τη δημόσια περιουσία με το πρόσχημα της κάλυψης των μεγάλων οικονομικών αναγκών. Ούτε δικαιούται να παραβλέπει τις αποφάσεις της Συγκλήτου που, είτε είναι αρεστές είτε όχι, είναι αυτές που εκφράζουν δημοκρατικά το σύνολο του Ιδρύματος».

7 σχόλια

 • winston churchill Reply

  6 Ιουλίου 2017 at 21:41

  Φανταζομαι όλοι εχετε δει το βιντεο -διαφημιση του πολυτεχνειου που δημοσιευτηκε τον τελευταιο μηνα και απευθυνεται σε νεους που θελουν να ερθουν στα χανια για σπουδες. Ακολουθει ανακοινωση του κυριου μανουτσογλου όπως αυτη δημοσιευτηκε στις Ενδοπολυτεχνειακές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις. Κριμα, γιατί τον ειχα σε καποια εκτιμηση.
  .
  .

  «Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε για την παρουσίαση του Ιδρύματος μας από γνωστό σκηνοθέτη (Παπαδουλάκης??) που πραγματικά κάνει «θαύματα» (με όλη την θετική έννοια της λέξης), με την παρουσίαση της φύσης των Χανιών.
  Με όλο το σεβασμό και την αμέριστη εκτίμηση στους συναδέλφους αλλά και τους φοιτητές μας που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτό το βίντεο, θα συνοψίσω την προσωπική μου άποψη (που δεν εκπορεύεται από μιζέρια, αλλά από ειλικρινή κριτική θέση): καλή η βιτρίνα, αλλά καλό θα ήταν να φαινόταν και λίγο στο βάθος το «μαγαζί»!!
  EM
  ΥΓ Παρακαλώ μην μείνετε στην λέξη «μαγαζί», που προσωπικά δεν θα τολμούσα να χρησιμοποιήσω για το Ίδρυμά μας, αλλά το απαιτεί η ρίμα της μεταφορικής απεικονιστικής φράσης «

  • winston churchill Reply

   6 Ιουλίου 2017 at 21:47

   Η παραπανω ανακοινωση πυροδότησε μια στιχομυθια διαφόρων καθηγητων του πολυτεχνειου. Ο κος μανουτσογλου ηλθε σε κοντρα με διαφουρους καθηγητες. Ετσι προφανως τωρα προσπαθει να παρει ρεβανς γιατι «δεν του βγηκε» με το βιντεο. Κε μανουτογλου, να θελετε να πατε πισω ολοταχώς παρακαλω μπορειτε και μονος σας. Αφηστε όσους θελουν να πανε προστα να το πραξουν. Βαρεθηκαμε τα «μυαλα γεωλογικής ηλικιας» και τις αποψεις τους.

   Ο επι πτυχιο
   winston churchill

 • Άσε μας ρε ψυχή Reply

  6 Ιουλίου 2017 at 23:00

  Όποιος και αν είσαι Winston,είσαι μέλος του Πολυτεχνείου και κατά πάσα περίπτωση και μέλος της διοίκησης(;) που δεν έχει τι να πει επί της ουσίας της επιστολής των Κοσμητορων και απλά πετάει λάσπη ..

  • winston churchill Reply

   7 Ιουλίου 2017 at 10:06

   Aν προσπαθειτε να με ταυτοποιησετε με τον κο Ψυχη, όχι κανετε λαθος. Ειμαι μελος (και) του πολυτεχνειου. Δεν βλεπω σε ποιο σημειο εντοπιζετε τη λασπη, γιατί όσα γράφω ειναι μονο γεγονοτα. Αντιθέτως, η καινοτητα των επιχειρημάτων των δυο κοσμητόρων αποδυκνύεται απο το μακροσκελές της επιστολης.
   .
   Ο πολυτεχνιτης
   winston churchill

   • Άσε μας ρε ψυχή Reply

    7 Ιουλίου 2017 at 19:36

    ψυχή,οχι Ψυχή αν και τώρα που το σκέφτομαι δεν θα ήταν απίθανο να είστε κιόλας.Βεβαια ο κ.Ψυχης διοριστηκε από τον αγαπητό κ.Διγαλακη στην εταιρία αξιοποίησης καθώς δεν γινόταν να βολευτεί αλλού χωρίς διαγωνισμό..μέλος του Ιδρύματος είστε,θα ξέρετε τι εννοώ.

    Στα σημαντικά,ειναι κενή η επιστολή των Κοσμητορων;;έχετε ξανακούσει Σύγκλητο να κάνει τέτοιες διαδικασίες;;τι είναι τόσο επείγον και δεν μπορεί το Πολυτεχνείο να ζητήσει δεύτερη εκτίμηση;;μάλλον η καούρα του Πρύτανη να ακουστεί και να κατέβει βουλευτής με την Ν.Δ γιατί κατά τα αλλά μια χαρά μπορούσαν να γίνουν όλα τυπικά και νομοτυπα..

 • Αντωνης Κρασουδακις Reply

  7 Ιουλίου 2017 at 12:01

  Ενδιαφέροντα στοιχεία απο τους κοσμήτορες. Πραγματι αναρωτιεται κανείς εαν οι αμυντορες της μπιρ παρά «αξιοποίησης» θα μετέρχονταν αντιστοιχων πρακτικών εαν διαπραγματεύονταν την προσωπική τους περιουσία. Θλίψη επισης προκαλει η αγραμματοσύνη «μορφωμένων» επενδυσιολαγνων. Οι ανορθογραφιες βγαζουν ματι.

  • winston churchill Reply

   7 Ιουλίου 2017 at 15:15

   Αφου τα στοιχνεια ειναι ενδιαφεροντα, μπορειτε να διαβασετε και την απαντηση που δωθηκε από την πρυτανια του πολυτεχνειου για αυτα.
   .
   Οσον αφορα το σχολιο για τους «αμυντορες» θα σας επεστρεφα την ερωτηση, αν θα ρωτουσατε την αποψη του περιπτερα της γειτονιας για την αξιοποιησης της δικης σας προσωπική σας περιουσιας.
   .
   Για τα ορθογραφικά ζηταω συγνωμη.
   .
   Ο αιπαινδησηωλαγως
   winston churchill

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή