Χανιά | Το πρώτο βήμα για τη μετονομασία της οδού Ακρωτηρίου σε «Κων. Μητσοτάκη»

MHTSOTAKHS

Τη μετονομασία της οδού «Ακρωτηρίου» σε «Κωνσταντίνου Κυρ. Μητσοτάκη» ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χανίων Γιώργος Κουκλάκης και Μανώλης Φραγκάκης, με εισήγησή τους προς το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων.

Στην εισήγησή τους, οι κύριοι Κουκλάκης και Φραγκάκης αναφέρουν τα εξής:

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους πολιτικούς άνδρες, με διεθνή αναγνώριση, ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Ελλάδας με καταγωγή από τα Χανιά και σε όλη την διάρκεια της πάνω από μισό αιώνα πολιτικής του σταδιοδρομίας, τίμησε την Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά από όποιο αξίωμα και αν ανέλαβε.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε σημαντικό στέλεχος του αντιστασιακού αγώνα και, εξαιτίας αυτής της δράσης του, καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς κατακτητές. Σφράγισε επίσης με τη συμμετοχή του την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στα Χανιά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων στην πρώτη μεταπολεμική Βουλή το 1946. Έκτοτε, πλην της τριετίας 1974-1977, εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής μέχρι το 2004 οπότε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική. Ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα κυρίως από το εξωτερικό, όντας αυτοεξόριστος στο Παρίσι για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ φυλακίστηκε από τη Χούντα το 1974 μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, Συντονισμού και Εξωτερικών. Το 1984 εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993 διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μετά τις εκλογές του 1993 παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Κατά την διάρκεια της πολιτικής του δραστηριότητας άφησε ένα σημαντικό και μετρήσιμο έργο καθώς και μία πλούσια παρακαταθήκη τόσο για τη χώρα συνολικά όσο και για την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά. Διακρίθηκε για την μετριοπάθεια, την δημοκρατικότητα και την φιλελεύθερη αντίληψή του καθώς και για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του.

Μετά την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, αισθανόμαστε την υποχρέωση να εισηγηθούμε στην Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων τη μετονομασία ενός μεγάλου δρόμου της πόλης μας (σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3463/2006, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ.2 του Ν. 4071/2012) προς τιμήν του μεγάλου Χανιώτη πολιτικού.

Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε τη μετονομασία της οδού «Ακρωτηρίου» (από την Πλατεία Μουντάκη – Κατσαμπά μέχρι τα όρια της Δημοτικής Ενότητας Χανίων) σε οδό «Κωνσταντίνου Κυρ. Μητσοτάκη». Οι λόγοι που δικαιολογούν την εν λόγω πρόταση είναι οι εξής:

1. Ο συγκεκριμένος δρόμος περνά από το πατρικό σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε για πολλά χρόνια, την επονομαζόμενη «Γαλαρία».
2. Η οδός Ακρωτηρίου οδηγεί στην περιοχή από την οποία κατάγεται η οικογένεια Μητσοτάκη.
3. Πρόκειται για έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Δήμου Χανίων και αποτελεί σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Αιτούμαστε τη μετονομασία της οδού “Ακρωτηρίου” σε “Κωνσταντίνου Κυρ. Μητσοτάκη” για τους παραπάνω εξαιρετικούς λόγους και ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και τιμής του έργου και της πολιτικής προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

1 σχόλιο

  • ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ... Reply

    13 Ιουλίου 2017 at 08:15

    Υπάρχει ήδη οδός Κ Μητσοτάκη, μπορεί να ονομαστεί «Μητσοτάκηδων» να ικανοποιηθούν οι κωλογλύφτες. Όσο για το «έργο και της πολιτικής προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», συνίσταται κυρίως στη δημιουργία και παρεπόμενο βόλεμα τέτοιου είδους πολιτευτών – κωλογλυφτών με τέτοια δράση και τίποτα καλό για τον τόπο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή