Τι συμφώνησαν Δήμος Χανίων – Fraport Greece για τα απορρίμματα του αεροδρομίου

BAMBOYKAS-BLAXAKHS-FRAPORT

Μείωση του κόστους αποκομιδής και εναπόθεσης των απορριμμάτων του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» διεκδίκησε σήμερα αντιπροσωπεία της Fraport Greece από τον Δήμο Χανίων, ωστόσο η ήδη καθορισμένη -με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- τιμή παρέμεινε αμετάβλητη (106 ευρώ ο τόνος χωρίς ΦΠΑ, 131 ευρώ με ΦΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του HANIA.news, η αντιπροσωπεία της Fraport Greece -που αποτελούνταν από τον airport manager στο αεροδρόμιο Χανίων Τάσο Τηνιακό και ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος- αντιμετώπισε, αρχικά τουλάχιστον, με ιδιαίτερες επιφυλάξεις το συγκεκριμένο ποσό, κρίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό, συγκριτικά με την παροχή ανάλογων υπηρεσιών σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου, για μία σειρά από λόγους, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταφέρει να πετύχει καλύτερες οικονομικές συμφωνίες.

Ωστόσο, στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Δημαρχείο Χανίων, επισημάνθηκε από την πλευρά του Δήμου ότι η απόφαση για το ύψος των τελών αποκομιδής και εναπόθεσης αφορά το σύνολο των δημοτών, κι έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία ιδιωτική εταιρεία, όπως η Fraport Greece.

Μοναδική διαφοροποίηση, μετά από διάλογο, υπήρξε στα νούμερα που αφορούν τον όγκο των απορριμμάτων που αναμένεται να καταλήγουν από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων στο εργοστάσιο σκουπιδιών της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι.

Και τούτο διότι, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της σύσκεψης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Βλαχάκη, «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουν διαλογή στην πηγή του σύμμεικτου από το ανακυκλώσιμο. Αυτό που παίρνουμε εμείς είναι το σύμμεικτο. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή θα παραμείνει ίδια, όμως οι τόνοι θα μειωθούν. Κατά συνέπεια θα μειωθεί και το ποσό, το οποίο θα πληρώσουν. Εμάς μας συμφέρει αυτό, γιατί το ανακυκλώσιμο, έτσι κι αλλιώς, το εμπορευόμαστε, μετά από την επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο, οπότε θα έχουμε και από εκεί κέρδος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι τα προς ανακύκλωση προϊόντα, μετά τη διαλογή στην πηγή, θα παραδίδονται δωρεάν στη ΔΕΔΙΣΑ.

Ο κ. Βλαχάκης επεσήμανε, σε δηλώσεις του σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση στις 24 του Μάη, πήρε μία απόφαση για την οικονομική σύμβαση συνεργασίας της Fraport με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χανίων όσον αφορά την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων του αεροδρομίου. Η απόφαση αυτή έκανε αρκετό χρονικό διάστημα για να πάρει τη νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη και γι’ αυτό δεν έχουμε υπογράψει ακόμα τη σύμβαση. Περιμέναμε, λοιπόν, ως Δήμος, να έχουμε τη νομιμότητα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπήρχε ένας κοινοτικός νόμος, ο οποίος αμφισβητούσε τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ ΟΤΑ και Fraport. Εφ’ όσον, λοιπόν, πήραμε τη νομιμότητα -και την πήραμε στις 4 Ιουλίου- κάλεσα μία συνάντηση, αυτή που έγινε σήμερα το πρωί, παρουσία του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, όπου εκεί διασαφηνίσαμε ακριβώς το κοστολόγιο, εξηγήσαμε ότι είναι 106 ευρώ» (σ.σ.: 106 χωρίς ΦΠΑ, 131 ευρώ με ΦΠΑ) «η αποκομιδή και η εναπόθεση. Και αυτό αναλύεται ως εξής: 60 ευρώ για την αποκομιδή και 46 για την εναπόθεση. Από ‘κει και πέρα, νομίζω ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις…», υπογράμμισε ο κ. Βλαχάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε πως, πλέον, η πραγματικότητα είναι ότι το αεροδρόμιο το διαχειρίζεται η γερμανική εταιρεία Fraport, «οφείλουμε, λοιπόν, να συνεργαζόμαστε μαζί τους, να ζητήσουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία σίγουρα θα προάγουν τον προορισμό Χανιά, θα βελτιώσουν τις συνθήκες στο αεροδρόμιο Χανίων, θα προβάλλουν τον τόπο μας και θα έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο στη δράση και στον σκοπό για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ τη θέση. Οι παράγοντες της Fraport είναι θετικοί σε αυτό, και για την προβολή και για την τήρηση κάποιων κανόνων στο αεροδρόμιο και γενικότερα σε θέματα συνεργασίας με τον Δήμο Χανίων», σημείωσε αρχικά ο κ. Βάμβουκας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που η Fraport ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου, η Δημοτική Αρχή είναι συνεπής. Δήλωσα τότε ότι δεν πρόκειται να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες σε κανέναν τομέα και φυσικά ούτε στον τομέα της καθαριότητας. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, το καθεστώς άλλαξε και αυτό, μαζί με τη σύμβαση που έχουμε κάνει με την Αμερικανική Βάση, ουσιαστικά αποτελούν τις δύο μεγάλες συμβάσεις του Δήμου Χανίων για την αποκομιδή και εναπόθεση απορριμμάτων. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι μέχρι τώρα, από το αεροδρόμιο Χανίων, ο Δήμος δεν είχε κάποιο έσοδο. Ήταν κρατική Υπηρεσία και ως εκ τούτου διαφοροποιήθηκε με την έλευση μιας ιδιωτικής εταιρείας».

ΠΡΟΒΟΛΗ (ΔΩΡΕΑΝ) ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ;

Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε, ακόμη, ότι «το αεροδρόμιο παρέχει τη δυνατότητα της προβολής του Δήμου Χανίων, του Νομού Χανίων, και αυτή τη δυνατότητα θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, σε συνεργασία, βέβαια, και σε συνεννόηση με τους διαχειριστές του αεροδρομίου, που είναι η Fraport».

Ερωτηθείς αν αυτή η συνεργασία για την προβολή των Χανίων θα γίνεται δωρεάν ή έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, ο Δήμαρχος απάντησε ότι αυτά «είναι θέματα που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, υπάρχει, όμως, η καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρούμε κάποιες λύσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή