Χανιά | Αεροδρόμιο, Fraport και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

AERODROMIOXANION

Όσοι μιλούν για επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Χανιά (και όχι μόνο), χωρίς να αναφέρουν τις αναγκαίες και απολύτως συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του διαχρονικού και… άπιαστου, μέχρι σήμερα, στόχου, είναι είτε παντελώς άσχετοι με το τουριστικό αντικείμενο και απλά… αμπελοφιλοσοφούν, είτε εν γνώσει τους κοροϊδεύουν τους συνομιλητές – ακροατές τους. Ξεκάθαρα πράγματα.

Και αναγκαίες προϋποθέσεις δεν είναι, για παράδειγμα, η προβολή και τα αφιερώματα για το Νομό Χανίων σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε τουριστικά περιοδικά με μεγάλη κυκλοφορία και σε δημοφιλή ταξιδιωτικά blogs. Χρήσιμα είναι και αυτά, δεν μπορούν, όμως, σε καμία περίπτωση, να επιφέρουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία τα τελευταία χρόνια αντί να επεκταθεί έχει περιοριστεί, ουσιαστικά, σε 4-5 μήνες.

ENETIKO-LIMANI-XANION1

Η υπ’ αριθμόν ένα (1) αναγκαία συνθήκη για ν’ αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα είναι να μπουν περισσότεροι «παίκτες» στο «παιχνίδι». Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει «ελκυστική» τιμολογιακή πολιτική στις πύλες εισόδου των νησιών (μεταξύ των οποίων και η Κρήτη), δηλαδή στα αεροδρόμια, ειδικά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, προκειμένου και άλλες αεροπορικές εταιρείες να βάλουν στο πρόγραμμά τους περιοχές όπως τα Χανιά και να σχεδιάσουν τη μεταφορά επιβατών προς αυτές τις περιοχές, με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. Χωρίς τις αεροπορικές εταιρείες τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί…

Πού βρισκόμαστε σήμερα στα Χανιά; Το «παιχνίδι» καθορίζουν, κυρίως, τρεις από τους μεγαλύτερους «παίκτες» (tour operators) της τουριστικής αγοράς: η TUI, ο Thomas Cook και η Der Touristik (γερμανική εταιρεία που πρόσφατα αγόρασε το Apollo). Πρόκειται, ως γνωστόν, για τρεις εξαιρετικά ισχυρές εταιρείες, οι οποίες διακινούν τους πελάτες τους με δικά τους αεροπλάνα (ιδιόκτητα ή ναυλωμένα), ελέγχοντας, έτσι, όλο το πακέτο (μεταφορά και διαμονή), γεγονός που ενίοτε -πιθανότατα να- δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά, δηλαδή στους τοπικούς, μεγάλους και μικρούς, ξενοδόχους, αρκετοί από τους οποίους εξαρτώνται άμεσα και σχεδόν απόλυτα από την πολιτική και την τακτική των τριών συγκεκριμένων εταιρειών, που αναπόφευκτα έχουν «και το μαχαίρι και το καρπούζι». Ή, αλλιώς, το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις.

Η είσοδος στη γραμμή των Χανίων της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, πριν από λίγα χρόνια, «έσπασε», σε σημαντικό βαθμό, αυτή τη «μονοπωλιακή» κατάσταση. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβατών της συγκεκριμένης εταιρείας -όπως και όλων των υπολοίπων αεροπορικών εταιρειών- κλείνουν μόνοι τους, μέσω διαδικτύου, τα αεροπορικά τους εισιτήρια, κανονίζουν online σε ποιο ξενοδοχείο, κατάλυμα ή σπίτι θα διαμείνουν, ενοικιάζουν απευθείας αυτοκίνητο ή μηχανή για τις μετακινήσεις τους, αποφασίζουν χωρίς… «συμβουλές» ξεναγών ποιες περιοχές θα επισκεφθούν.

AERODROMIO-XANION-RYANAIR

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι ξενοδόχοι, σε τοπικό επίπεδο, επιθυμούν την ύπαρξη της Ryanair στο αεροδρόμιο των Χανίων, άσχετα αν δεν το… διαφημίζουν, για ευνόητους λόγους.

Κατ’ επανάληψη η Ryanair, αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει, απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, τη μείωση των τελών στα ελληνικά αεροδρόμια προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των δρομολογίων της προς ελληνικούς προορισμούς, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα ν’ αυξηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός. Μείωση, που, αν γινόταν, θα ίσχυε, φυσικά, για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, δημιουργώντας νέα δεδομένα, όχι μόνο γιατί θα άλλαζε τη χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά και γιατί θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική δυνατότητα των τοπικών ξενοδόχων – επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν θα εξαρτώνταν σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους tour operators.

Μηδενίστε τις τιμές των τελών τον χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν πτήσεις από το εξωτερικό, άρα οι εισπράξεις από τα τέλη είναι μηδενικές, κι εμείς θα σας φέρουμε κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο, επισημαίνουν αεροπορικές εταιρείες και υπόσχονται ακόμη περισσότερους επισκέπτες και τη θερινή περίοδο, αν η τιμολογιακή πολιτική είναι «ελκυστική».

Πού είναι το παράλογο, το μη επωφελές για τον ελληνικό τουρισμό και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, όταν μία οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία (που προφανώς στοχεύει στην αύξηση του κύκλου εργασιών της και των κερδών της, πράττοντας ορθά, στο πλαίσιο πάντα της τήρησης της νομιμότητας) παρακινεί «την κυβέρνηση και τους ελληνικούς φορείς τουρισμού να τοποθετήσουν τα χαμηλά τέλη αεροδρομίων στον πυρήνα της νέας στρατηγικής ανάπτυξης τουρισμού, προς όφελος της επιβατικής κίνησης, του ελληνικού τουρισμού και της στήριξης των παράπλευρων θέσεων εργασίας»; Μάλλον ρητορικό το ερώτημα…

aerodromio-xanion

Εμείς τι κάνουμε; Επί της ουσίας, τίποτα. Αφ’ ενός οι Ενώσεις Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δεν φαίνεται να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση!

Αφ’ ετέρου -και αυτό είναι το σημαντικότερο- οι ελληνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αρνούνται μέχρι σήμερα πεισματικά, και κατά τρόπο που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το ποίων τα συμφέροντα υπερασπίζονται τελικά, ν’ αλλάξουν πολιτική και αρκούνται σε εκστρατείες προβολής στο εξωτερικό που προσφέρονται για… φωτογραφίες με χαμόγελα και, ακολούθως, σε πανηγυρισμούς για την αύξηση του αριθμού των αφίξεων.

Αύξηση που όμως καταγράφεται, ως επί το πλείστον, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (καλοκαίρι) και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα προβλήματα γειτονικών χωρών, στην προσμέτρηση των οδικών αφίξεων και στην άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, πριν από λίγα χρόνια, που κάποιοι δεν ήθελαν. (Σημείωση: ο αριθμός των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων προσμετράται επίσης στις αφίξεις).

Την ίδια ώρα, το ύψος των εσόδων δεν είναι ανάλογο της αύξησης των αφίξεων, καθώς ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, «οι εισπράξεις είναι πεσμένες», όπως παραδέχονται πολλοί επιχειρηματίες σε τουριστικές περιοχές των Χανίων (και όχι μόνο), υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους επισκέπτες χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, που μέχρι πρότινος έκαναν διακοπές στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ η Ισπανία και η Ασία -όπου μπορεί κάποιος να μεταβεί με απευθείας πτήσεις πλέον- «καρπώνονται» τα σημαντικότερα οφέλη. Ισπανία και Ιταλία, μάλιστα, εφαρμόζουν ήδη μία πολιτική προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών, ενισχύοντας έτσι ποικιλοτρόπως το τουριστικό τους προϊόν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η μείωση των τιμών διαμονής είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων από διανυκτερεύσεις τον προηγούμενο χρόνο (2016). Ειδικότερα, τους μήνες Μάιο – Ιούλιο η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών και κατά πολύ λιγότερο στην ελαφρά μείωση των διανυκτερεύσεων.

Διαβάστε ακόμη: ΤτΕ: Πού οφείλεται το «παράδοξο» της αναντιστοιχίας αφίξεων και εισπράξεων το 2016

ergasiatoyrismos

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, διαφοροποιεί τα δεδομένα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα Χανιά, που η Fraport Greece πήρε ένα νέο αεροσταθμό, υπερδιπλάσιο σε μέγεθος από τον αρχικό, και πλήρως εκσυγχρονισμένο, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, τα δεδομένα αυτά διαφοροποιήθηκαν προς το χειρότερο. Τουτέστιν, αυξήσεις και μόνο αυξήσεις σε τέλη (όπως, βέβαια, ήταν γνωστό εξ αρχής, με βάση τη σχετική σύμβαση) και σε μισθώματα, με προφανή στόχο την αύξηση των εσόδων της εταιρείας. (Δεν αναφέρομαι στην παρούσα χρονική συγκυρία στα λειτουργικά προβλήματα που καταγράφονται στο «Δασκαλογιάννης», διότι είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος έως ότου το προσωπικό που προσελήφθη από την εταιρεία καταφέρει να… βρει ρυθμό για να λειτουργήσει, χωρίς χτυπητές αδυναμίες, το νέο, ουσιαστικά, αεροδρόμιο).

Όσοι διατηρούσαν ελπίδες ότι το νέο διοικητικό σχήμα θ’ ακολουθούσε μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, που αφ’ ενός θα προσέλκυε περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και αφ’ ετέρου θα δημιουργούσε συνθήκες ικανές για την επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν των μηνών αιχμής, διαψεύδονται προς το παρόν. Τίποτε δεν έχει τελειώσει, βεβαίως, αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αποθαρρυντικά. Όπως αποθαρρυντικό είναι και το «αθηνοκεντρικό» μοντέλο διοίκησης που φαίνεται ότι εφαρμόζει η Fraport Greece. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την προηγούμενη -προβληματική- κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, ας μη λησμονούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όταν έχουν πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα και αφήνουν αναπτυξιακό «αποτύπωμα» σε όλη την κοινωνία. Αν αυτό δεν συμβεί στην περίπτωση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και η Fraport Greece στοχεύσει, όπως διαφαίνεται, στην αύξηση του αριθμού των επιβατών στη διάρκεια αποκλειστικά και μόνο της high season, λειτουργώντας απολύτως διαφοροποιημένα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες του τόπου, που στηρίζεται οικονομικά, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στα έσοδα από τον τουρισμό, θα έχουμε πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα…

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή