Χανιά | Στην πρώην Γαλλική Σχολή το νέο Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας

DIGALAKIS-BOYLGARAKIS

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατάρτιση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για το νέο Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας, που θα στεγαστεί στην πρώην Γαλλική Σχολή της Χαλέπας, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, προχωρά το Ίδρυμα, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης., γνωστοποιώντας ότι η μελέτη έχει προϋπολογισμό 52.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

«Κυρίαρχος στόχος του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η “έξυπνη” ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην υψηλή αισθητική του ακινήτου της πρώην Γαλλικής Σχολής, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες των Χανίων ένας πολυλειτουργικός χώρος καινοτομίας για τη διαφύλαξη της εθνικής μας κληρονομιάς», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης ρωτήθηκε από το HANIA.news αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αποκατάσταση και λειτουργία του κολυμβητηρίου στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου καθώς και αν αληθεύουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν επαφές της Πρυτανείας με τον αείμνηστο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Ευτύχη Βλαχάκη, προκειμένου ν’ αναλάβει ο ίδιος τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα «έπαιρνε» το όνομά του. Δείτε τι απάντησε ο κ. Διγαλάκης στο βίντεο που ακολουθεί (μετά το 3′ 55)…

«H Περιφέρεια Κρήτης πάντα συμμετέχει σε δράσεις που στοχεύουν στη διατήρηση και προβολή της πλούσιας ιστορικής και λαϊκής μας παράδοσης, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλη χαρά χρηματοδοτεί την αξιοποίηση της πρώην Γαλλικής Σχολής, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο όπου Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή, με τη συνέχειά μας μέσα στον χρόνο. Το σημαντικό πνευματικό Ίδρυμα των Χανίων δείχνει για άλλη μια φορά τον δρόμο για τη συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της κοινότητας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βουλγαράκης.

Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με τον ήδη εξελισσόμενο στρατηγικό σχεδιασμό της για την αναδιάρθρωση και βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ανακοίνωσε ότι -μετά και την πρόσφατη (22/06/2017) έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της σχετικής τροποποίησης του προϋπολογισμού του (οικονομικό έτος 2017)- προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την κατάρτιση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του νέου Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας. Ο νέος πολιτιστικός «πυλώνας» της πόλης των Χανίων θα στεγαστεί στον χώρο της πρώην Γαλλικής Σχολής, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, στη Χαλέπα.

gallikh-sxolh6

ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, κυρίαρχος στόχος του εγχειρήματος είναι η «έξυπνη» ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην υψηλή αισθητική του ακινήτου της Γαλλικής Σχολής, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες των Χανίων ένας πολυλειτουργικός χώρος καινοτομίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει:

• Τη συλλογή της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), η οποία περιλαμβάνει σημαντικής αξίας αντικείμενα, τόσο ιστορικού χαρακτήρα, όπως μεταλλική κάλπη από τις αρχές του 1900, πολύγραφο αντίστασης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και λαογραφικού χαρακτήρα. Μάλιστα, σήμερα υλικό της ΙΛΑΕΚ έχει αποθηκευτεί και φυλάσσεται σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης.

• Τη λαογραφική συλλογή Φραντζεσκάκη, δωρεά της Ελένης Φραντζεσκάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ειδών ρουχισμού λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και φυλάσσεται σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Άλλες ιδιωτικές συλλογές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στα Χανιά και είτε δεν εκτίθενται, είτε χρησιμοποιούν χώρους που δεν αναδεικνύουν την αξία του υλικού. Αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν με τη μορφή δανεισμού, περιστασιακά ή και μόνιμα.

Αναβάθμιση των δύο αιθουσών συνεδριάσεων/τελετών του κτιρίου, οι οποίες, σε συνέργεια με τις υποδομές του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο & υψηλής ποιότητας συνεδριακό σύμπλεγμα για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου διοργανώσεων.

Δημιουργία υπαίθριου χώρου αναψυχής με την υποστήριξη καφέ/εστιατορίου στον προαύλιο χώρο και τον κήπο της πρώην Γαλλικής Σχολής.

gallikh-sxolh5

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο υλοποιείται η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην 429η/27-7-2016 συνεδρίασή της, μετά από εισήγηση του πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη. Ο κ. Διγαλάκης τόνισε κατά την εισήγησή του: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεχίζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την πολύτιμη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, προς όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής της κοινωνίας των Χανίων, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κύτταρο».

Στην ίδια ανακοίνωση του Ιδρύματος σημειώνονται τα εξής: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης, προσφέροντας σε δημόσια χρήση ένα από τα δύο κύρια περιουσιακά του στοιχεία στην πόλη των Χανίων, το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, συμβάλλει αποφασιστικά στoν στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή της Χαλέπας σε συνοικία μουσείων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ιστορική περιοχή και δίνοντας σύγχρονη διάσταση στην πολιτιστική και τουριστική εικόνα της. Η δημιουργία συνοικίας μουσείων στη Χαλέπα ξεκίνησε με τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου σε νέο κτίριο στην περιοχή, καθώς επιλέχθηκε από τους αρμόδιους φορείς η λύση αυτή, αντί της χρήσης άλλων διατηρητέων κτιρίων στην παλιά πόλη. Συνεχίστηκε με τη λειτουργία του Μουσείου Ελ. Βενιζέλου στην ιστορική του οικία και θα ενισχυθεί σημαντικά με το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τεχνολογίας. Σε μια ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, η ιστορική συνοικία της Χαλέπας με το έντονο πολιτικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της νεότερης Ελλάδας, επανέρχεται στο επίκεντρο ως συγκροτημένος πολιτιστικός «πόλος» έλξης, όχι μόνο των Χανιωτών, αλλά και των ξένων που επισκέπτονται τον τόπο και επιθυμούν να αποκομίσουν εικόνες και βιώματα της μακραίωνης παράδοσης των Χανίων, πέραν του ήλιου και της θάλασσας».

gallikh-sxolh3

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Το κεντρικό κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής κτίστηκε το 1858 για λογαριασμό Αιγύπτιου έμπορου. Το τάγμα των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Καθολικής Εκκλησίας το αγόρασε το 1895 για να στεγάσει τις ανάγκες της Γαλλικής Σχολής. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 8.746 τ.μ. Το διώροφο αρχικό κτίσμα της Γαλλικής Σχολής που αγόρασαν οι καλόγριες, είναι το τμήμα με το αέτωμα, το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Αργότερα, για τις ανάγκες του εκπαιδευτηρίου, χτιστήκαν οι πλαϊνές πτέρυγες με επιπλέον αίθουσες. Στη Σχολή διδάχτηκαν την τότε διεθνή γλώσσα πολλές γενεές κοριτσιών των Χανίων.

Η Γαλλική Σχολή συνέχισε την εκπαιδευτική και φιλανθρωπική λειτουργία της έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε και πουλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ στη συνέχεια η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μέχρι το φθινόπωρο του 2004, το κτίριο λειτουργούσε ως συνεδριακό κέντρο, οπότε έγινε γενική ανακαίνιση, ώστε να υποδεχθεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο στεγάστηκε εκεί έως το φθινόπωρο του 2013, οπότε και στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου κτιριακής αναδιάρθρωσης ενσωματώθηκε στην Πολυτεχνειούπολη του Ακρωτηρίου.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή